L'associació d'Amics del Ferrocarril de Reus convoca un any més els aficionats ferroviaris al Parc del Trenet

L'entitat, que l'any passat va celebrar el seu 45è aniversari, manté viva la seva activitat amb trobades, commemoracions i un espai on compartir la passió pels trens en diferents formats

  • Els trens tripulats acosten el món ferroviari als infants cada diumenge -

ARA A PORTADA

Publicat el 05 d’abril de 2025 a les 06:00

El Parc del Trenet de Reus, ubicat just davant del Santuari de Misericòrdia, es va inaugurar l'abril del 2003 i, cada diumenge, obre les portes a la canalla de la ciutat i voltants perquè puguin muntar en els trens tripulats. A més, anualment, l'associació local d'Amics del Ferrocarril organitza una trobada d'aficionats al món ferroviari d'arreu de Catalunya i, enguany, té lloc aquest mateix dissabte 5 d'abril, amb la seva 19a edició.

Durant la jornada, que culminarà amb un dinar popular, s'aplegaran al parc persones de Valls i Tarragona, però també vinguts de Terrassa, Sabadell o Girona, entre altres municipis, ja que l'activitat es coordina des de la Federació Catalana. Cadascú porta les seves màquines de tren de 5", molts dels quals són exemplars únics i irrepetibles, fets a escala i amb peces molt buscades o personalitzades; i poden recórrer els més de 700 metres de circuit ferroviari.

"Ens ho passem molt bé, socialitzem al voltant de la nostra passió i gaudim d'una manera més d'entendre el ferrocarril", descriu el president de l'entitat reusenca, Josep Coll. De fet, recorda que el Parc del Trenet es va crear per "defensar i donar a conèixer el món del ferrocarril" i que, des de fa temps, demanen a l'Ajuntament poder tenir una seu social allà per exposar material cedit i documentar bé tota la seva història.

Una xarxa ferroviària «social»

Coll evidencia, en línia amb aquesta trobada, la importància de l'associacionisme a Catalunya perquè "fan germanor, tots van en un mateix tren". Fins i tot, expressa que el "ferrocarril és tan important per a ells que sempre intenten deixar de banda qüestions polítiques: no hi ha colors, només la defensa del transport públic de qualitat".

Des de l'entitat reivindiquen, en el context actual, el projecte del TramCamp que recorrerà part de la demarcació de Tarragona i el seu president apunta que, "no només per una qüestió econòmica, cal tenir consciència ecològica" i assenyala que "l'electricitat és més productiva, més barata i, per tant, un tren pot portar a molta més gent alhora i a un preu raonable".

"El transport públic és el futur", reivindica i és, precisament, això, el que els impulsa a treballar en xarxa i impulsar iniciatives amb altres associacions d'arreu del territori. Busquen que la gent s'aficioni tant com ells al món dels trens i poder arribar a les escoles perquè els més petits comencin a entendre i descobrir aquest mitjà de transport.

Encara més, més enllà de les federacions catalana i espanyola, sempre que poden, els membres de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus es dediquen a viatjar per Europa i també s'associen amb col·lectius francesos, alemanys, etc. "Ens reben sempre molt bé i ens ensenyen el que ens calgui perquè estem en un món global i ningú no ens podem mirar el melic", exposa Josep Coll.

45 anys d'Amics del Ferrocarril: els inicis

L'AAFR és una entitat sense ànim de lucre que agrupa aficionats del ferrocarril en tots els seus vessants (modelisme ferroviari, tren, cultural, històric, col·leccionisme...), amb seu al passeig Mata de Reus. L'actual president destaca el paper del fotògraf Carles Busquets Boladeras, popularment conegut com a "Niepce", i que va morir l'abril de l'any passat. "Va ser una de les persones més importants, la seva gran afició era el ferrocarril i moltes de les seves fotografies són història viva ferroviària", afirma.

Entre reportatges professionals i fotografiar la vida cultural, social i política de la ciutat, va decidir impulsar, el 1979, l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus, en va ser el primer president i va lluitar durant molts anys perquè l'entitat funcionés. "A més, no en va tenir prou, i com tenia una visió global, també va ser instigador de la Federació Catalana d'Associacions d'Amics del Ferrocarril", recalca Coll.

El 2024, per commemorar el 45è aniversari de l'associació, van organitzar una exposició de miniatures a la Llotja de la Cambra de Comerç. L'exhibició de material ferroviari "de llauna" va tenir una gran rebuda i els aficionats a aquest món van poder gaudir de mostres de fabricants reconeguts com Payá i Josfel, així com algunes de les maquetes de l'entitat i fotografies antigues.

L'associació avui, l'arxiu i la continuïtat

A la seu de l'entitat, hi tenen una sala de conferències i projeccions, el despatx, les oficines, la biblioteca -que és pràcticament un arxiu històric- i el museu, amb peces icòniques i maquetes elaborades peça per peça. La seva activitat habitual inclou xerrades, celebracions d'actes commemoratius, exposicions i visites, que es mantenen gràcies a les quotes dels socis.

En línia amb la seva voluntat divulgativa de la història ferroviària del territori, l'associació compta amb un espai museístic amb una maqueta que reprodueix el tram Reus-Montblanc i unes altres d'escala N i escala H0, on els socis poden anar a "fer córrer" els seus trens en miniatura. També, el museu conserva peces molt importants de caràcter industrial i que expliquen l'evolució del ferrocarril a les nostres contrades.

Hi ha mobiliari d'estació, fanals, una campana, senyalitzacions i semàfors de les línies antigues, bitllets de tren... que es poden visitar per un preu simbòlic de cinc euros. La joia de la corona, però, és un dels cotxes més antics de Catalunya i que pertanyia al famós carrilet Reus-Salou. D'altra banda, un dels grans valors afegits de l'associació d'Amics del Ferrocarril de Reus és la seva biblioteca, l'inventari de la qual està informatitzant Josep Coll per facilitar la consulta segons el sistema de classificació decimal universal, que atorga una xifra numèrica concreta a cada tema.

Un arxiu amb llibres gairebé incunables, molt antics, des dels inicis del ferrocarril, i revistes especialitzades d'arreu del món que no es poden consultar en línia; a més de documents tècnics, registre oficials o fins i tot plànols d'alguna infraestructura. Josep Coll detalla que "repassen tot el que va sortint al mercat per veure si és d'interès, hi ha publicacions molt valuoses que ja no s'editen, donacions particulars i altres que comprem en subhastes"; i tot plegat queda a disposició dels socis -els amics del ferrocarril reusencs- i a petició de consulta per part de qualsevol persona que hi estigui interessada amb motiu d'un projecte de recerca.