L'Ajuntament de Reus i l'IISPV estrenen col·laboració per promoure la salut pública i la sanitat

El protocol signat entre ambdós ens de Reus es focalitzarà en la detecció precoç de malalties i en la resposta ràpida i eficient davant emergències sanitàries

  • El director de l'IISPV, Joan Vendrell, i l'alcaldessa Sandra Guaita han signat el conveni. -
Publicat el 02 de juliol de 2025 a les 11:12
Actualitzat el 02 de juliol de 2025 a les 11:13

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i el director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Joan Vendrell, han signat un protocol marc de col·laboració per fomentar mecanismes conjunts en l’àmbit de la sanitat, la salut pública i la promoció de la salut, amb especial atenció a la detecció precoç de malalties i a la resposta ràpida i eficient davant emergències sanitàries.

L’acord, el primer que se signa entre ambdues institucions, contempla també la col·laboració en l’impuls d’accions i projectes que es desenvolupin en aquests àmbits des dels diferents departaments. Així mateix, preveu la cooperació de les dues institucions pel que fa a la celebració d’actes i esdeveniments que tinguin l’objectiu de promoure hàbits saludables entre la ciutadania.

Pel que fa a la transferència del coneixement, el protocol signat contempla la difusió de la producció científica realitzada pel personal investigador de l’Institut mitjançant assajos clínics, patents, acords o la creació d’empreses emergents. El conveni preveu fomentar també, la realització de tallers i seminaris especialitzats en gestió del talent i foment de l’ocupació en l’àmbit de la salut i orientats al desenvolupament de noves habilitats i coneixements adaptats a les necessitats emergents del mercat laboral.

Un altre dels punts té a veure amb la investigació orientada a resoldre problemes concrets de la població i la indústria i amb l’establiment d’aliances estratègiques per liderar projectes transformadors sectorials i territorials, mitjançant iniciatives de ciència ciutadana.

Compromís amb la ciència i la tecnologia

El protocol marc signat regula la col·laboració entre ambdues institucions fins d’aquí a quatre anys, amb possibilitat de pròrroga d’any en any per a un màxim de quatre, així com la seva modificació o l’extinció. Fruit de la signatura de l’acord, també es crea una comissió de seguiment amb l’objectiu de facilitar la redacció d’accions i verificar la seva execució i compliment.

La signatura del protocol referma el compromís del consistori reusenc amb la innovació, la ciència i la tecnologia, compromís pel qual, el passat mes de maig, la ciutat va ser distingida amb el guardó de Ciutat de la Ciència atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. En aquest sentit, l’alcaldessa destaca que “la promoció de la ciència, la recerca i la innovació ha de situar-se al centre de l’acció pública com a motor de desenvolupament territorial”.

“Des de l’administració cal impulsar la generació i gestió del coneixement, la capacitació professional i l’atracció de talent, vinculant-los de manera estratègica al territori. Aquest compromís només serà efectiu si compta amb la col·laboració activa del teixit empresarial, institucions científiques i acadèmiques i les administracions”, afegeix. Per la seva banda, el director de l’institut de recerca biomèdica apunta que “és molt important saber que les institucions del territori ens donen suport".

Teixir complicitats amb el territori facilita que puguem transformar el coneixement científic en solucions reals per als pacients i la societat, i aquest és l’objectiu principal del nostre institut i del conjunt de persones que fan recerca a través de l’IISPV”, reivindica, coincidint amb el 20è aniversari de l’IISPV aquest mateix 2025.