Recullen firmes per aconseguir un institut a la zona Ponent de Reus

La comunitat de l'escola Alberich i Casas n'ha recollit més de 600 en un dia
Imatge d'arxiu de l'escola Alberich i Casas. | TarragonaDigital.com

 

La zona de ponent de Reus no compta amb cap institut i la comunitat educativa de l'escola Alberich i Casas vol que això canviï. Per ajudar a aconseguir l'objectiu han organitzat una recollida de firmes a través d'una plataforma digital, però també contemplen recollir-ne de físiques els pròxims mesos. Tot plegat, arran dels objectius per al futur que es van marcar l'any passat.

 

Sense instituts al sud-oest de Reus

L'escola Alberich i Casas de Reus té com un dels instituts de referència el Baix Camp, un centre que no queda a l'àrea de proximitat del col·legi i on va el 95 % del seu alumnat segons apunten des de la direcció. El cas és que ara, la comunitat d'aprenentatge de l'escola ha començat la feina necessària perquè els seus alumnes no hagin de traslladar-se tan lluny quan acabin l'educació primària.

 

«Si fas un dibuix al mapa i parteixes Reus en quatre parts, veuràs que a la nostra zona no n'hi ha cap», explica el director del centre. Aclareix, de fet, que el projecte surt de les famílies i és l'AMiPA qui en recull l'encàrrec per executar-lo.

 

Imatge d'arxiu d'uns alumnes escrivint a classe | Cedida

 

Les famílies de l'Alberich i Casas volen un institut a la seva zona

L'AMiPA —Associació de Mares i Pares d'Alumnes— de l'Alberich i Casas ja s'ha reunit amb l'Ajuntament de Reus que, com també ha fet preguntat per aquest mitjà, els ha recordat que la planificació dels centres d'educació secundària és competència de la Generalitat de Catalunya i, en concret, de la Conselleria d'Ensenyament.

 

És per això que la comissió que s'encarrega d'aquest projecte ja ha demanat cita amb la delegació territorial de la conselleria, encara sense data. La recollida de firmes, de fet, no pretén generar cap conflicte en aquest àmbit, sinó que volen que serveixi per demostrar que hi ha suport social a la seva proposta i que no és una iniciativa que se circumscrigui únicament entorn del col·legi en concret.

 

Des de la comissió d'infraestructures expliquen que «tens l'escola Alberich, que enguany fa 40 anys, i en aquella zona ja s'hi va fer l'escola bressol al darrere i el polilleuger; per completar aquella zona educacional, per dir-ho d'alguna manera, falta l'institut». Expliquen, de fet, que també volen posar-se en contacte amb l'escola Misericòrdia, a qui creuen que també beneficiaria l'existència d'un institut en aquesta àrea.

 

Les eleccions del 21-D podien avançar dos dies la data de l’inici de les vacances de Nadal | DelCamp.cat

 

La comunitat d'aprenentatge ho estableix com un objectiu

L'Alberich i Casas s'organitza com una comunitat d'aprenentatge; és la manera com es gestiona i es viu en aquesta escola i, entre moltes altres característiques, compta amb una assemblea que se celebra cada quatre anys amb el nom de 'festa dels somnis'. Per utòpic que pugui sonar el nom, el que dibuixa aquesta assemblea és en quina direcció volen que avanci l'escola els seus propis membres.

 

L'any passat, quan es va celebrar l'assemblea, la proposta que va tenir més suports «i amb molta diferència», matisen des de la comissió d'infraestructures de la comunitat, va ser la de treballar per aconseguir un institut a la zona. Com a primera acció de cara enfora, s'ha organitzat una recollida de firmes digital que en 24 hores ja havia arribat a les més de 600 adhesions; un primer pas abans d'una possible recollida de firmes física passat festes.

 

Escola Isabel Besora de Reus | Miguel Cabrerizo

 

Set anys sense projecte d'institut a la zona

Aquesta no és la primera vegada que es planteja la necessitat que hi hagi un institut en aquesta àrea de Reus. L'any 2011 es va descartar, per part de la Generalitat, el projecte d'Institut Escola Isabel Besora, que es va traslladar, només com a escola, a la seva ubicació actual, que aleshores ocupava el col·legi Reus 21 i que, en la mateixa decisió del Departament d'Ensenyament, va desaparèixer del mapa educatiu reusenc.