El Mercat Central de Reus, a punt per Nadal

El Mercat Central de Reus es reivindica de cara a unes festes de Nadal imprevisibles

Tot i no saber si es podran celebrar àpats de Nadal o de quina manera, alguns clients ja han començat a fer reserves i compres preventives

Sense saber del cert quina mena de dinars i sopars es podran fer per Nadal, o si ni tan sols se'n podran fer, ja hi ha qui comença a fer previsions. Un exemple és el Mercat Central de Reus, on algunes parades ja comencen a tenir reserves o fins i tot compres pensades per aquestes festes.

En general admeten que no es pot preveure com acabarà anant aquesta campanya, però també es reivindiquen com l'oferta ideal vagin com vagin les coses. El tracte proper i el producte de proximitat i de qualitat són alguns dels trets característics que destaquen per diferenciar el model del mercat., als quals enguany s'han afegit, destaquen, les ofertes especials.

Així ho corrobora Ildefons Vidal, president dels paradistes. Recorda l'àmplia varietat de productes que s'hi ofereixen; diferents tipus de carns i peixos, fruita i verdura, fruits secs, menuts, peix salat, embotits, menjar precuinat i, aquestes setmanes, també torrons, com els de les parades que Torrons Vicens i Virginias hi han instal·lat.

Precisament per facilitar les compres nadalenquess'ha ampliat l'horari dels mercats. En el cas del Central, de vuit del matí a set del vespre. «Hem descobert que hi ha clients que ens ho estan demanant i gent que no ve al Mercat i un dels motius que ens deia era aquest; ara sabrem si funciona o no funciona, crec que amb un mes no en tenim prou», explica Ildefons Vidal, president dels paradistes.

El canvi actual s'allargarà durant les festes, i es recuperarà l'horari habitual a partir del mes de gener. Tant el Mercat Central com a equipament com algunes parades en concret estan immersos en reformes i modernitzacions. «Quan ja tinguem totes les parades noves i les reformes fetes, tornarem a parlar d'horaris», conclou Vidal.

El mercat reivindica els seus actius

«Oferim producte de qualitat, de proximitat, producte fresc, varietat de preus, des dels més assequibles fins a buscar la màxima qualitat i el preu més elevat», explica. Fa incís en «el servei de tu a tu, el tracte amb el client, que crec que és dels millors tractes que podem trobar, almenys això intentem, i és de tradició familiar; els clients ho validen, venen i estan contents».

Pere Margalef, des de la seva parada de fruites i verdures, recorda que «fa anys es van fer estudis sobre la clientela del Mercat i es va demostrar que el 76% de la població, almenys un o dos cops l'any, anava al mercat: per l'aniversari o el sant, per Festa Major i per Nadal».

Resumeix que la ciutadania veu el mercat com el lloc on anar a comprar «per si de cas». «És a dir, 'vaig a la Montse que té aquell tall en concret, vaig a l'Àlex, que té l'embotit aquell, vaig al Pere que m'aconsellarà quina col posar al brou, vaig a tal lloc que sé que no m'enganyaran...'; quan volem estar segurs que a la taula hi posem allò que toca, anem als mercats».

Una parada de Torrons Vicens al Mercat Central de Reus
Torrons Vicens ha obert una parada al Mercat Central de Reus | Laia Solanellas

Les festes de Nadal l'any de la pandèmia

Les circumstàncies d'aquest 2020 han impactat de ple les compres d'aquestes setmanes. «És el gran mal de cap que tenim ara tots; has de tenir previsions i ens hem de basar en un històric, però la situació és anòmala per tothom», reflexiona Ildefons Vidal.

«Jo crec que ens hem de mantenir en la línia d'altres anys, hem d'oferir el producte i tenir els prestatges i el taulell ple de producte, perquè crec, i espero no equivocar-me, que el client que ja ve al Mercat seguirà venint, i crec que vindrà client nou». La previsió general és que, en major o menor mesura, seguirà havent-hi àpats de Nadal, amb un grup familiar o d'amics que encara no està clar de quanta gent podrà constar.

