Façana principal del Mercat Central de Reus

Nous negocis i l'ampliació dels actuals ocuparan parades buides del Mercat Central de Reus

Establiments de sushi, vins o cerveses s'interessen per l'espai | El govern preveu ajornar a finals d'any l'ampliació horària

Disset de les 41 parades buides del Mercat Central de Reus quedaran ocupades els pròxims mesos. Per una banda, amb la incorporació de dos negocis que ocuparan dues parades cadascun, cap d'ells provinent del Mercat del Carrilet. Les altres tretze corresponen a peticions d'ampliació per part de parades que ja són al Mercat.

De les 24 restants, Reus Mobilitat i Serveis, l'empresa municipal que gestiona l'equipament, en reserva dotze per a futurs espais comuns. Fa dues setmanes es va acabar el període d'oferta pública per ocupar parades buides del mercat, i dues empreses han presentat ofertes per ocupar-ne.

Es tracta de negocis en la línia dels que ja hi ha al mercat, però no són les úniques propostes que ha rebut l'Ajuntament de Reus. Segons detalla Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació i responsable polític dels Mercats de Reus, explica a TarragonaDigital que «hi ha gent que ens ha demanat d'entrar amb activitats que no es podien acollir a l'oferta comercialitzadora, moltes lligades a l'àmbit de la degustació i la restauració; estem estudiant la manera de poder-los incorporar al mercat».

Nous models de negoci al Mercat Central

Es tracta de negocis de sushi, de vins i de cervesa segons posa d'exemple, una nova oferta que va en la línia que es vol seguir en el projecte de futur del Mercat Central. També s'hi haurien interessat negocis directament de restauració. En aquesta mateixa línia, afegeix el regidor, «sabem que hi ha gent que està fent millores a les parades actuals», unes obres que anirien encaminades a oferir espais de degustació a les parades actuals.

Així ho confirmaven, fa tres setmanes, diversos paradistes, que veuen com alguns dels negocis aposten per adaptar-se als plantejaments de futur que hi ha sobre la taula. «Tot això ens diu que, en un any, si no passa res més, podem veure el Mercat Central amb plena ocupació; si això va així, ens plantejarem crear alguna altra zona comuna», afirma el regidor.

Actualment ja s'està treballant per instal·lar un espai amb taules i cadires on es puguin consumir les ofertes de les parades. En paral·lel, «l'aposta de l'ampliació d'horari la seguim fent, però amb el que ha passat, en lloc de l'1 d'octubre hem de pensar en una data no gaire més enllà».

L'ampliació d'horari es manté, però podria ajornar-se

«La idea és que abans de Nadal l'ampliació d'horari sigui efectiva, tot i que sabem que hi ha certes reticències», aclareix. Dins del conjunt de paradistes del Mercat Central tampoc hi ha quòrum. Per una banda hi ha qui no vol modificar l'horari actual, i per l'altra, qui està disposat a ampliar-lo, però no en els termes que planteja el govern.

La proposta de l'Ajuntament és obrir matí —a les nou en lloc de dos quarts de vuit—, migdia i tarda de dimarts a divendres i els matins dels dilluns i dissabtes. Prats admet que «sabem que no és fàcil, però ens sentim amb l'obligació i la responsabilitat de tirar-ho endavant».

Considera essencial la reforma horària plantejada tant pel govern com pel Consell Assessor dels Mercats Municipals, i que va en la mateixa línia que les conclusions de l'estudi encarregat per la viabilitat del Mercat Central. «Hem tingut gent que ha vingut a preguntar per entrar i ha tingut reticències precisament per l'horari; quan l'hàgim ampliat serà més fàcil».

Diverses parades del Mercat Central de Reus tapades amb lones mentre s'hi duen a terme obres de reforma
Diverses parades fan reformes mentre l'Ajuntament n'enderroca una illa | TarragonaDigital

La venda per Internet, a punt

Un altre dels canvis que s'està treballant al Mercat Central és la venda per Internet. La pandèmia i el confinament van estroncar la seva posada en marxa, però les darreres setmanes s'ha estat recuperant el temps perdut. Actualment ja hi ha prop d'una desena de negocis, i a finals de mes hauria d'estar plenament en funcionament.

Amb aquesta nova oferta es vol ampliar la clientela en dos sentits. Per una banda, per arribar a aquelles famílies que compren habitualment a través d'Internet. Ulabox, la plataforma a través de la qual venen els paradistes del mercat, permetrà fer, conjuntament, la comanda de supermercat i del Mercat Central.

A més, però, també es vol ampliar l'àrea on es podran portar les comandes. L'objectiu és no allunyar-se de la clientela de proximitat segons explicava fa tres setmanes Ildefons Vidal, president dels paradistes. Actualment s'ofereix el servei a Reus, Alcover, Almoster, Cambrils, Castellvell del Camp, La Canonja, La Selva del Camp, Montbrió del Camp, Salou, Vila-seca i Riudoms. La idea és «ampliar a municipis com Vilaplana, l'Aleixar i Maspujols i, fins i tot, arribar a algun altre del Tarragonès».

Cap paradista del Carrilet demana traslladar-se al Mercat Central

Entre les peticions per entrar-hi no n'hi ha cap procedent del Mercat del Carrilet. Prats exposa que mantenen les portes obertes als seus paradistes, ara ja fora de l'oferta, però amb la disposició de buscar-hi solucions. Planteja que, de les quinze parades ocupades al Mercat del Carrilet n'hi ha dues que no són d'alimentació, que són les que ocupa el bar.

De les tretze restants, explica, una es dona de baixa el 31 de juliol, i de les dotze restants «n'hi ha quatre o cinc que, entre un any i tres es volen jubilar». El govern local no es planteja canviar la previsió, i el Mercat del Carrilet segueix tenint previst tancar definitivament a finals del mes de juny de l'any vinent.