Dani Marcos, Anabel Martínez, Andreu Martín, Carmina Pozuelo, Sandra Guaita PSC Reus

El PSC es presenta com l'única opció viable per governar Reus

Els socialistes consideren que es produirà un canvi de cicle polític que només poden liderar ells

El PSC de Reus es presentarà a la campanya electoral com l'única proposta viable per entomar el govern de Reus després del que consideren un canvi de cicle. Afirmen que la ciutat està en clar retrocés en molts àmbits, i que es troben en situació de ser la força més votada o, almenys, de ser una força decisiva per formar govern; sentencien que l'actual lideratge municipal «toca la seva fi».

«Arribem a la cursa final en els quatre llocs que poden tenir més influència a l'hora de decidir el govern d'aquesta ciutat, amb opcions raonables de guanyar», afirma Andreu Martín, portaveu del PSC a Reus i futur candidat a l'alcaldia pel partit. Recorda que actualment són la quarta formació en nombre de vots del plenari —tenen els mateixos regidors que la tercera, Ciutadans—, i és per això que considera que surten amb cert avantatge respecte a altres formacions. «Hem defensat que s'ha de fer un pla estratègic per a la ciutat, és molt important què farem després de les eleccions», assegura el cap de llista socialista.

PSC Reus precampanya electoral
El grup municipal del PSC i el cap de campanya del partit | Jordi Olària Gras

 

Un canvi de cicle a la ciutat, més enllà de la política

«Ens apropem a un canvi de cicle, a una nova etapa», ha sentenciat aquest dimecres Andreu Martín en una trobada amb la premsa. Apunta que aquest canvi d'etapa és general, amb les eleccions municipals, però també en altres àmbits de la vida social i econòmica de la ciutat com la Cambra de Comerç o la Federació d'Associacions de Veïns. Considera que l'actual govern municipal no està coordinat, i que és «més aviat una agregació de grups municipals que no pas un govern sòlid, travat i amb un pla compartit; aquesta mena de lideratge toca la seva fi», ha sentenciat.

Plantegen una campanya sense agressivitat

Pel que fa a la dinàmica que prendrà la campanya, Martín ha explicat que «no farem una campanya agressiva ni que vagi a exposar a ningú cap vergonya; no creiem que ho necessiti la ciutat ni el nostre projecte per tal de convèncer la gent que som la millor opció». Ha ironitzat, de fet, que «no necessitem demostrar que ningú està robant ni que ningú és incompetent, ni que ningú ha fet mal a la ciutat; no estic dient que no sigui així, però farem una campanya propositiva».

Amb tot, sí que faran incís en els àmbits en els quals consideren que la ciutat ha perdut pes o, fins i tot, està en retrocés. «En molts d'aquests estem en una interinitat, se'ns diu que hi ha solucions a moltes coses, però no arriben, sempre és més tard, que han d'arribar», etziba Martín. Com ja van anunciar durant la presentació del candidat, el PSC ha estat conversant amb diferents actors socials de Reus, que han dibuixat «una ciutat descuidada, una ciutat amb una certa grisor».

PSC Reus precampanya electoral
L'actual grup municipal i el cap de campanya del PSC durant la trobada amb la premsa | Jordi Olària Gras

 

Sense línies vermelles per als pactes postelectorals

Amb aquesta radiografia sobre la taula, Martín assegura que «tenim l'obligació de preparar la campanya amb aquesta voluntat, de rebre un suport majoritari o que faci que puguem liderar aquest govern». Es tracta, afirma, de l'única formació política local que pot fer una proposta com aquesta; «els altres grups no tenen la capacitat de realitzar-la; un govern sense nosaltres no pot ser un govern que pugui aconseguir aquesta ciutat pròspera».

Pel que fa al futur postelectoral, es mostren convençuts que «no treballarem per sumar-nos a un vagó on cadascú segui en un seient i vagi fent la seva; crec que és el model que en aquest moment tenim i no és el que crec que és bo i necessari per a la ciutat». En aquest sentit, es presenten com «l'única força d'esquerres, progressista i no independentista amb capacitat de ser determinants en un govern en aquesta ciutat». És per això que, asseguren, «no ens marquem línies vermelles».

L'equip del PSC i la futura llista electoral

La llista electoral del PSC no es coneixerà fins a principis de març. El que sí que ha deixat clar el seu número ú és que «les regidores actuals tindran un paper destacat a la llista, que jo personalment vull que sigui cremallera». Els processos interns del partit fan que «a partir del 8 de març es podran realitzar les assemblees d'aprovació de candidatures».

Fins llavors, la campanya quedarà en mans de Daniel Marcos, secretari d'organització del partit, amb l'actual responsable d'agenda i comunicació, Esther Prats, mantenint les seves funcions. També agafaran protagonisme dues de les tres regidores que acompanyen Andreu Martín; Anabel Martínez s'implicarà en les tasques logístiques, mentre que Carmina Pozuelo ho farà en l'anàlisi de l'estat de la ciutat que sortirà de les trobades amb veïns i entitats.

També tornaran a tenir pes persones que havien estat regidores en anteriors mandats. Es tracta de Carles Salas i Misericòrdia Dosaiguas, regidors del PSC entre 1999 i 2015, i Martina García, que va entrar a l'Ajuntament durant el mandat del 2011 al 2015. Salas s'implicarà en la tasca de dinamitzar la militància i Dosaiguas de fer-ho en el teixit ciutadà extern al partit. Martina García serà la representant de la formació davant la junta electoral. Fonts del partit descarten que cap d'aquestes figures hagin de prendre protagonisme dins la llista electoral.

El cap de campanya i el cap de llista del PSC de Reus | Jordi Olària Gras

 

Primeres eleccions com a candidat després de dos mandats de portaveu

Andreu Martín va entrar a l'Ajuntament de Reus l'any 2011, amb els comicis en els quals el PSC va perdre el govern de la ciutat. La marxa de Lluís Miquel Pérez el va situar, tot i ocupar el número sis de la llista, com a portaveu municipal. Després de quatre anys d'encapçalar el partit, l'any 2015 el primer lloc el va ocupar Francesc Vallès, acompanyat de Núria Borrell de número dos, fins al novembre del 2016, quan van anunciar que deixarien els càrrecs.

Andreu Martín va tornar, llavors, a ser portaveu de la formació al plenari municipal. Des d'aleshores ha encapçalat el grup municipal i, ara sí, el liderarà a les pròximes eleccions municipals, les primeres a les quals concorrerà com a cap de llista, tal com ell mateix ha recordat aquest dimecres.


Comentaris