Mercadona compra el solar de La Sedera de Reus i obrirà el supermercat

L'empresa hi ubicarà l'establiment seguint el seu nou model de negoci | L'obertura suposarà el tancament d'un o dos dels centres de la cadena valenciana més pròxims
El solar de La Sedera a principis de febrer del 2019 | Jordi Olària Gras

 

Mercadona ha comprat el solar de La Sedera de Reus segons ha pogut saber TarragonaDigital i ha confirmat l'empresa a aquest mitjà. Hi construirà un nou supermercat, encara sense calendari ni per a l'inici de les obres ni per a l'obertura de l'establiment. Després d'haver-s'hi interessat l'any passat, l'empresa ha acabat fent el pas i ha adquirit el terreny, fins ara propietat de Solvia —immobiliària del Banc Sabadell—.

En contrapartida, una o dues de les botigues que la marca té en aquesta zona d'influència tancaran per ubicar-se al nou espai. Es tracta dels establiments del carrer de l'Alcalde Joan Bertran i, potser també, el de l'avinguda de La Salle. El futur supermercat s'aixecarà en el marc del canvi de model que està duent a terme la companyia i que ha de culminar d'aquí a uns quatre anys.

Aquest nou model consisteix a potenciar, expliquen, l'eficiència de cada botiga. Per una banda de cara als clients, però també pel que fa al consum energètic del local que, segons asseguren des de l'empresa, es redueix fins a un 40 % en els nous establiments. En alguns casos es fan obres a un establiment ja existent —com és el cas ara mateix a l'avinguda Països Catalans—, però en d'altres s'opta per tancar-ne un i obrir-ne un altre, com ja va passar al barri Niloga de Reus.

Espai de La Sedera, al passeig de Misericòrdia de Reus, a principis de febrer del 2019 | Jordi Olària Gras

 

L'ús de La Sedera deu anys després

La situació de La Sedera comença a veure la llum al final del túnel. Després que fa deu anys provoqués un conflicte polític a l'Ajuntament de Reus entre govern i veïns de la zona, l'antiga fàbrica havia quedat buida i abandonada. El seu enderroc, el mes de maig del 2016, va donar pas a un solar sense ús que Mercadona va posar sota el seu radar al cap de dos anys.

Tal com va avançar TarragonaDigital fa poc més d'un any, l'empresa s'interessava en aquest espai del passeig de Misericòrdia. Des d'aquell moment es va posar en contacte amb les entitats veïnals. En primer lloc, explicaven des de la companyia valenciana, perquè eren conscients que el solar havia sigut motiu de polèmica ara fa deu anys. En segon lloc, també, perquè expliquen que és com treballen l'obertura de nous establiments: amb converses amb els veïns de la zona.

En aquest cas, afegeixen, la parcel·la correspon a la zona d'influència de l'Associació de Veïns Barri Monestirs, que es va mostrar favorable al nou supermercat després de reunir-se amb l'empresa. Tenien dues preocupacions principals: l'envergadura de l'edifici i l'impacte en la mobilitat del passeig de Misericòrdia. En el primer cas, com ja va passar a l'avinguda de l'Onze de Setembre, l'immoble no suposa un creixement en alçada superior al de les cases del seu entorn.

El Passeig de Misericòrdia, amb el terreny que havia ocupat La Sedera a la dreta | Jordi Olària Gras

 

Discrepàncies veïnals en relació al solar

En el segon lloc, i segons explicava l'associació veïnal l'any passat, s'havia acordat que el trànsit principal, sobretot dels camions, es faria per la part posterior, des de l'anomenada 'rotonda dels llapis' i el carrer d'Evarist Fàbregas. Qui no s'hi va mostrar favorable va ser l'Associació de Veïns de Mas Vilanova, que es va oposar al projecte i va donar suport a les reclamacions de la plataforma ciutadana que es va organitzar quan es va fer públic l'interès de Mercadona pel solar.

La disputa va arribar al plenari municipal, on el govern va votar per separat però es va tancar la porta a l'expropiació de l'espai que reclamava la CUP. La Plataforma de La Sedera volia que l'Ajuntament adquirís el solar per iniciar, posteriorment, un procés participatiu perquè la ciutadania decidís el seu ús final. Consideraven que ja hi havia prou supermercats en aquesta zona de la ciutat i volien que es pogués destinar l'espai a una zona verda o a algun equipament municipal.

Els partits favorables al procés participatiu argumentaven que calia que la ciutadania pogués opinar sobre la distribució urbanística de la ciutat. Els contraris defensaven que s'havia intentat canviar l'ús del solar perquè deixés de ser comercial-industrial i passés a ser residencial, però que no s'havia aconseguit l'acord amb la propietat —aleshores era Solvia—. Sentenciaven que l'Ajuntament no podia intervenir en un contracte de compravenda entre dues empreses privades més enllà de garantir que es complís la normativa vigent.

Nou model de supermercat més eficient i sostenible

La compra del solar és, doncs, el primer pas cap a la construcció d'un nou supermercat Mercadona a la Sedera, tot i que des de l'empresa encara no han fet public els terminis que tenen sobre la taula tant  pel que fa a l'obra com la possible obertura.

Mercadona està invertint, aquests últims anys, en l'obertura de nous supermercats , que des de la companyia és qualifiquen d'«eficients»: és a dir hiperconnectats tecnològicament, construïts amb materials més sostenibles i dissenyats per a l'optimització de l'espai i l'estalvi energètic. El nou supermercat de la Sedera formaria part d'aquesta nova generació de centres comercials, dels quals a Reus ja n'hi ha dos exemples: el del barri Niloga i el de l'avinguda Països Catalans que enguany s'ha reformat per tal d'adaptar-lo tècnicament i que obrirà portes passat demà, dijous 20 de juny.

"🔥ATENCIÓ: Incendi a tocar de l'Escola La Vitxeta de Reus" "🔥AGENDA: Avui comença la Festa Major de Sant Pere a Reus, consulteu els actes!"