Els Regants de Riudecanyes insisteixen en la declaració d'emergència de les obres a l'EDAR de Reus

Un informe jurídic avalaria la reclamació de la pagesia per «prevenir conseqüències catastròfiques en l'àmbit agrícola»

Imatge d'arxiu del pantà, el març del 2023, amb una reserva d'aigua del 9%
Imatge d'arxiu del pantà, el març del 2023, amb una reserva d'aigua del 9% | ACN / Arnau Martínez
18 d'abril del 2024
Actualitzat a les 10:39h

La Comissió de seguiment de les obres de l'EDAR de Reus, formada per membres de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i la mateixa Comunitat, presenta un informe jurídic, elaborat per l'empresa d'advocacia Entrena&Santín Abogados, que conclou que les obres poden ser declarades per emergència.

L'informe detalla que els contractes de licitació per la redacció del projecte constructiu del sistema de regeneració d'aigua depurada i de la construcció de la bassa d'emmagatzematge d'aigua regenerada de l'EDAR de Reus tenen una tramitació ordinària. 

Entrena&Santín Abogados considera en el seu redactat que la tramitació d'emergència es justifica en la necessitat d'aplicar el principi de celeritat a determinades situacions efectives i que és necessari solucionar immediatament per part de l'administració.

Justificació segons la llei

La tramitació d'emergència quedaria plenament justificada, en aquest cas, davant una situació que requereix una actuació administrativa immediata, absolutament necessària per evitar o posar remei a les conseqüències de l'extrema sequera.

En l'àmbit del pantà de Riudecanyes, la greu i persistent manca d'aigua conseqüència de l'actual situació climàtica, constitueix un esdeveniment catastròfic, reconegut i declarat. L'informe argumenta que la normativa estableix que els expedients de contractació d'obres, subministraments i serveis pels quals s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, en els àmbits declarats en situació d'excepcionalitat i d'emergència, podran ser objecte de tramitació d'emergència.

A més, conclou que la Llei 9/2023 permet que les obres que s'hagin d'executar per prevenir conseqüències catastròfiques en l'àmbit agrícola també podran ser executades seguint el tràmit d'emergència. En definitiva, si bé la Llei té com a objectiu especial garantir l'aigua d'abastament, també contempla garantir els altres serveis del cicle de l'aigua.

Reunió amb els representants polítics

D'altra banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes convocarà els representants dels partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions autonòmiques per mantenir una trobada, presentar-los l'informe i parlar de la situació.

El mateix document exposa que cal tenir en compte que la Generalitat ha tramitat durant els últims anys diversos expedients d'ajut a la millora i modernització de les xarxes de reg a favor de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Totes aquestes inversions i subvencions directes podrien no servir de res si es perd la producció actual i futura de la zona.

Precisament, segons ha apuntat el Diari Més, a través del departament d'Acció Climàtica, el Govern podria accelerar les obres de l'estació regeneradora d'aigua, és a dir, per reduir el termini i possibilitar que el projecte estigui executat abans del 2026, data prevista d'entrada en funcionament.

Tanmateix, no concretarien cap data i argumentarien que la licitació va sortir a concurs públic i no com a obra d'emergència per tractar-se d'aigua de regadiu -dels pantans de Riudecanyes i Siurana- i no d'abastiment.

Arxivat a