Una de les que es troba en aquesta fase és Alèsia Vinnyk, que des de fa uns dies viu en un pis de lloguer al Vendrell amb el seu fill de tres anys, una amiga i la filla d'aquesta. Vinnyk va fugir d'Ucraïna el març del 2022, quan feia poques setmanes que havia esclatat la guerra. Durant molts mesos ha estat allotjant-se en un hotel de les platges del Vendrell, fins que ha pogut instal·lar-se en aquest pis.
"No tornarem a viure com abans"
Ella vivia a Dnipró, al centre del país, i tenia un negoci propi amb el qual feia reportatges fotogràfics i audiovisuals en casaments i altres esdeveniments. Una vida que es va estroncar sobtadament el 24 de febrer del 2022. "No tornarem a viure com abans", assevera en una entrevista amb l'ACN. "Però des del primer dia de la guerra estem tots units i, gràcies a això, la victòria serà nostra", afegeix convençuda.Tot i que reconeix que "l'horror" de la guerra no s'oblidarà mai, Vinnyk continua esperant amb delit el dia que podrà tornar al seu país i retrobar-se amb el seu marit i la seva terra. "Quan torni, haurem de continuar sent forts per reconstruir el nostre país i les nostres llars, de manera que els nostres fills tinguin futur a Ucraïna", explica. Es mostra sincera quan admet que sent un "odi ferotge" contra els ciutadans russos que es mantindrà "durant segles".
Pel que fa a la seva situació al Vendrell, la ucraïnesa es mostra satisfeta d'haver recuperat el seu espai i una certa normalitat amb el pis de lloguer. Se sent ben tractada pels ciutadans d'aquí, tot i que admet que li resulta "molt difícil" aprendre el català i el castellà. En canvi, els seus fills estan aprenent les llengües a marxes forçades a l'escola, un fet que celebra.
Adaptació al país
Des de la Creu Roja expliquen que la manera d'atendre els refugiats ucraïnesos ha canviat molt amb els mesos. La responsable del programa de refugiats a Tarragona, Emma Pérez, apunta que, al principi, el treball va ser "molt de primer impacte, de garantir que ningú es quedés al carrer". Amb el temps, i quan ja s'ha vist que el conflicte i la seva estada a Catalunya van per llarg, els refugiats han hagut de fer un replanteig de la seva vida.Per això treballen amb educadors, treballadors socials, psicòlegs o juristes per ajudar-los a entendre el sistema judicial, educatiu i de salut del país. També treballen molt l'idioma, "per tal que es puguin desenvolupar de manera correcta", afegeix.

Vinnyk, amb una treballadora de la Creu Roja. Foto: ACN