Reus compta amb més d’una vuitantena de colònies de gats en els carrers de la ciutat

L’Associació Nou Refugi Baix Camp s’encarrega de gestionar-les i des del 2011 ha esterilitzat més de 1.300 felins
Els voluntaris alimenten els gats cada dia de la setmana | Adrià Morte

 

L’Associació Nou Refugi Baix Camp va crear l’any 2011, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, el Projecte Gat. Aquesta iniciativa té com a objectiu gestionar les colònies de gats de la ciutat per tal de millorar la convivència entre els felins de carrer i els veïns. El projecte es basa en tres eixos principals: esterilització, marcatge i control sanitari. Des de la seva creació, s’han esterilitzat, segons dades de l’entitat, fins a 1.364 gats repartits en les més de 80 colònies que hi ha a la capital del Baix Camp. 

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

«Una colònia de gats comença perquè apareix un gat al carrer, algú li dona menjar i en van apareixent més, ja sigui perquè estan abandonats o perquè una gata ha parit, llavors es va formant la colònia. La nostra feina és capturar, esterilitzar i tornar els gats a lloc», explica Núria Aguirre, responsable del Projecte Gat. D’aquesta manera, l’entitat s’assegura aconseguir una població estable i sana d’aquests animals, evitant els problemes associats amb el zel, com ara baralles entre mascles, el marcatge territorial o els miols de reclam.

 

Tot i això, encara hi ha una quinzena de colònies no controlades a la ciutat. Punts on no totes les femelles estan esterilitzades, com també la majoria de mascles. «Els gats no es poden prendre ni portar d’una colònia a una altra, els altres gats no els accepten. Hem portat felins a una colònia i han tornat a la del seu origen. Son molt territorials», assenyala Aguirre. Normalment, les colònies estan formades per grups d’entre cinc i fins a una trentena de felins.

 

Des del 2011 s'han esterilitzat més de 1.300 gats a Reus | Adrià Morte

 

D’ençà que es va iniciar el projecte, l’Associació Nou Refugi Baix Camp ha esterilitzat 1.364 gats. Aquest passat 2018 se’n van castrar 184 i enguany 194 encara que la dotació pressupostària del projecte es va acabar a finals de juliol. A més, també s’han donat en adopció més de 200 felins.

 

Els voluntaris s’encarreguen de gestionar les colònies de la ciutat

El projecte compta amb més de 90 voluntaris que s’encarreguen de gestionar les colònies dels diferents punts de la ciutat. Aquests tenen un carnet d’alimentador encara que des de fa un parell d’anys l’Ajuntament de Reus no n’ha expedit cap. El Nou Refugi Baix Camp i el consistori tenen previst firmar un nou conveni per tal d’impulsar aquests nous identificadors. Una mesura que obligarà a tots els voluntaris registrar-se de nou per tal de poder du a terme aquesta activitat.

 

El Projecte Gat compta amb més de 90 voluntaris a la ciutat | Adrià Morte

 

De fet, els alimentadors sovint es troben amb veïns que no saben que tenen permès alimentar els gats. Per aquest motiu, Núria Aguirre demana més difusió del projecte per tal que la població conegui la seva activitat. Els responsables de les colònies vetllen per la higiene de l’entorn i proporcionen als gats una alimentació equilibrada amb pinso sec, el qual contribueix a millorar la seva salut i evita la presència de restes de menjar a l’entorn. Cal destacar, que els costos del menjar l'assumeixen completament els voluntaris mentre que el veterinari es paga un 50% entre els alimentadors i el Nou Refugi Baix Camp.

 

L’Anna és una de les voluntàries del Projecte Gat i alimenta a felins des de fa cinc anys. «Quan comences és addictiu. Si plou o fa mal temps no podem venir perquè ells s’amaguen i em preocupa molt per ells. Quasi que no dormo a les nits perquè sé que no han menjat», assegura l’alimentadora. De fet, indica que coneix a tots els gats i que té batejat cadascun d’ells.

 

Demanen més suport econòmic

El Nou Refugi Baix Camp, a banda de demanar més difusió del Projecte Gat, reclama una major aportació econòmica per part del consistori. «Estem parlant d’esterilitzacions o bé visites al veterinari, totes aquestes operacions tenen un cost i les han de pagar els alimentadors amb l’ajuda del Nou Refugi Baix Camp. No podem continuar així», comenta Núria Aguirre.

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris
Sonia
La majoria de clíniques veterinàries semblen palaus, ja ho voldria jo per la seguretat social. Són una colla d'aprofitats i la majoria només va a la pela. Mireu l'exemple del Patino de Tarragona, amb un hall de luxe amb un salt d'aigua tot. Això si, només per entrar ja et cobren 350 euros perquè han de mantenir el seu estil de vida de luxe a costa de la pobra gent amb els animals malalts.
Rosana
En la clínica Patiño me han cobrado 600 euros por un tac a un gato callejero atropellado, cuando sabian que era una voluntaria, que el gato no era mio y pagaba de mi bolsillo. Me obligaron a pagar por adelantado como si fuera una delincuente porque son unos miserables. En Cambrils lo mismo, Clinica Vetamic, se llaman VET AMIC pero solo son AMICS si les dejas media paga del mes.
Lola
La gestión de colonias felinas se complica porque los veterinarios nos sangran a facturas y no tienen piedad. Hacen bien de hablar del Patino en Tarragona porque cuando necesitamos un tac por un gato atropellado no queda otra opción y nos despluman de mala manera. Con lo que vale un tac tenemos para alimentar a la colonia durante medio año.
Puri Casas
Ya puestos a dar datos del expolio veterinario y de malas praxis no nos olvidemos de Mediterranea dónde voluntarias llevaron toda una colonia felina a esterilizar pagando un dineral y todos murioeron infectados por un virus a causa de que el quirófano estaba mal desinfectado. Esto no se vió en prensa, fue terrible y habría que denunciarlo por más de 25 gatos muertos.
Yolanda
El veterinario Patino era el padre que era carero pero hacía bien el trabajo. Se jubiló y ahora está el hijo que no le llega a la suela de los zapatos a su padre pero sus tarifas suben y suben. Hay que apretar para crear una seguridad social de animales porque la gente se arruina cuando el perro o gato se les pone enfermo, se de algunas jubiladas que lo han pasado muy muy mal.
Anabel
Veterinario Patino es malo para tu perro y para tu bolsillo.