Aturen la vaga al 112 després d'aconseguir part de les reivindicacions laborals

La Generalitat ha implantat un increment salarial i ha assumit el compromís d'estudiar la internalització del servei

Publicat el 22 de març de 2022 a les 10:15

La vaga convocada al 112, el servei del telèfon d'emergències a Catalunya, ha arribat al seu punt final. La plantilla ha aconseguit certes millores laborals i el compromís d'estudiar-ne la internalització. Eren dos dels principals motius per haver convocat la mobilització el passat mes d'agost als dos centres de treball, el de la Zona Franca i el de Reus.

 

Després de més de mig any aturats i en serveis mínims, la plantilla del 112 tornarà a la seva feina regular segons han confirmat fonts sindicals a l'ACN. El departament d'Interior de la Generalitat externalitza el servei a Ferrovial, que fa un mes va guanyar la darrera adjudicació pública. Es tracta d'un contracte de dos anys amb una possible pròrroga de dos més.

 

En el marc d'aquesta nova licitació s'ha fixat un increment salarial del 9% de mitjana. A més, quan acabi el contracte, entre 2024 i 2026, s'estudiarà internalitzar el servei a l'estructura de la conselleria d'Interior. Ferrovial ja era l'empresa que gestionava el servei des de fa uns mesos, quan l'anterior adjudicatària va entrar en concurs de creditors.

 

La nova adjudicació pública comptava amb millores laborals que, de fet, es van implantar durant els darrers mesos de l'anterior contracte. A més de l'increment mitjà del 9% del sou, s'hi contempla també actualitzar els plusos d'emergències i de comandament basant-se en l'increment de l'IPC. També s'ha inclòs una clàusula per evitar endarreriments en el cobrament dels salaris i una millora en el suport psicosocial i en formació de la plantilla.

 

La vaga indefinida a tots dos centres de treball va començar el passat mes d'agost. Des que es va convocar que comitès d'empresa i Generalitat han tingut algun contacte per acostar posicions. Els treballadors han denunciat repetidament que les condicions laborals i del servei eren «precàries».

 

Exemple d'això el van tenir el mes d'octubre, quan es van deixar d'atendre 600 trucades en un sol dia per manca de personal. En aquell moment els sindicats apuntaven que la incidència que la vaga havia pogut tenir en aquestes mancances era mínima. Els serveis mínims se situaven, de fet, al 85% de la plantilla habitual.

 

Durant aquests mesos els efectes de l'aturada laboral han arribat fins a Inspecció de Treball, que ha obert un expedient a Ferrovial. Segons van denunciar els sindicats, s'hauria vulnerat el dret de vaga, una acusació que va confirmar l'organisme de control. L'empresa que explota el servei va cobrir dos dels llocs vacants per l'aturada, i a més amb personal al qual no corresponia la posició.