Horts de Miró, Carrilet i Mare Molas: els barris de Reus que sumen més anys entre els seus veïns

Són els tres únics barris reusencs que superen el miler de persones amb més de 65 anys
Imatge d'arxiu de la Festa de la Gent Gran de Reus | Ajuntament de Reus

 

Actualment, segons les dades de l’IDESCAT de l’any 2018 a Reus hi viuen 103.477 habitants, dels quals 18.171 superen els 65 anys, 10.421 dones i 7.750 homes. Aquesta xifra representa un 16,59% del total de la població reusenca. Però quins són els barris de la capital del Baix Camp amb un major nombre de gent gran? El portal Reus Open Data té la resposta i tal com mostren les dades de «Població per barri, edat, sexe i nacionalitat» els barris Horts de Miró, Carrilet i Mare Molas són els que tenen un major nombre d’habitants amb més de 65 anys. 

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Els tres barris superen el miler de persones de gent gran. L’Horts de Miró compta amb 1345 persones amb més de 65 anys (783 dones i 562 homes), de ben a prop el segueix el Carrilet amb 1336 persones (778 dones i 558) i finalment el Mare Molas en té 1147 (663 dones i 484 dones). Aquestes tres zones de la ciutat són, alhora, els barris més poblats amb 9.375, 6.625 i 6454 persones respectivament. 

 

A banda de parlar de números absoluts, també cal analitzar les dades amb el percentatge de gent gran que hi ha sobre el total de població de cada barri. Dit d’una altra manera, hi pot haver casos on en un barri amb un menor nombre de població tingui proporcionalment un major nombre de gent gran. 

 

En aquest cas, el podi l’encapçalen el barri El Pinar, seguit del Sol-i-Vista i el dels Poetes. El primer aplega un 32,02% de gent gran, és a dir, 172 persones sobre les 537 que hi viuen. En segon lloc, al barri Sol-i-Vista hi viuen 237 persones amb més de 65 anys, el que suposa un 25,07% del total que són 945 habitants. Per acabar, un 23,87% de les persones que viuen al barri dels Poetes tenen més de 65 anys. Són 787 persones de les 3296 que hi viuen. 

 

Els veïns del barri d'Horts de Miró reclamen l'obertura de la residència per a gent gran | Google Maps

 

Els veïns reclamen millores en els serveis per a la gent gran 

Els veïns dels barris Horts de Miró, Carrilet i Mare Molas aproven els serveis bàsics que hi ha actualment per a la gent major de 65 anys. Tot i això, reclamen millores per tal que la gent gran tingui el millor servei possible. El president de l’associació de veïns Horts de Miró, Josep Lluís Nieto, indica que s’haurien d’adequar algunes voreres del barri, com ara el camí de Valls, i que s’haurien d’instal·lar més bancs a la ciutat.

 

Aquests elements són clau per al seu descans quan passegen per la ciutat, com també els parcs i zones verdes per gaudir de l’entorn. Per una altra banda, el president veïnal reclama l’obertura de la residència Horts de Miró de Reus. «Ens han dit moltes dates d’obertura, quan ho veiem ens ho creurem», reconeix Nieto. A hores d’ara, se segueix a l’espera de què es desencallin les negociacions entre l’Ajuntament de Reus i el Departament de Treball i Afers Socials i Famílies de la Generalitat per obrir el recinte. «La gent gran del barri té el dret de poder ser atesa en aquest centre», comenta el president de l’associació de veïns Horts de Miró.

 

El president de l’associació de veïns del barri Mare Molas, Diego Garcia, indica que el barri ofereix a la gent de més de 65 anys els principals serveis bàsics i que la resta estan relativament a prop. «Es podria millorar però no està malament la cosa», indica el president veïnal. 

 

Imatge d'arxiu d'un curs de gimnàstica per a gent gran al centre cívic Ponent de Reus, proper al barri Mare Molas   | Ajuntament de Reus

 

Pel que fa al barri, Garcia explica que el Mare Molas ha millorat molt en els darrers anys. Per exemple, posa el cas del barranc de l’Escorial que abans era una zona de camp i fa uns anys es va urbanitzar amb una gran zona verda com es la plaça Gandhi. Per una altra banda, reclama de nou una de les reivindicacions històriques del veïnat, la remodelació del carrer Mare Molas. Explica que fa uns anys es va fer un estudi però que aquest va quedar sobre la taula. 

 

Pel que fa al Carrilet, el segon barri més poblat de Reus, cal destacar que actualment no compta amb un centre cívic, a diferència del barri Horts de Miró que disposa del Centre Cívic Mestral i el Mare Molas que té relativament a prop el Centre Cívic Ponent.

 

Radiografia de serveis per a la gent gran a Reus

Actualment, Reus compta amb sis casals municipals de gent gran repartits arreu de la ciutat. Els casals són espais municipals de lleure per a la gent gran. La seva programació és diversa i va des de xerrades, tallers i formació fins a activitats d’animació, sortides i excursions o jocs. En aquests espais hi poden accedir les persones majors de 60 anys empadronades a la ciutat, que han d’inscriure’s al casal de referència a la zona on viuen. 

 

Aquests són els equipaments: Consell Municipal de la gent gran (Raval de Robuster, 43-47), Casal Municipal de la gent gran del districte II (Centre Cívic Ponent), Casal Municipal de la gent gran del districte III (Centre Cívic Mestral), Casal Municipal de la gent gran del districte IV (Mas Abelló, 14), Casal Municipal de la gent gran del districte V (Centre Cívic Migjorn) i el Casal Municipal de la gent gran Sant Bernat Calvó (Glorieta Ramir Ortega, 2 local 3). 

 

Imatge d'arxiu de la Festa de la Gent Gran de Reus | Ajuntament de Reus

 

Per una altra banda, la ciutat també té nou centres de dia vuit centres residencials, tres sociosanitaris i onze serveis diferents de teleassistència. En el següent enllaç es poden consultar tots els recursos disponibles a la ciutat. A més, també cal destacar activitats com la Festa de la Gent Gran on els reusencs més veterans van ser els protagonistes de la ciutat amb una setmana carregada d'activitats i propostes, la celebració, el 2 d'octubre, del Dia Mundial de la Gent Gran, l'Olimpíada de la Gent Gran o els Horts Urbans. 

 

Pel que fa al govern municipal, les polítiques sobre gent gran recauen sobre la regidoria de Serveis Socials que dirigeix Montserrat Vilella. Entre les principals propostes del govern municipal que van sorgir durant la campanya electoral del passat mes de maig cal destacar: impulsar el voluntariat per acompanyar la gent gran, implementar un servei de teleassistència avançada i d’ajuda a domicili i potenciar les polítiques de gran.