La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha creat un prototip d’aplicació per a telèfons mòbils per divulgar els punts d’interès natural, històric i arqueològic del Parc Natural de la Serra de Montsant, al Priorat. Es tracta d’una app impulsada per un equip d’arqueòlegs de la UAB que treballen al jaciment de la Cova del Fem, amb l’objectiu de difondre la seva recerca a la societat.
De moment, hi ha registrades dues rutes circulars que surten des d’Ulldemolins, la de les Obagues i la de la Cova del Fem, amb una trentena de llocs senyalitzats on l’usuari pot trobar informació en un format multimèdia. És una prova pilot que podria ser extrapolable a altres espais patrimonials i parcs naturals de Catalunya, també museus o institucions.
L'equip del departament de Prehistòria de la UAB ha treballat en el desenvolupament de l’aplicació ‘Divulgar el Montsant’, ja disponible tant per al sistema Android com per a iOS (Apple), que funciona sense connexió a internet. Els diferents punts d’interès estan geolocalitzats i, quan l’usuari s’apropa al lloc que té situat en un mapa, el mòbil emet un so i a partir d’aquí hi ha informació sobre aquell punt en diversos formats. Per exemple, un vídeo protagonitzat per un dels arqueòlegs on s’explica el jaciment, imatges en 3D, vídeos 360º, i altres recursos.
‘Divulgar el Montsant’ ha comptat amb el suport d’un ajut FCRI 2024 per al foment de la cultura científica a Catalunya de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). El professor i investigador de la UAB, Antoni Palomo, destaca el vessant divulgatiu del projecte: “nosaltres no entenem la recerca sense aquest retorn, els continguts que es deriven els hem de difondre a la societat”.
Ciència i promoció turística, unides
El treball va iniciar-se amb la idea d’explicar les troballes fetes al jaciment prehistòric de les Coves del Fem, a Ulldemolins, que els arqueòlegs de la UAB estan excavant des de fa força anys. El director del Parc Natural de la Serra de Montsant, David Iturria, ha comentat que l’app els “permet apropar tot el que fem a Ulldemolins en matèria arqueològica”.
Iturria també ha subratllat que l’aplicació pot ser usada en altres camps d’interès dels gestors del parc. Per exemple, els itineraris. “Podem exportar l’estructura i la tecnologia de l’app perquè la gent pugui anar seguint la seva ruta”, ha assenyalat. De fet, la idea és anar generant més rutes i recursos relacionats amb la serralada.
En aquesta línia, l’alcalde d’Ulldemolins, Sergi Méndez, ha comentat que l’aplicació també serveix com una “eina de promoció” per “explicar i divulgar tots els atractius” del municipi. A tall d’exemple, en un dels itineraris, els usuaris poden fer una parada al Santuari de la Mare de Déu de Loreto per contemplar les pintures d’estil bizantí. Tot i que el temple acostuma a estar tancat, el visitant pot veure’l a través d’un vídeo.
El director general de l’FCRI, Miquel Gómez, ha explicat que aquests projectes són una mena de “llavor” per crear instruments com aquest que “després poden ser aplicables a altres territoris per vincular el coneixement científic amb la cultura i el patrimoni del país”. De fet, Iturria ha avançat que han presentat l’aplicació als altres parcs naturals del país i algun d’ells hi està interessat.