La investigació va començar fa mesos, finalitzant amb l'emissió d'un peritatge oficial, que va evidenciar una deficient gestió tant a nivell físic com documental, dels gasos fluorats utilitzats per al funcionament dels aires condicionats dels vehicles de motor.
Des de l'inici, el Seprona de Tarragona va obtenir indicis suficients per a pensar que existia un desfasament entre la quantitat de gasos declarats en els documents i els que efectivament havien estat extrets.
Es calcula que s'haurien emès unes 2.500 tones de COâ‚‚ a l'atmosfera
D'aquesta manera, es va optar per demanar el suport de la Unitat Tècnica de la Ucoma, que el Seprona de la Guàrdia Civil té com a òrgan tecnicocientífica especialitzat, amb base a Madrid, per a estimar millor l'impacte que aquesta conducta irregular podia tenir.Aquest peritatge va concloure que s'havien produït unes emissions directes de gasos a l'atmosfera, entorn de les 2.500 tones de COâ‚‚ i que en la majoria dels casos, el protocol d'extracció de gasos fluorats havia estat inexistent.
La tasca de descontaminació dels vehicles exigeix un protocol específic pel qual els automòbils han de quedar lliures de tota mena de fluids. Segons marca la normativa, quan es desballesta un cotxe s'han de recuperar els gasos acumulats en les bombones per al seu emmagatzematge i comunicar-lo a l'autoritat competent.
Com a conseqüència, s'han obert diligències i s'ha procedit a la recerca de dues persones per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Les diligències van ser lliurades al jutjat en funcions de guàrdia de Tortosa.