Imatge d'arxiu d'una aixeta

Aigües de Reus detecta enganys en la venda d'aparells de filtratge d'aigua per osmosi

Els estafadors es fan passar per comercials de l'empresa municipal | Utilitzen un truc per fer tornar l'aigua del color del coure

Reus, en alerta pels estafadors de l'aigua. L'empresa municipal Aigües de Reus detecta casos de pràctiques enganyoses que qüestionen la qualitat de l'aigua que se subministra a les cases, per induir a la compra d'aparells de purificació d'aigua.

Segons es detalla des de l'Ajuntament, els presumptes autors de l'engany farien servir, falsament i sense autorització, el nom d'Aigües de Reus per induir a la compra d'aquests aparells, per part de persones d'avançada edat i que viuen soles. Es tracta d'una pràctica que s'ha detectat altres anys a la ciutat.

Diverses queixes han posat en alerta a l'empresa de subministrament d'aigua. Alguns dels afectats expliquen que van rebre una visita de comercials que afirmaven ser representants d'Aigües de Reus, que els van fer una prova de la qualitat de l'aigua.

Aquesta prova, enganyosa en tots els casos, acabava amb la recomanació d'instal·lar un aparell de filtratge, que ells mateixos subministren.

El truc de l'electròlisi

Els estafadors utilitzen un aparell que compara l'aigua de l'aixeta amb l'aigua osmotitzada. Per fer la demostració, els comercials provoquen l'electròlisi de l'aigua de l'aixeta, per una banda, i de l'aigua filtrada per osmosi inversa, per una altra.

L'aigua que està tractada per osmosi presenta un nombre gairebé nul de sals dissoltes i, per tant, menys conductivitat que l'aigua de l'aixeta, amb un nombre de sals dissoltes més elevada i més conductivitat. Per aquest motiu, en l'aigua osmotitzada el corrent elèctric gairebé no circula i l'aigua queda inalterada.

Però, en el cas de l'aigua de l'aixeta, el corrent sí que circula i com que un dels elèctrodes del kit és de ferro, s’oxida i produeix una gran quantitat d’òxid de ferro de color marró vermellós, visualment molt cridaner.

Tot i això, aquesta substància no prové de l'aigua, sinó del mateix  elèctrode. Els estafadors, però, fan servir aquest truc per explicar que el que s'observa és la contaminació dissolta que concentra l'aigua, fet que és totalment fals, segons Aigües de Reus; amb l'objectiu de vendre l'equip d'osmosi inversa.

Anàlisi diària i pública per a tothom

L'empresa municipal Aigües de Reus ha volgut reiterar que l'aigua que se subministra compleix amb tots els estàndards de qualitat. Segons expliquen, l'empresa analitza  de manera diària  la qualitat sanitària de l'aigua que, en un any, sumen més de 24.000 determinacions analítiques, realitzant diverses proves en un sol dia.

«En qualsevol cas, el control de l’aigua  pel consum humà està assegurada per l’autoritat sanitària corresponent i les dades i resultats d’aquest control es recopilen i es posen a disposició de la ciutadania», explica Aigües de Reus. Totes aquestes dades es poden consultar a la pàgina web de l'empresa municipal.