Crespons negres penjats a les parades del Mercat del Carrilet de Reus

«Ens sentim estafats i enganyats»: el Mercat del Carrilet no llença la tovallola

Els paradistes no donen la batalla per perduda i reben el suport del moviment veïnal

Estafats, enganyats i utilitzats, així és com se senten els paradistes del Mercat del Carrilet. Aquest dimecres s'ha fet el primer acte públic de la Plataforma Salvem el Mercat del Carrilet, que compta amb el suport, entre altres, de la Federació d'Associacions de Veïns. S'han recollit al voltant de 2.000 firmes per evitar el tancament anunciat pel govern local, però no és l'única acció que preveuen fer els seus implicats.

Maria Jesús Querol, representant dels paradistes del Carrilet, contraris al tancament, ha portat la veu cantant d'un acte que ha comptat amb el suport visible de diverses associacions de veïns de la ciutat i amb el suport des del públic, de veïns de la zona i clientela habitual. L'objectiu era fer una reivindicació pública en contra del tancament del Mercat del Carrilet, una reivindicació carregada de crítiques al govern local, tant actual com anterior.

Electoralisme i mentides

Les crítiques de la plataforma contra el govern de Reus són contundents. «Ens sentim estafats i enganyats», sentencia Querol, que afegeix acusacions d'electoralisme. Just abans de les eleccions municipals, recorda, «tots els partits ens venien a veure per demanar el vot als paradistes i als clients habituals». Assegura que «tot eren promeses de regeneració de la zona, d'impulsar una nova definició urbanística a la part sud de Reus que incloïa la remodelació del Mercat del Carrilet; després de les eleccions municipals, 'nunca más se supo' de totes aquelles bones paraules i promeses».

Crespons negres penjats a les parades del Mercat del Carrilet de Reus
Els crespons negres penjats a les parades evidencien l'oposició dels paradistes al tancament | Jordi Olària Gras

De fet, sospita que «deuen haver pensat que ara, quan falten més de tres anys per a les pròximes eleccions municipals, era el millor moment per matar el Mercat del Carrilet». Carreguen contra Montserrat Caelles, regidora que s'ocupava dels mercats durant el mandat passat, i Carles Prats, actual regidor de l'àrea. Maria Jesús Querol recorda que va ser amb Caelles amb qui es van signar les pròrrogues per a l'arrendament de les parades fins al 2021.

«Al contracte de lloguer es va fer constar, per escrit, que el seu objecte era fer possible la prestació del servei del mercat amb el conjunt d'actuacions necessàries per la definició i, si s'escau, execució, del nou Mercat del Carrilet», rebla la representant dels paradistes. En relació amb Carles Prats, explica que els va convocar a l'ajuntament «per dir-nos sense més pròlegs que el Mercat del Carrilet tancarà el mes de juny del 2021, ni diàleg, ni dret a rèplica, i després corrent a explicar-ho als periodistes mentre nosaltres marxàvem de la reunió».

Mala gestió política

La Plataforma denuncia que «amb la decisió anunciada, l'Ajuntament de Reus està incomplint la seva obligació legal d'exercir la seva competència en matèria de mercats; si el Mercat del Carrilet tanca es deixarà de prestar un servei essencial i obligatori a desenes de milers de persones que viuen a la zona sud de Reus». Asseguren que és una decisió que va en contra del que s'està fent a la resta de ciutats amb situacions similars, i posen d'exemple el Mercat de Sant Antoni de Barcelona o el Mercat Central de Tarragona.

Una desena de persones al voltant de la taula on es recullen firmes per evitar el tancament del Mercat del Carrilet
Ja s'han recollit al voltant de 2.000 firmes en contra del tancament del Mercat del Carrilet | Jordi Olària Gras

«A Reus es veu que tenim la desgràcia d'haver de resignar-nos a que no sàpiguen gestionar els mercats; tenim muntat un sistema en el qual la gestió consisteix únicament en cobrar els preus de l'arrendament i les concessions, sense fer res a canvi, ni promoció ni renovació», lamenta Maria Jesús Querol. «La responsabilitat la tenen els polítics, que toleren, justifiquen i mantenen aquest sistema ineficient de gestió, o més ben dit, la manca de gestió», etziba, i alerta que «el que passa ara amb el Mercat del Carrilet és el que pot passar més endavant amb el Mercat Central».

No llencen la tovallola

L'acte d'aquest dimecres pretenia deixar clar que no donen la batalla per perduda. Demanen la col·laboració dels veïns de tota Reus, i especialment dels de la zona sud, perquè els ajudin «a fer entendre als polítics que això és intolerable». Tenen en marxa una recollida de firmes que, en menys d'una setmana, ja n'ha recollit al voltant de 2.000. Però no s'aturaran aquí, sinó que plantejaran «totes les mesures i accions que estiguin al nostre abast per evitar que es consumi una decisió tan nefasta per al futur de la ciutat de Reus».

Sobre la taula hi ha possibilitats com un esmorzar o un dinar popular, propostes que es discutiran la setmana vinent a la pròxima reunió de la Plataforma. Compten, de fet, establir una estreta relació amb l'Associació de Veïns del Carrilet perquè els ajudin a teixir l'estratègia a seguir a partir d'ara. «Lluitarem pel nostre barri, perquè aquesta és la nostra casa i la nostra gent», sentencia Maria Jesús Querol.

També et pot interessar:


Comentaris
M. Reus
Endavant valentes!!!!!!!