L'ACA concedeix un finançament extraordinari a Aigües de Reus per compensar l'increment de despeses

L'Agència ja va confirmar una inversió de gairebé 1,7 milions d'euros per millorar el procés de tractament de les aigües fins al 2026

L'increment del cost de l'electricitat ha tingut un fort impacte en les instal·lacions per l'elevat consum energètic
L'increment del cost de l'electricitat ha tingut un fort impacte en les instal·lacions per l'elevat consum energètic | Ajuntament de Reus
05 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:24h

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha concedit 273.706,69 euros a Aigües de Reus, com a recursos extraordinaris, per fer front a l'increment de les despeses directes d'explotació del sistema de sanejament al llarg del 2023. Les despeses objecte d’aquest finançament extraordinari són els costos associats a l’increment de l’energia elèctrica, l’adquisició de reactius i el transport i gestió dels fangs en el procés de depuració de l’aigua.

Pel que fa a l’any 2022, i per aquest mateix concepte, Aigües de Reus ja va rebre un total de 496.409,24 euros. Es tracta d’un finançament extraordinari que s’atorga -en el marc del Decret Llei 11/2022- per afrontar l'increment de les despeses directes que l’explotació dels sistemes públics de sanejament en alta ha registrat els darrers anys. 

El regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio, agraeix “l’esforç que ha fet l’Agència Catalana de l’Aigua per garantir aquest finançament extra, conscients que sempre cal una inversió òptima per garantir el bon funcionament del sistema de sanejament i que no hi hagi problemes en la prestació d’aquest servei bàsic a la ciutadania”.

Increment dels costos energètics

Des de l'estiu de 2021 s'ha anat produint una escalada del cost del gas natural, que determina en bona part el preu final de l'electricitat. Aquesta escalada de preus es va agreujar encara més amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el febrer de 2022. Aquest fet ha contribuït a un augment abrupte i generalitzat dels costos de les matèries primeres i dels béns intermedis en tots els sectors.

Arran d’aquest augment generalitzat dels costos energètics i de les matèries primeres, el cost de la depuració d'aigües residuals va incrementar-se notablement durant els exercicis 2022 i 2023. Va ser davant d’aquesta situació que l’ACA va preveure aquestes atribucions de fons extraordinàries, que el 2024 ja no es contemplen.

Sense aquestes atribucions per part de l’ACA, l’explotació de l’EDAR hauria estat econòmicament inviable, i hauria calgut recórrer a unincrement tarifari.

Arxivat a