Les rebaixes de Reus mantenen les vendes de les altres temporades

La Fira es manté i es posiciona entre el sector turístic, mentre que les Botigues al Carrer atrau els consumidors locals
Imatge de les Botigues al Carrer de Reus | Marta Torrens

 

Cap a finals d’agost, quan l’estiu comença a arribar a la seva fi, és habitual que, quan es passeja pel centre de la ciutat, els aparadors estiguin plens de cartells on es pot llegir ‘Rebaixes’, ‘descomptes’, ‘-50%’, etc. A més, a Reus, en aquestes mateixes dates també trobem parades al carrer amb productes i grans descomptes, les ‘Botigues al Carrer’.

 

És una iniciativa organitzada pel Tomb de Reus i que compta amb la participació de la Unió de Botiguers de Reus. Aquest any, ha arribat a la seva 38a edició però, segons els comerciants, ni les rebaixes ni les Botigues al Carrer acaben de fer remuntar les xifres de les vendes. 

 

Durant les Botigues al Carrer, els comerços ofereixen grans descomptes | Marta Torrens

 

Les Botigues al Carrer, una iniciativa per revifar el comerç del centre

Segons explica el president de la Unió de Botiguers de Reus, Àlfred Pitarch, les Botigues al Carrer és una iniciativa que «desperta l’interès dels consumidors» i afirma que l'activitat funciona i «va bé». Per la seva banda, l'Adam Aragonès, propietari de la botiga GAS al Pallol corrobora aquesta afirmació i assegura que «durant l’època de les Botigues al Carrer hi ha més gent que durant la resta de les rebaixes i també es ven més». 

 

La gran diferència entre l’edició d’estiu i la d’hivern de les Botigues al Carrer és el turisme. Tant comerciants com Unió de Botiguers assegura que durant l’estiu, hi ha més turistes, però durant l’hivern, hi ha més locals i més gent d’altres poblacions del voltant. És per això, que les vendes entre les dues edicions no canvia massa. A més, Pitarch afegeix que, «durant l’estiu, sempre ve més de gust passejar pel centre de Reus». 

 

La botiga GAS és l'única que participa en les Botigues al Carrer | Marta Torrens

 

Pel que fa a les rebaixes en general, Pitarch explica que estan tenint un «impacte molt tímid» i «ja no tenen l’atractiu que tenien abans» perquè, actualment, s’ofereixen descomptes més sovint i això fa que els consumidors ja no ho considerin com una exclusivitat i com una gran oportunitat. Tant la Unió de Botiguers, com alguns comerços asseguren que «la gent remena molt però no compra tant», cosa que abans no passava. 

  

Ampliar noves fronteres amb les Botigues al Carrer

Tot i això, el format d’aquesta campanya comercial no acaba de convèncer a alguns comerciants i creuen que «s’hauria de canviar perquè la gent de Reus ja sap què són les Botigues al Carrer i què ofereixen». Un altre comerciant també reconeix que la campanya «es podria innovar i es podrien buscar noves fórmules».

 

En aquest context, proposa que «s’hauria de buscar una nova idea perquè, antigament, venia molta gent de la comarca i ara ja no», és per això que, aquest botiguer creu que «la campanya de les Botigues al Carrer s’hauria de dirigir més a habitants de la comarca, al cap i a la fi aquestes campanyes el que volen és vendre productes i que vingui més gent», per tant, ampliar fronteres.

 

En aquesta edició, s'han regalat globus de color blau com a promoció de les Botigues al Carrer | Marta Torrens

 

La Fira s’imposa als comerços del centre i es guanya als turistes

Paral·lelament i segons explica la cap de màrqueting de La Fira de Reus, Irene Franco, les rebaixes en aquest centre comercial sí que funcionen i assegura que respecte al mes de juliol les vendes han augmentat durant aquest agost, però el canvi més notable és entre el juliol del 2018 al juliol del 2019, que les compres han augmentat considerablement. 

 

Pel que fa al turisme, sembla que la campanya dirigida a aquest públic amb la qual ha estat treballant el centre comercial els funciona i la cap de màrqueting assegura que no han notat una davallada de turistes i que segueixen sent un tipus de consumidor important, sobretot, durant aquestes dates.

 

Això sí, Franco assegura que actualment, les rebaixes estan més diluïdes en comparació als altres anys, ja que el període d’inici és més ampli i «moltes botigues ja comencen a oferir descomptes dies abans que comencin les rebaixes oficialment». És per aquest motiu que «no hi ha tanta massificació com hi havia abans durant el primer dia de rebaixes». 

 

Imatge d'arxiu de la Fira Centre Comercial de Reus | Josep Martí

 

El Pallol, l’altre centre comercial més oblidat

Pel que fa a l'altre centre comercial reusenc, el representant de botiguers del Pallol, Pau Salvadó, assegura que el període de rebaixes d’estiu va començar fluix però que després va revifar, tot i això, explica que encara no tenen dades concretes però que la seva impressió és que «no han estat massa bones».

 

A banda, només un establiment participa en la iniciativa de les Botigues al Carrer, perquè la resta «són franquícies i tenen altres condicions», això sí, Salvadó afirma que en l’edició d’hivern acostuma a haver-hi més consumidors que vénen d’altres poblacions de la zona, mentre que «a l’estiu no se’n veuen tants». Pel que fa al sector del turisme, Salvadó diu que no han notat una davallada però que el tipus de turisme que veuen és més cultural, «fan poca compra» assegura. 

 

Imatge d'arxiu del Pallol Centre Comercial Reus | Miguel Cabrerizo