Reus ret homenatge a l'exposició fotogràfica més transgressora, la 'Biennal Medalla Gaudí'

L'exposició es va celebrar a Reus durant els anys 1995 i 2007 i es va consolidar com una de les exposicions més transgressores del territori

Una doble sessió fotogràfica està preparada per aquest cap de setmanaReus, amb el lliurament de premis d'Intercontinental Circuit, a les dotze del migdia al centre d'exposicions de la Federació Internacional de Fotografia; i la inauguració de l'exposició 'Biennal Medalla Gaudí, 1995-2007'. Aquesta va ser una de les exposicions més transgressores del territori i tal com han definit i titulat els seus organitzadors, és «una experiència fotogràfica apassionant».

La d'enguany però, no es tracta d'una exposició nova, sinó una recopilació retrospectiva dels Biennals Antoni Gaudí que es van organitzar a Reus entre els anys 1995 i 2007. Els seus organitzadors han decidit titular l'exposició així, ja que els Biennals «anaven molt més enllà d’un saló fotogràfic convencional».

En aquest sentit, cal destacar com es preparava aquesta exposició, en paraules dels seus responsables «convocàvem als artistes fotògrafs de tot el món a què, per mitjà de les antigues tècniques fotogràfiques i les més actuals i avançades, investiguessin i experimentessin per obtenir unes imatges, en les quals, la lliure creació fos el motiu principal». 

Sent més tècnics, a l'exposició hi arribaven fotografies de tota mena i realitzades amb múltiples tècniques, com goma bicromatada i cianotípia, passant pel Polaroid manipulat i transfer o fotocòpies i impressions fins a arribar a la fotografia digital, en el moment en què es va popularitzar dins la societat.

Una exposició que apostava per les noves tècniques fotogràfiques

El propòsit d'aquesta exposició no només era el de mostrar les fotografies més transgressores i experimentals, sinó també que aquestes arribessin als museus, passant a ser considerades com a veritables obres d'art. És per això que cada any, les 25 imatges premiades passaven a formar part de la Fototeca Municipal de Reus. Van ser els únics en adquirir obra per incorporar-les a un museu, dins l’àmbit dels salons patrocinats per la  Federació Internacional de les Arts Fotogràfiques, FIAP en les seves sigles en anglès.

Cada guanyador també rebia una medalla de bronze amb un disseny únic per a cada edició, que era totalment artesanal i considerat una petita obra d'art. Es tracta d'un conjunt d’obres amb una gran diversitat de tècniques i de maneres d’entendre les imatges per part de cada artista i això fa que sigui una mostra molt didàctica. Enguany es fa un recull de les obres més rellevants i des de l'organització han assegurat que «segur que podran agradar més o menys, però segur, també, que no deixaran indiferents».

L'exposició tindrà lloc al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, situat en una antiga masia senyorial rehabilitada el 2007 per acollir la Fototeca Municipal de Reus. L'exposició 'Biennal Medalla Gaudí, 1995 – 2007. Una experiència fotogràfica apassionant' es complementa amb dos audiovisuals, el 'WOMEN LIFECYCLE' del Servei de Col·leccions de la FIAP i la projecció de les obres premiades en el GaudiRfoto, VII Saló internacional de Fotografia que forma part del IV Intercontinental Circuit de Fotografia.

També et pot interessar


Comentaris