GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les tasques de reconstrucció de la Casa Navàs de Reus es retarden i s'iniciaran dijous vinent

Les obres s’han endarrerit uns dies a causa del permís d’obres, que ja està aprovat | L’edifici modernista tornarà a lluir el capcer per Setmana Santa
Les tasques de reconstrucció s'iniciaran el pròxim 13 de gener amb la col·locació de la bastida | Adrià Morte

 

Les feines de reconstrucció de la Casa Navàs de Reus s’iniciaran el pròxim dijous 23 de gener. Les obres, que estava previst que donessin el tret de sortida aquest passat dilluns, s’han endarrerit a causa del permís d’obres. Malgrat això, tal com han confirmat fonts de l’edifici modernista a TarragonaDigital, el document ja és una realitat i la bastida es col·locarà la setmana que ve, la primera intenció era fer-ho dimecres, però finalment serà dijous. L’actuació permetrà reconstruir el capcer i estrenar-lo per Setmana Santa.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Reus va ser una de les ciutats catalanes més castigades durant la Guerra Civil Espanyola amb desenes de bombardejos, prop d’un centenar, sobre la població. La matinada del 26 de març de 1938 una bomba va destruir els sostres de la segona planta, la torre i el capcer de l’edifici modernista.

 

Actualment, existeixen diverses teories sobre com van succeir els fets de la destrucció de part de l’edifici modernista, tal com indica la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà. Per un costat, tradicionalment s’ha explicat que la bomba va caure a la casa del costat i l’expansió del projectil va provocar la destrucció de l’immoble.

 

Per una altra banda, els familiars directes asseguren que la bomba va caure fregant la torre, aquesta es va destruir i va afectar la casa del costat. Segons Sagalà, la segona opció sobre què va passar «és la més fiable». Després de la guerra, els aleshores propietaris -Joaquim Blasco i Maria Font de Rubinat- van fer reconstruir el sostre i les parets de la segona planta que havien quedat malmesos, però no van poder recuperar ni la torre ni el capcer.

 

Fotografia de la Casa Navàs de Reus després de caure la bomba de la Guerra Civil Espanyola | Cedida

 

Objectiu: reconstruir el capcer original

L’objectiu de la nova propietat de la Casa Navàs de Reus és que «l’edifici modernista recuperi el seu aspecte original». D’aquesta manera, la primera fase del projecte passa per recuperar el capcer i posteriorment, en un llarg termini, la torre i l’interior de l’immoble.

 

El capcer de la Casa Navàs estava format per 5 plafons rectangulars disposats esgraonadament en tres nivells separats per pinacles, formant un triangle sobre l’eix de la tribuna. A partir dels fragments conservats es poden definir les característiques dels plafons, esculpits amb motius vegetals i emmarcats per un arc tribolutat. L’eix de cada peça el formava una branca amb fulles que, en arribar a la base, girava per definir els dos eixos secundaris.

 

Fotografia de la plaça del Mercadal de Reus bans de la Guerra Civil Espanyola | Cedida

 

Sota cada arc hi havia una flor de cinc pètals amb una esfera foradada al centre. Les branques tenien derivacions espirals al costat de les flors, dues fulles resolien la derivació de l’eix principal del traçat orgànic cap al trobament entre els arcs geomètrics. L’espai entre l’arc central i el lateral de la peça s’omplia amb dues flors. 

 

Pel que fa als pinacles, es conserven restes molt parcials d’aquests cosa que farà, segons Casa Navàs, necessària la creació de models inspirats en elements similars d’altres parts de l’edifici. Al mig del pany llis del capcer hi havia un medalló circular amb ornaments i s’hi podia distingir la data de 1904. En la restauració també es recuperarà el medalló.

 

Per tot plegat, el capcer tenia una amplada de 4,74 metres i 4 metres d’alçada i per la geometria de la coberta, formava dues aigües al darrere. 

 

El capcer original estava format per cinc plafons rectangulars disposats esglaonadament en tres nivells separats per pinacles | Cedida

 

Com es recuperarà el capcer?

El projecte arquitectònic de recuperació del capcer de la Casa Navàs de Reus va a càrrec dels arquitectes Pau Jansà Olivé, Joan Tous Gomà-Camps i el conservador restaurador Pau Arroyo. El document va ser aprovat el passat mes de juliol per la Comissió de Patrimoni de Tarragona de la Generalitat de Catalunya i l’execució de l’obra anirà a càrrec de l’empresa de restauració reusenca Rècop.

 

Els responsables de l'obra estan pendents que la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya es reuneixi a finals de mes per donar el vistiplau per fer la reconstrucció amb pedra natural en lloc de pedra artificial, tal com estava previst en un inici.

 

El primer pas de la reconstrucció ha estat recopilar les pedres originals que, des de fa vuitanta anys, estaven repartides en diferents masos de la família Font de Rubinat. Uns picapedrers especialitzats es dedicaran a reproduir les peces en pedra natural tenint com a model les ja recuperades dels plafons amb pedra. Per fer aquestes peces es necessiten tres mesos de treball i mentrestant Rècop anirà treballant sobre la façana de la casa, amb la bastida que es col·locarà el pròxim dimecres 22 de gener.

 

A principis de desembre la nova propietat va recuperar diverses pedres originals de l'edifici modernista | Casa Navàs

 

Una vegada col·locada la bastida, s’haurà de variar la geometria de la coberta per donar estabilitat al capcer i tornar-li l’aspecte original. Després de l’enderroc de la part de la coberta existent afectada per la intervenció, es formarà una estructura tridimensional de perfils d’acer recolzats mitjançant platines sobre els pilars existents i un triangle adossat al darrere del nou capcer.

 

L’estructura reproduirà les arestes del nou tram de coberta. A més, sobre els plans de l’estructura tridimensional d’acer es realitzarà la nova coberta amb un encadellat ceràmic, aïllament tèrmic i acabat amb teula original reaprofitada.

 

Una vegada acabes les obres, s’aplicarà una pàtina cromàtica a tota la superfície, la mateixa tècnica que s’utilitzava en època modernista. Això donarà homogeneïtat de to a tota la façana i alhora servirà de protector.