L'actriu i humorista Sílvia Abril presenta "La recepta perduda", un format televisiu sobre gastronomia i tradició popular que s'emet cada diumenge, a les 14 hores, a La 2 de RTVE. El darrer programa, del passat 22 de setembre, va tenir com a escenari els paisatges del Priorat, la seva cuina i la seva gent, amb l'objectiu de descobrir la recepta de la truita amb suc, un plat tradicional d'aprofitament molt típic a la comarca.
La truita amb suc té les seves arrels en la cuina d'aprofitament i la tradició medieval catalana d'aquest tipus de peix guisat. L'any 1982, un grup de veïns del municipi d'Ulldemolins va organitzar per primera vegada la Diada de la Truita amb Suc, una celebració que donava homenatge a aquest plat tradicional de Quaresma.
En aquest 41è episodi, el periodista falsetà Toni Orensanz explica els orígens del plat, la recepta del qual varia gairebé a cada casa, que es feia per aprofitar els aliments al màxim, quan els productes podien trigar hores i dies a arribar a la finca dels pagesos. Espinacs, fesols, ous, bacallà, ceba, alls, oli, sal i vi blanc són els ingredients amb què Abril ha après a cuinar la famosa truita amb suc, de la mà de Mari Carme Simó, pagesa i exalcaldessa de Bellmunt.
Fort arrelament a la terra
És dia de mercat a Bellmunt del Priorat quan la presentadora arriba al municipi i comença a preguntar per la recepta "perduda" de la truita amb suc, que tothom ha degustat però ningú coneix el secret; fins que l'actual alcalde, Josep Maria Torné, el condueix fins a Mari Carme Simó, una dona pionera que ha dedicat tota la seva vida a treballar la terra.
Al llarg del programa, la presentadora coneix la història de Simó, una reivindicació femenina en el món de la pagesia, que al mateix temps va portar una vida activa públicament en un moment en què les dones no acostumaven a ocupar determinades posicions (alcaldessa, presidenta de la cooperativa i de l'ens turístic). A Bellmunt, Abril també va visitar les germanes Marina i Elena, nascudes a Barcelona i que van tornar al món rural per criar cabres i gallines.
Alhora, l'últim episodi emès de "La recepta perduda" descobreix a l'espectador les pràctiques biodinàmiques de l'agricultor Josep Maria Beltran; detalls nutritius i les versàtils possibilitats dels ous, de la mà del xef Rafel Muria, a Cornudella; i la tasca clau de Sara Pérez, a Gratallops i arreu del món en la promoció dels vins prioratins.
Per completar el programa, un seguit de veïns descriuen l'entorn natural, els atributs i valors de la gent de la comarca -que són ambaixadors de la terra- i promouen l'atractiu paisatgístic de "la Toscana catalana" i la seva constel·lació de pobles diferents. Sempre identificats amb la terra, "parlen d'ella com un ésser viu, per això s'ha de cuidar i defensar, la veneren", tanca Sílvia Abril la seva visita.