Comuns i Podem Reus tanquen un preacord electoral que atia el conflicte intern

Una de les dues candidatures de Podem s'oposa a una coalició «amb partits imputats»
Membres de Podem i dels Comuns de Reus acompanyats per la diputada Yolanda López | Jordi Olària Gras

 

Comuns i Podem Reus han certificat, aquest dijous, que a la capital del Baix Camp seguiran la dinàmica de presentar-se en coalició a les eleccions municipals. El preacord que han pactat estableix que ho faran sota la marca En Comú Podem i que la cap de la llista electoral serà de Podem i serà una dona. Actualment, aquesta darrera formació està en ple procés de primàries internes a les quals s'han presentat la secretària general del partit a Reus, Pilar Flamenco, i el militant Francesc Roig. La segona candidatura s'oposa frontalment tant al preacord actual com a les maneres com s'ha gestat, afirmen.

Podem Reus està en plena reactivació interna i de portes enfora. Després d'escollir Pilar Flamenco com a secretària general, el partit va engegar el procés de primàries internes a les quals Flamenco també s'ha presentat. En paral·lel, i com a màxim càrrec del partit a la ciutat, ha negociat el preacord electoral amb els Comuns per tal de preparar el terreny per entrar a l'Ajuntament de Reus.

Per part dels Comuns, Ricard Redondo ha presentat els avals per convertir-se en la cara visible de la formació i, presumiblement, número dos de la llista electoral de cara a les eleccions municipals a Reus. El preacord actual, que les assemblees de totes dues formacions hauran de ratificar, estableix que el primer lloc de la butlleta electoral serà per una dona que sigui de Podem, i que el segon lloc es reserva, a priori, a un candidat dels Comuns.

Ricard Redondo i Pilar Flamenco durant la presentació del preacord electoral | Jordi Olària Gras

 

Conflicte intern a Podem per la coalició amb els Comuns

La decisió que s'ha presentat avui no agrada a la candidatura que disputa liderar la llista electoral de Podem a Pilar Flamenco. L'encapçala Francesc Roig, que explica que «el nostre partit polític impedeix qualsevol coalició o confluència amb qualsevol partit o persona física que hagi estat imputat o estigui en procés judicial». En aquest sentit, Roig considera que «els Comuns de Reus estan formats per l'antiga Iniciativa i Esquerra Unida, són partits que encara estan imputats pel cas Innova».

Francesc Roig, candidat a encapçalar la llista de Podem Reus | Podem Reus

 

Roig admet que «tenim uns confrontaments amb la secretària general, no estem d'acord amb les seves negociacions». Un altre dels punts de discussió és el fet d'haver establert que el primer lloc l'hagi d'ocupar una dona abans de saber quina de les dues candidatures guanya les primàries de Reus. «Podem no obligar que un cap de llista hagi de ser una dona, però és una decisió que ha pres la secretària general de Reus», sentencia Roig.

«La nostra candidatura està en contra de fer aquesta coalició amb partits que estiguin imputats», rebla. El candidat a liderar la llista electoral de Podem matisa, amb tot, que «nosaltres estem d'acord en anar en una confluència o pactar amb algú; el que no estem d'acord és amb pactar amb segons quina classe de partits que ens pugui restar i no sumar». Afegeix, també, que han recorregut a l'àrea d'organització del partit a Barcelona per fer conèixer el seu posicionament, i recorda que hi ha diversos municipis catalans on, davant la falta d'acord amb els Comuns, Podem es presentarà en solitari, un exemple que consideren que podria seguir Reus.

Pilar Flamenco a les instal·lacions de TarragonaDigital en una imatge d'arxiu | Àngel Ullate

 

Pilar Flamenco defensa els documents polítics aprovats

La secretària de Podem Reus, Pilar Flamenco, recorda que el partit  «vam fer una consulta ciutadana on, clarament, s'apostava, a Reus, per la fórmula de coalició». Afegeix, de fet, que aquesta consulta, que «un 97 % d'inscrits van ratificar», va establir que es buscaria «les fórmules de coalició amb les forces germanes i amb les forces amb les quals hem treballat tots aquests anys»; sentencia, també, que «l'aposta municipal de Podem Reus és la coalició».

Pilar Flamenco també fa referència a la seva elecció com a secretària general. «El document polític que es va presentar apostava, clarament, per buscar aquest espai de coalició; si hi ha altres candidatures que es presenten no sé si ho fan amb la intenció de no respectar els documents polítics que hi ha en vigor», etziba. Pel que fa a establir que el primer lloc de la llista electoral l'ocuparà una dona, afirma que «apostem, dins de la candidatura, perquè sigui 100 % feminista, però estem en un procés de primàries que acabarà d'aquí a cinc dies; totes les persones que ens hem presentat haurem d'encaixar dins de l'acord de la coalició».

Membres de Podem i dels Comuns de Reus durant la presentació del preacord | Jordi Olària Gras

 

Tres anys de treball per teixir la coalició

Tant Pilar Flamenco, secretària general de Podem, com Ricard Redondo, que avui actuava de portaveu dels Comuns, ha fet incís en el treball fet durant el darrer mandat per arribar a aquest preacord de coalició. «No és una decisió presa en pocs dies, des que es van celebrar les eleccions municipals de fa tres anys ja vam començar a idear aquest projecte», aclareix Ricard Redondo.

Es tracta d'una coalició, la defineix Pilar Flamenco, «que va més enllà dels partits, per mi és un espai de coalició de la gent que hem estat treballant aquests tres anys». Amb tot, el document actual és un preacord que les dues assemblees hauran de ratificar, i el qual s'ha transmès a Barcelona perquè se'n tingui constància, però sense que l'estructura general del partit hi tingui gaire poder de decisió, segons han explicat aquest dijous en roda de premsa.

"El CIMIR de Reus acull la presentació del documental Commander Arian" "TRÀGIC: Centenars de persones condemnen el brutal assassinat de la jove Kelly a Reus"