Més d'una vuitantena de nens i nenes de l'escola Rubió i Ors de Reus han pres la plaça de les Peixateries Velles, aquest divendres 7 de juny al matí, com a escenari de diversos objectius. D'una banda, han formalitzat el lliurament del premi del III Art Project, que han atorgat a la Unió de Botiguers; de l'altra, han fet un "recorregut en el temps" a través de diverses i breus representacions teatrals per explicar com va viure la ciutat diferents èpoques; i també, han aprofitat per reivindicar la comunitat educativa i el valor del treball conjunt i cooperatiu.
L'activitat ha servit, així, de cloenda del projecte "Reus en una bossa". El Premi Art Rubió i Ors, aquest tercer any, és fruit d'un treball centrat en el comerç de la ciutat, amb què els alumnes han pogut copsar la seva importància des de diferents punts de vista. Especialment, s'han endinsat en el teixit associatiu comercial de Reus i les sinergies que es generen entre comerços, botiguers i ciutadania.
En aquesta ocasió, han decidit atorgar a la Unió de Botiguers el premi, amb l'objectiu de "donar visibilitat a una entitat que contribueix a la millora del municipi i que celebrarà el seu centenari l'any vinent", segons els mateixos infants de 6è de primària han descrit.
Els alumnes, després del treball d'investigació dut a terme, han ideat el disseny del guardó i ha sigut l'artista cambrilenc David Callau l'encarregat de reproduir l'obra en "físic". A més, en el desenvolupament del projecte, l'alumnat de l'escola Rubió i Ors ha pogut analitzar els usos i característiques de la publicitat a partir de cartells i anuncis.
El passat comercial de Reus
Un dels vessants que han treballat és l'àmbit històric, en què han pogut descobrir la seva evolució, l'existència de nombroses botigues centenàries i la singularitat que aquestes aporten a Reus. Així, aprofitant un indret emblemàtic com les Peixateries Velles, han representat uns actes teatrals que han estat preparant en les últimes setmanes.

En una primera part, els alumnes han recordat que el primer mercat reusenc estava ubicat a la mateixa plaça, que va anar creixent exponencialment en consumidors i, en concret, a partir del fet que Jaume I va atorgar el dret a celebrar el Mercat dels Dilluns. Una segona part, han focalitzat en el negoci de l'aiguardent, en què les vendes anaven acompanyades sovint d'estafes i que s'exportaven a diferents països d'Europa.
El repàs històric de Reus ha inclòs, també, Joaquim Navàs i la botiga de la plaça del Mercadal, Sucesores Navàs, on tothom anava a comprar les teles per fer-se vestits. Han continuat amb la Guerra Civil, la por i el patiment pels bombardejos i la manca d'aliments que va viure la població. Finalment, han unificat comerç local i gastronomia amb degustacions típiques ganxetes com el Menjablanc i la Coca amb cireres.
3a edició d'Art Project
Després de tres anys, l’espai d’Art Project, que correspon a l’àrea d’educació visual i plàstica en anglès, consolida el seu guardó com una acció transversal que busca posar de manifest l’existència de l’art en tot allò que ens envolta i donar visibilitat a persones, entitats i/o espais de la ciutat relacionats amb la cultura.
Els nens i nenes entenen l'art com un mitjà d'expressió que treballen de manera cooperativa. D'altra banda, han reivindicat que projectes com el Jardí de Papallones o l'Espai Llavors ajuden a difondre coneixements sobre els espais verds i la biodiversitat.

La directora del centre, Noelia Moliner, ha celebrat l'evolució del Premi Art Rubió i Ors, i una de les docents ha tancat el lliurament afirmant que "l'art són ells i elles, els alumnes en constant canvi, persones valentes, que han expressat i comunicat tot allò que tenen dins", ha apuntat el seu inconformisme i els ha demanat que continuïn sent inspiració perquè "la canalla té molt a dir i des de l'escola continuaran treballant per fer sentir les seves veus".
Han estat presents en l'acte la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Reus, Pilar López; la responsable dels Programes d'Innovació del departament d'Educació, Núria Vaqués; així com els alumnes de 5è de primària -que seran els protagonistes l'any vinent- i algunes famílies.