
Sònia Aguado i James Conroy, una catalana i un sud-africà establerts a Barcelona, van decidir canviar les seves feines relacionades amb el món del màrqueting i les vendes per una iniciativa emprenedora a peu de platja. Fa un any van fundar Lockit Urban SL i des del 10 de juny han pogut materialitzar el seu projecte a la platja de l'Arrabassada. "La idea ve de la frustració de no poder gaudir plenament de la platja sense patir per les teves coses i haver de fer torns per a poder banyar-te", resumeix Aguado. Per això van idear un sistema de guixetes de lloguer supervisades on poder deixar les pertinences mentre es gaudeix d'un bany o una estona de sol.
Es tracta d'un projecte pioner a Catalunya i a l'Estat en què l'usuari no ha d'introduir monedes, recollir una clau ni cap codi, sinó que se li fa entrega d'una polsera de silicona submergible. Mitjançant una aplicació per a mòbils pròpia de l'empresa, el coordinador codifica el braçalet i li adjudica una de les 133 taquilles de què disposa. Ho fa mitjançant la tecnologia NFC -un sistema emprat en gimnasos, spa o targetes de transport públic- que funciona sense fils i a distància, acostant la polsera al dispositiu. "És molt ràpid i fàcil, i dóna molta mobilitat a l'usuari", destaca Aguado.
Quan l'usuari vol recollir alguna cosa de la guixeta o ja dóna per finalitzat el seu dia de platja, el coordinador acosta la polsera al telèfon mòbil, comprova quina és la seva guixeta i li obre amb una clau mestra. "Així assegurem que el procés és més segur i més còmode, perquè la gent no s'ha d'encarregar d'obrir la taquilla", explica una de les impulsores del sistema. A més, l'usuari tampoc no s'ha de preocupar de si perd la clau, i així també s'evita que algú pugui fer-ne una còpia i robar les pertinences d'un altre usuari. En total, entre la instal·lació de guixetes i l'aplicació han invertit uns 22.000 euros.
Tot i que hi ha altres iniciatives similars de guixetes a peu de platja, els impulsors de Lockit destaquen la necessitat que hi hagi algú supervisant la instal·lació. "Realment deixaries les teves coses en un lloc sense vigilància i ho deixaries allà sense realment estar preocupat?", es pregunta James Conroy. En total disposen de 91 taquilles petites amb un preu de 2 euros al dia i 42 de grans amb un cost de 3 euros diaris. A partir de l'experiència dels usuaris, també han decidit oferir guixetes per als que s'estan a la platja menys d'una hora amb preus que oscil·len entre 1 i 2 euros. De moment, asseguren que és rentable, tot i que el projecte té un abast de més llarg termini.
"Està anant molt bé i ha tingut una acollida molt positiva. Tenim parelles, famílies, gent que vol deixar-hi el casc de la moto, gent gran que ve a nedar una estona al matí o grups de joves", explica la jove barcelonina. Per aquest motiu, assegura Aguado, "aquest és un servei que hauria d'estar subvencionat pels ajuntaments, ja que és molt necessari". De moment, s'estaran a Tarragona fins al 30 de setembre. L'any que ve voldrien repetir l'experiència i que el consistori obrís un sistema de concurs públic i poder instal·lar-s'hi de forma permanent. A més, mantenen converses amb altres municipis per portar el seu sistema a un parell més de platges catalanes l'estiu que ve.