Pepa Labrador Juan Carlos Sánchez Guillermo Figueras

Els exregidors de Cs Reus es presentaran per dCIDE

Asseguren sentir-s'hi ideològicament còmodes

Incògnita resolta, els exregidors de Ciutadans Reus es presentaran a les pròximes eleccions municipals amb dCIDE, sigles del partit Centro Izquierda de España. Es tracta d'una formació fundada, entre altres, per Antonio Robles, un dels fundadors, en el seu moment, de Ciutadans, i que també va desvincular-se del partit taronja per desavinences amb el seu canvi de rumb ideològic.

Segons han detallat Pepa Labrador, Juan Carlos Sánchez i Guillermo Figueras, si no hi ha canvis d'última hora, seran ells qui encapçalin la llista electoral. Asseguren defensar els mateixos ideals que quan es van presentar per Cs, i mantenen que és el partit i no ells qui ha canviat d'ideologia. «Hem canviat de sigles, no d'idees», ha sentenciat Juan Carlos Sánchez.

Pepa Labrador Juan Carlos Sánchez Guillermo Figueras
Pepa Labrador, Juan Carlos Sánchez i Guillermo Figueras presenten dCIDE | Jordi Olària Gras

 

La decisió de presentar-se per dCIDE

«Per nosaltres el més fàcil hauria estat sumar-nos a algun dels grans partits ja consolidats que ens han fet ofertes importants,—aquest dilluns mateix, Sebastià Domènech admetia haver-los ofert espai a la llista del PP de Reus, i altres fonts apunten que també Vox i el PSC els han anat a buscar—. «Hauria estat el més còmode si només ens importés seguir asseguts a la butaca del ple», ha arrencat Juan Carlos Sánchez.

El fins fa poc portaveu de Cs a l'Ajuntament de Reus ha explicat que «hem decidit sumar-nos a un nou projecte que per nosaltres és molt il·lusionant i que ens fa tornar a tenir fe en la política». Es tracta de dCIDE, «un partit constitucionalista d'àmbit nacional», segons l'ha definit Sánchez. Encara no s'ha presentat mai fins ara, i s'estrenarà a les municipals a diverses ciutats de l'Estat.

grup municipal Ciutadans Reus
Els fins ara regidors de Cs Reus han deixat el partit o n'han estat expulsats | Jordi Olària Gras

 

Els ideals que volen defensar

«El primer objectiu de dCIDE és tornar als ciutadans la confiança en la classe política», ha afirmat Juan Carlos Sánchez. «Vol tornar, a la política, valors com l'honradesa, l'esforç, l'assumpció de responsabilitats, el respecte per als ciutadans, l'austeritat i una eficàcia millor», ha afegit. Afirma, de fet, que és el partit que defensa els ideals que van portar-lo, tant a ell com a Pepa Labrador, a militar a Ciutadans fa dotze anys.

Es presentaran a les eleccions municipals perquè «volem ser el centre esquerra constitucionalista d'aquesta ciutat, i volem poder continuar el projecte que vam començar fa quatre anys». Durant la presentació del nou projecte no s'han estalviat les crítiques cap al partit on militaven fins fa tan sols uns dies. «Creiem que Cs vaga perdut i sense rumb, i ja no defensa tots aquests valors que dCIDE sí que porta per bandera».

Sánchez encara hi ha afegit que «és un projecte comú, d'equip, no volem personalismes ni líders que imposin les línies a seguir». Són conscients que no parteixen de zero del tot. Malgrat que el partit sigui nou, arrosseguen amb ells una massa social que fins ara també militava a Cs. Expliquen que són aquests afiliats qui els han empès a presentar-se; «fem una crida a totes les persones que tots aquests anys han confiat en nosaltres i segueixen fent-ho», ha pronunciat.

grup municipal Ciutadans Reus
Imatge d'arxiu dels regidors al plenari municipal | Jordi Olària Gras

 

S'impliquen amb dCIDE a llarg termini

La roda de premsa de presentació també ha servit per explicar els valors fundacionals del partit, resumits, segons Sánchez, en els tres conceptes del seu nom. «'Centro' vol dir que som moderats, que no creiem en cap mena de radicalisme excloent i sectari; 'Izquierda', que defensem la igualtat, els drets socials i la llibertat, però també el respecte a la llei, rebutgem tant els comunismes clàssics com els populismes actuals». Per últim, «'España', que indica la defensa de la sobirania espanyola, de la nació».

«Ens sentim molt còmodes en aquest nou partit», ha mantingut Juan Carlos Sánchez. De fet, han explicat que s'hi implicaran a llarg termini i des d'un punt de vista orgànic, no només per tenir una estructura que els permeti presentar-se. Pepa Labrador ha volgut deixar clar que «no ens presentem per ocupar cap poltrona, tornem a picar pedra, som dels que vam picar pedra a Cs i tornem a picar pedra per les mateixes idees i els mateixos principis».

DCIDE va néixer l'any 2016, i un dels seus fundadors és Antonio Robles, que també havia contribuït a la fundació de Cs i en va ser el primer secretari general i un dels tres primers diputats de la formació al Parlament de Catalunya. Els futurs caps de llista a Reus han explicat que és un projecte sorgit de veure com l'esquerra espanyola «s'entregava a les tesis nacionalistes, i el seu escàs entusiasme en la defensa de la nació espanyola com a espai comú de llibertat, igualtat i justícia».


Comentaris