GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El PSC carrega contra Pellicer i Llauradó per la poca inversió catalana a Reus

Andreu Martín etziba que «no pinten res entre els seus» | Reclama que rebutgin obertament els comptes del Govern
Andreu Martín carrega contra els governs català i reusenc | Jordi Olària Gras

 

Reus i el Baix Camp tenen un dèficit en inversions al pressupost de la Generalitat. Aquesta premissa manté Andreu Martín, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Reus, i en culpa al govern local per no «plantar-se» davant del Govern català que, recorda, és en mans dels mateixos partits. El cap de l'oposició reusenca ha criticat durament el govern just la vigília de reunir-se amb l'alcalde, Carles Pellicer, a petició del batlle, per estudiar acords de ciutat estables durant el mandat.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El PSC de Reus ha volgut posar sobre la taula la proposta de pressupostos que, presumiblement, s'aprovarà al Parlament de Catalunya els pròxims mesos. Andreu Martín s'ha centrat en els capítols d'inversions, els números sis i set, que fan referència, respectivament, tant a dotacions econòmiques de projectes concrets com a transferències de capitals a altres administracions. La seva conclusió és que «veient l'actitud dels nostres governants, preveiem que a Reus li espera un futur negre».

 

A la capital del Baix Camp, el deute contret per la construcció de l'Hospital i el lloguer de l'edifici sumen uns 13 milions del capítol set, detalla. En canvi, «per al conjunt del Baix Camp proposa, com a inversions directes, traient les transferències de capital, 6.231.061 euros». Afegeix que «respecte al pressupost del 2017, l'últim aprovat, representa un decrement del 25%, una quarta part; en deu anys, la desinversió ha estat d'un 77%, l'any 2010 va ser de 26.783.741 euros».

 

Vistos els números dels comptes de la Generalitat, Andreu Martín reclama al govern de Reus «que presenti esmenes i doni suport a esmenes que el nostre partit està presentant perquè hi hagi més inversió al nostre territori». El portaveu ha posat d'exemple el carril bici de Blancafort, un projecte compromès per al 2019 i encara aturat als despatxos del departament de Territori; «hem presentat una esmena perquè hi sigui, JxC i ERC donaran suport, a l'esmena que hem presentat?».

 

Imatge d'arxiu de Carles Pellicer i Noemí Llauradó | Jordi Olària Gras

 

Pellicer i Llauradó «no pinten res» als seus partits

Els socialistes reusencs responsabilitzen l'alcalde de la ciutat i la vicealcaldessa d'aquesta situació, contra la qual consideren que s'haurien de pronunciar. «Aquest govern hauria de rebutjar aquests pressupostos de manera explícita, si no és així, només ens queda dir que el senyor Pellicer, i la senyora Llauradó, no pinten res entre els seus, no tenen cap mena d'influència». Consideren, de fet, que mantenen una actitud de «connivència i submissió».

 

El portaveu del PSC local posa en relleu que «Reus és la ciutat més gran en habitants governada per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana». Recorda, també, que el pacte de govern «s'havia decidit des de despatxos de Barcelona; un altre cop des dels despatxos de Barcelona, i sembla que sense cap mena de proposta des del territori i sense cap mena de defensa de res, tornem a tenir uns pressupostos que ens perjudiquen».

 

«Aquest govern i el seu alcalde s'ha de plantar, però s'ha de plantar de debò, no davant d'un auditori amic», reclama Martín, en referència a la conferència que l'alcalde va pronunciar al Círcol de Reus. «La senyora Noemí Llauradó, vicealcaldessa i presidenta de la Diputació, que faci públic què és el que pensa fer davant del conseller del seu partit, el senyor Aragonès i davant del delegat de la Generalitat a Tarragona per tal d'aconseguir les inversions estratègiques, que n'hi ha moltes, per la ciutat».

 

Martín no s'ha estat de recordar algunes de les reaccions de Pellicer l'any 2010. Afirma que llavors, des de l'oposició, clamava contra la Generalitat del tripartit perquè els pressupostos es feien des de Barcelona i en perjudici del Camp de Tarragona. Ha rememorat, també, que durant el primer mandat de Pellicer a Reus va treure pit d'haver aconseguit un milió d'euros d'inversió per desdoblar el CAP Sant Pere a l'Hospital Sant Joan, «i on és el CAP i el milió d'euros?».

 

La inversió per habitant passa dels 106 euros dels comptes del 2017 a quasi 115 | Twitter / @camptarragona

 

La inversió a Reus, el preu d'«un menú»

El PSC ha fet una comparativa entre les inversions que rebran el Baix Camp i Reus amb les que rebran Tarragona i el Tarragonès, per proximitat, i les que rebran el Gironès i Girona en tractar-se d'una ciutat poc inferior en habitants que Reus i també governada per Junts per Catalunya. Consideren que la situació és «extraordinàriament preocupant» i situa el Baix Camp a la cua en inversions de la Generalitat al Camp de Tarragona, només per sobre del Baix Penedès.

 

Del capítol sis, el que contempla les inversions per a projectes concrets, el Baix Camp en rebrà 6,2 milions d'euros segons ha explicat Martín. «En concret per a la ciutat de Reus, a banda de les transferències de capital per l'Hospital, en inversions l'aportació és d'1.520.302 euros». Tarragona, per contra en rebrà més de 15 milions, el Tarragonès 26,5 milions, Girona 6,5 milions i el Gironès 27,4.

 

Dividit pel nombre d'habitants de cada comarca i ciutat, la comparativa és la següent, segons ha exposat el PSC de Reus. El Gironès rebrà 141 euros per habitant, el Tarragonès 103 i el Baix Camp 32,47. Les capitals mantenen aquesta diferència, amb Tarragona beneficiant-se de 112,56 euros per persona, 65,58 per Girona i 14,57 per Reus. «Nosaltres estem enfadats, aquest pressupost proposa una inversió real que és un menú», etziba Martín.

 

No és estrany que la Generalitat justifiqui aquestes diferències amb el capítol de transferències de capital. És a dir, que en anys anteriors s'havia justificat la poca inversió a Reus per l'alt cost del deute de la construcció de l'Hospital. Un argument que, segons l'anàlisi del PSC local, no s'aguanta. Sumant tots dos capítols, Reus rep 6,5 milions d'euros, Girona 12 i Tarragona 15,6. Per comarques, El Baix Camp 14,6 milions d'euros, el Tarragonès 28 milions i el Gironès 34,2 milions d'euros.