Barraques de Reus de pagament, el «detonant» de la sortida del Casal Despertaferro

El conjunt d'entitats confirmen la seva decisió de no participar i proposen replantejar el model festiu

Les Barraques de Reus tindran lloc els dies 21, 22 i 23 de juny
Les Barraques de Reus tindran lloc els dies 21, 22 i 23 de juny | Coordinadora de Barraques de Reus
17 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:17h

El Casal Despertaferro referma la seva decisió de no participar en l'edició del 2024 de les Barraques de Reus, que es va acordar en assemblea el passat 15 de març i que han comunicat a la Coordinadora i a Reus Cultura, així com els motius que ho justifiquen. Les entrades de pagament haurien sigut el detonant d'un debat que s'orientava, fa temps, cap a un replantejament.

Expliquen, en un comunicat, que aquest debat ha sigut recurrent durant els últims anys a cada assemblea general de l’associació perquè es valorava que el model s’havia anat allunyant, edició rere edició, dels valors i objectius que van dur a la creació de Barraques l’any 1999, per part del Casal i altres entitats. 

La decisió de la Coordinadora de fer pagar entrada en la pròxima edició per poder ampliar el pressupost en grups musicals ha motivat la seva sortida de l'esdeveniment festiu, ja que ho consideren "un model que no va alineat amb els objectius i valors de l’associació".

Propostes arrelades a la ciutat

"Som conscients de les transformacions que ha experimentat el sector musical i com el sistema capitalista ha transformat els darrers anys l’oci i la cultura cap a grans festivals amb què els petits projectes arrelats al territori difícilment poden competir i que deixen un erm cultural al seu pas", exposen des del Casal Despertaferro.

debat barraques reus casal despertaferro sandra perez nacio
El Casal Despertaferro va acollir un debat el mes de gener per plantejar noves vies de futur per les Barraques. Foto: Sandra Pérez

Creuen que "mantenir una proposta pròpia i arrelada a la ciutat el camí que hem de recórrer és tot el contrari al que fan els grans festivals". Així mateix, no tanquen la porta a tornar a la Coordinadora de Barraques, però proposen canvis per replantejar el model:

  • És necessari que les Barraques surtin del Parc de la Festa, "un espai que és un desert i en el qual és inviable fer qualsevol activitat abans de les 9 del vespre en ple mes de juny", descriuen. Per això, proposen apropar-les al centre de la ciutat, assumint que això implicaria un replantejament dels horaris per fer viable l’oci, la cultura i el descans veïnal. 
  • Amb el canvi d’espai serà factible també un canvi en el model d’activitats, on els concerts de gran format no siguin l’únic element cultural sinó que s’obri pas a poder fer altres tipus d’activitats durant la tarda i el vespre. La finalitat, apunten, seria "obrir l’espai de Barraques a capes més àmplies de la ciutadania".
  • També, afirmen que "cal un replantejament del model de seguretat i de certs discursos que han envoltat Barraques els darrers anys, cal posar fi a la criminalització de l’oci i la cultura juvenil". Lamenten que, en espais d’oci on assisteixen moltes persones, a vegades es generen situacions en què calen actuacions de protecció, però denuncien la criminalització d’entitats i persones que aposten per un dels espais més importants d’oci i cultura de la Festa Major de Reus.

Conviden, alhora, les entitats de la Coordinadora, el teixit cultural i associatiu reusenc i l'Ajuntament a una reflexió sobre el model de Barraques que es vol per als pròxims anys i a treballar per construir-les.