Veïns del barri del Carme de Reus davant de l'edifici cremat del carrer de Sant Antoni

Veïns del Carme de Reus amenacen amb «expropiar» els pisos dels bancs si no s'implanten solucions

Afegeixen que «no permetrem més que els bancs posin en perill les vides dels veïns» arran de l'incendi de divendres

Els veïns del barri del Carme de Reus tornen a alçar la veu després de l'incendi de divendres passat. Es consideren desemparats i amenacen bancs, administracions i jutges que «o posen mitjans o l'associació de veïns els posarà i tots els pisos que hi ha buits al barri els expropiarem per donar-los a famílies necessitades».

La sentència és del president veïnal, Josep Machado, que aquest dilluns ha volgut tornar a posar de manifest la situació del barri. Acompanyat d'alguns dels veïns afectats per l'incendi, el president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme s'ha mostrat contundent.

Una de les opcions que planteja Machado és que els bancs s'impliquin a l'hora de concedir lloguers socials. «No sé per què els tenen així —els pisos—, que agafin un lloguer social, que agafin gent necessitada, que n'hi ha molta, i que els posin a l'abast d'aquesta gent, però que no permetin que les màfies facin això».

Insisteix, de fet, «que facin el que vulguin, però no permetrem més que els bancs posin en perill les vides dels veïns, que és el que fan dia rere dia amb els seus pisos». Considera que la deixadesa de les entitats bancàries en relació amb els habitatges que són propietat seva i tenen buits és el que provoca les situacions que desemboquen, per exemple, en l'incendi de divendres.

No descarten les patrulles veïnals

Es dirigeix directament «als polítics, als jutges i als bancs, que es posin les piles; si no se les posen, els les posarem es veïns». «Fins ara no ha passat res, què esperem, què mori algú per córrer després? Doncs no hi arribarem aquí, abans ens organitzarem i farem net de tot això», alerta.

No descarten, de fet, recuperar l'amenaça d'organitzar patrulles veïnals que ja van fer ara fa un any. «L'Ajuntament, l'administració, té l'obligació de garantir la seguretat dels veïns del barri del Carme i això no s'està fent del tot», critica. Admet que s'està treballant bé en l'àmbit urbanístic.

Exposa que hi ha una comissió bilateral i que avança. «La comissió del barri ha avançat, s'hi farà un bloc de vint pisos, es farà el CAP i un pàrquing soterrani d'una planta per a 100 places i un edifici al carrer de Sant Benet; el compromís de l'Ajuntament és fer-ho els tres anys de mandat que queden», explica Machado.

Imatge de l'entrada de l'edifici cremat, amb la instal·lació elèctrica cremada
La manipulació de la instal·lació elèctrica hauria provocat l'incendi | Jordi Olària Gras

L'àmbit de la seguretat, però, assegura que no segueix la mateixa dinàmica. Critica que, mentre se'ls diu que presentin denuncies que queden encallades en processos judicials, «aquí els veïns estem patint ocupes que t'amenacen cada dia, i això s'ha acabat, els veïns ens organitzarem i ens defensarem, si no fan la seva feina, la farem els veïns».

Segons les dades de l'associació, al barri hi ha 150 habitatges buits i un nombre important de solars també en desús. Pel que fa a les cases, «algunes estan en mal estat i l'Ajuntament està passant inspeccions», explica Machado. Segons els càlculs de l'associació veïnal, almenys una cinquantena d'aquests pisos estan ocupats actualment.

«Tot el que està buit ho ocupen, estigui com estigui», sentencia el president veïnal. Ha volgut deixar clar, mencionant especialment les crítiques rebudes, diu, per part de la CUP, que els membres de l'entitat «estem en contra de les màfies ocupes i de les drogues, la gent que ho necessita ja els estem ajudant; tenim un avi amb dos nets, tenim dues noies, ja els estem ajudant».

Denuncien manca de recursos dels Bombers durant l'incendi

Els fets ocorreguts divendres passat van saldar-se amb tres persones ferides lleus per inhalació de fums i una de ferida greu per cremades que va ser traslladada a l'Hospital Vall d'Hebron. A la compareixença d'aquest dilluns, a Machado l'han acompanyat diversos veïns del barri, i en concret dos dels llogaters de l'edifici cremat.

Una d'elles és, a més, secretària de l'entitat veïnal, Alexandra Martínez. «Si l'incendi arriba a ser més fort, aquesta noia no seria aquí», assegura Machado. «Que vinguin els Bombers a un incendi i no hi hagi una escala és nefast, m'és igual de qui sigui la culpa, no hi ha excusa», sentencia.

Víctor Mesa, un altre dels llogaters afectats, afegeix que «els Bombers no tenien gàbia per poder-la baixar a ella i anaven amb un camió que té 40 anys i que es va quedar sense bateria i el vam haver d'empènyer per engegar-lo; aquesta gent com poden, així, salvar persones?, no poden!».

Alexandra Martínez relata que, cap a un quart de nou del vespre, «es va començar a apagar i encendre el llum, vaig sentir com si fossin petards a l'escala, vaig sortir i ja venia el fum cap a dalt». «Un noi em va dir que em tanqués a casa i vaig estar 30 o 40 minuts esperant amb el fum que venia des del carrer i des de casa», recorda.

Dos dels veïns afectats al costat de Josep Machado
Víctor Mesa, Alexandra Martínez i Josep Machado han exposat, aquest dilluns, la situació de la zona | Jordi Olària Gras

Sense solucions a la seva situació

Segons apunten els veïns, Martínez va patir un atac de pànic de resultes de la situació. Víctor Mesa afegeix, a més, que «la comunitat no ha dit res ni s'ha mogut i ha fet res». «La comunitat ens té abandonats», critica; «l'assegurança diu que si la comunitat no es posa en contacte amb ells, ells no poden fer res».

«Pago cada mes 35 euros de comunitat i això ho hem de netejar naltros, les parets cauen, hi ha humitats, fa almenys dos anys que hi ha un pressupost per arreglar l'escala i cada cop està pitjor; jo estic vivint a la furgoneta i no tinc culpa de res, i si els fas res, encara te'n vas a la garjola i els has de pagar», exposa en relació amb les persones que havien ocupat alguns habitatges.

En el seu cas, afegeix, s'hi suma la intervenció a la qual ha hagut de sotmetre el seu gos, que a més d'intoxicar-se, hauria inhalat espurnes. Machado considera inadmissible que s'hagi obligat a desallotjar els veïns a través d'un expedient que, segons explica, no està catalogat d'urgent.

Assegura que, la nit de l'incendi, l'associació de veïns va plantejar als tècnics que, l'informe segons el qual no es pot habitar l'edifici, l'enviés a la seu, ja que precisament als afectats, no poden tornar a casa. Exposa, indignat, que el tècnic responsable li va respondre que l'informe no era urgent.

«L'Ajuntament havia d'haver pres mesures i col·locar aquests veïns a algun lloc», reclama. Considera que totes les administracions estan paralitzades; «ja sé que estem amb la Covid, però la resta també estem vivint cada dia!», s'exclama.


Comentaris