Apunta que «ja no hem passat al tram 2, no sabem si els restaurants podran oferir el que haurien d'estar oferint aquestes dates, i la gent haurà de menjar a casa, de grans menjars familiars no se'n podran fer, i hi haurà un màxim de deu persones, però no sabem si això variarà o no».

«Si són deu ja és una gran taula, i una per dinar, una per sopar, l'endemà igual... Al final les taules s'han d'omplir». També ho veu amb optimisme Pere Margalef; «estigui com estigui la situació a casa, la festa la correm tots, no sigui que sigui l'última». «No hi ha hagut cap Nadal, en 32 anys, que hagi sigut dolent; serà bo, amb els problemes que tenim de salut i sense la companyia que voldríem aquestes festes».

«Cada vegada es va més a última hora»

Les dinàmiques socials actuals, afegeix, tampoc faciliten fer previsions a llarg termini. Així ho veu Montse Bigorra, «també és veritat que cada vegada més la gent va a última hora, i enguany encara esperen una mica per saber què faran els fills, perquè com que hi ha diversos dies de festa, si no poden anar-hi tots un sol dia, ho faran en diferents dies... Ningú renuncia a estar amb la seva família, si no és un dia, serà un altre».

Hi ha sectors on això encara s'accentua més, com el de la fruita i la verdura. «Aquest any anem molt perduts, no tenim ni idea de com anirà la cosa», admet Anna Martí Gisbert. «Cada any es va més tard, com que ja tens sempre de tot, la gent s'ho pren més amb calma; en el nostre cas, com que no són coses que puguis congelar, és tot de l'última setmana».

«Cada vegada més, especialment aquí al Mercat i en el nostre cas, de la fruita i la verdura, cada vegada acostumem a tenir de tot tot el temps», coincideix Pere Margalef. «Més que encomanar, pensem a casa quin plat podríem fer, i et venen i et diuen 'hi haurà això, el dia 21?, pel 30, que tindràs pinyes d'aquelles petitetes?', i normalment ho troben».

Una parada del Mercat Central de Reus, amb clients passant pel passadís
Tot i no poder fer previsions clares, els paradistes del Mercat Central es preparen per Nadal | Laia Solanellas

Alguns protagonistes d'aquestes festes

Més o menys a tots els sectors hi ha alguns productes que es converteixen en els protagonistes d'aquestes dates. En el cas de la pesca salada, explica Ildefons Vidal, «detectes que hi ha productes que un any et marxen més i l'altre no tant, però el que augmenta més és el salmó, la brandada de bacallà i el carpaccio de bacallà».

El mateix passa en el cas del corder i la vedella. Montse Bigorra explica que «hi ha qui ha començat a fer els brous i els canelons, i a reservar, per exemple les espatlles, els talls rodons, els filets, les llates... O que les prenen per no esperar-se i les congelen».

Un altre dels productes que solen tenir sortida sobretot per festes és el pollastre. Susana Pérez, de La Cantonada, relata que «normalment les reserves sempre les fan després del pont, i enguany ja tenim moltes comandes». «La gent et diu que 'encara que siguem menys, alguna cosa hem de cuinar', o 'abans sempre anava a casa de tal i enguany no puc i cuinaré jo'».

En el seu cas concret, els protagonistes són els farcits que preparen, «i també el típic capó del país o el pollastre de pagès; tenim molts encàrrecs de magret d'ànec, que no és normal, i llaunes de precuinats i ja n'hem venut moltes, quan normalment es venen més tocant a Nadal».

Pel que fa a les fruites i verdures, Anna Martí Gisbert veu que «per Nadal, amb el tema fruita, es belluga molt tot el que és fruita exòtica, i de verdura la dels brous per la sopa de Nadal, però no tenim cap producte que destaqui molt per sobre de la resta, és molt variat».

Margalef apunta que, enguany, «potser no seran coses tan rebuscades; si t'ajuntes amb la colla d'amics o amb la família vas a buscar aquella herbeta, aquella fruiteta concreta, i ara potser no es farà tant, tot i que penso que déu n'hi dó del que es farà, però sí que fa tres o quatre anys que s'ha tornat a l'escudella, la sopa grossa, la sopa amb brossa i els canelons».


Comentaris