El Seguici petit de Reus, de l'alegria de les danses a la resignació de les figures

S'ha seguit el mateix model que amb el Seguici Festiu, traslladant la mostra al CIMIR i les ballades a Mas Iglesias
Els balls i danses del Seguici petit de Reus actuaran aquest dimecres | Laia Solanellas

El Seguici Festiu petit de Reus ho té tot a punt per a aquestes Festes de Misericòrdia atípiques. De la mateixa manera que s'ha fet amb el Seguici Festiu, en el cas de la canalla també s'han separat els balls i danses de les figures. Aquest dimecres serà el seu punt àlgid, amb les ballades programades al Mas Iglesias.

A dos quarts de set de la tarda, i amb les entrades esgotades des de fa dies, els balls del Seguici petit oferiran la seva actuació a Mas Iglesias, a l'escenari que s'ha habilitat per a l'ocasió. És precisament aquest el col·lectiu que ha rebut les Festes de Misericòrdia amb més ànims, segons confirmen els responsables de la canalla.

De l'alegria dels balls i danses...

«Estan contentíssims, han pogut assajar poquet per minimitzar el risc, però estan molt contents», explica Jordina Almacelles, responsable dels balls infantils de la Coordinadora de Danses Tradicionals. «Hi ha vegades que assagen dos grups al mateix espai i això ara s'ha pogut muntar diferent», afegeix.

El programa de les Festes de Misericòrdia han permès que balls i danses actuïn | Laia Solanellas

De fet no ha estat l'únic petit entrebanc que han hagut i pogut superar. «Ho tenim tot a punt, hem estat provant vestits i tots han crescut com esparregueres, però ens en sortirem», comenta rient. El que sí que han abordat seriosament són les mesures de seguretat, i no només durant els assajos.

En el cas de les ballades en si, explica, «ens feia patir el fet d'haver de ballar amb mascareta perquè et canses molt més, que ho hem notat als assajos, però pobres, ballarien encara que haguessin de portar qualsevol altra protecció». «Primer sí que preguntaven si no assajàvem Cercavila, si no la farien... I els vam explicar que no, que enguany seria només una ballada i prou, i ja els va semblar bé per això, per poder ballar».

Una actitud que han tingut, especialment, després d'una Festa Major de Sant Pere sense poder sortir a ballar, sense posar-se el vestit del seu Element i sense que la música els acompanyés pels carrers de la ciutat. En aquesta ocasió, en canvi, encara que sigui de manera estàtica i amb una sola actuació, podran tornar a fer lluir els balls del Seguici Petit de Reus.

Les figures del Seguici petit de Reus s'exposen al CIMIR | Laia Solanellas

... a la resignació dels portadors de figures

L'altra cara de la moneda són els portadors de les reproduccions de les figures; Gegants i Bèsties no sortiran a ballar, i s'exposen a les instal·lacions del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, de la mateixa manera que els seus homòlegs del Seguici Festiu ho fan a Cal Massó.

Els seus portadors han vist com, de la mateixa manera que per Sant Pere, no els podran treure a ballar per Festa Major. Una situació que, en general, han assumit amb resignació i comprensió, segons expliquen diversos responsables de les colles implicades.

Un exemple l'han visctu a la Colla Gegantera. La seva presidenta, i responsable de la canalla, Astrid Martín, assegura que «ens han donat una llicó de vida a tots». «La canalla està enfadada, dolguda, només pregunten quan podran sortir els Gegants, però ens hem de resignar tots», afegeix.

De fet, com ja van fer per Sant Pere, des de la junta de l'entitat insisteixen que «primer és la salut i després la vida, perquè sense salut no hi ha vida». Fer sortir els Gegants «ara mateix és inviable», recorda, tant per la salut dels portadors com per la del públic. Una situació que, valora, cal acceptar perquè ara mateix és així.

Confiant poder tornar a sortir a ballar per Sant Pere de l'any vinent, en alguns casos aniran a veure i donar suport als seus companys de Seguici aquesta tarda a Mas Iglesias. Amb ganes de viure les Festes, tampoc són pocs els que han visitat l'exposició de les figures que solen fer ballar i la mostra que acull Cal Massó. «Encara que sigui per fer-se passar el cuquet de Festa Major», admeten.

"Importants novetats sobre el macroprojecte de la piscina coberta a Reus" "AGENDA: Tots els actes d'aquest dimarts per les festes de Misericòrdia a Reus!"