Ca Padró: La futura seu de l'escola municipal de música de Valls ja té projecte guanyador

La proposta escollida contempla la construcció d’una nova plaça situada al carrer Forn Nou

Estat actual de ca Padró
Estat actual de ca Padró | Albert Oliva
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 8:50h
La futura seu de l'escola de música Robert Gerhard de Valls ja té projecte definitiu. Ahir, el jurat va escollir la proposta guanyadora, amb el lema “Pentagrammur”, del concurs d’idees d’arquitectura per a la rehabilitació de l’edifici històric de Ca Padró del carrer de la Cort com a futura seu de l’ Escola Municipal de Música Robert Gerhard.


En aquest sentit, la proposta escollida contempla la construcció d’una nova plaça situada al carrer Forn Nou i també l’accés a l’espai educatiu a través d’aquesta plaça. La intervenció, que fa una clara aposta per mantenir, reinterpretar i recuperar el patrimoni, garantirà la creació de nous equipaments al centre històric de la ciutat.


El projecte ha estat escollit avui en la reunió del jurat del concurs d’idees convocat des de la regidoria d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric de l’Ajuntament, que lidera la regidora, Sònia Roca.
 

Nou estudis d'arquitectura

Nou estudis d’arquitectura han presentat la sol·licitud de participació al concurs d’idees per a la rehabilitació de l’històric edifici de Ca Padró de Valls i la seva conversió en el futur equipament públic de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls. En la primera fase del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament, el jurat va escollir els gabinets d’arquitectura que, en la segona fase, han presentat els estudis previs del projecte.
 

Imatge del projecte guanyador Foto: Cedida


En aquest ocasió, el jurat s'ha centrat en criteris de solvència tècnica i la seva experiència en projectes d’aquesta envergadura, tant pel que fa a escoles de música com a equipaments públics socioculturals o educatius i edificis energèticament sostenibles.
 

Edifici protegit

Ca Padró té una situació privilegiada, al bell mig del carrer de la Cort i a l’entorn de la Capella del Roser, Bé Cultural d’Interès Nacional. Ca Padró configurarà a més una anella cultural junt amb els equipaments de la Biblioteca Carles Cardó i el Museu Casteller.

L’actuació se centra en la rehabilitació del casal gòtic de Ca Padró que tindria els seus orígens entre la segona meitat del segle XIV i el segle XV. Previ al concurs d’idees, l’Ajuntament ja ha realitzat un estudi arqueològic exhaustiu. Els arqueòlegs han confirmat que l’origen de l’edifici no es troba en l’antic hospital medieval de Santa Anna -com es creia fins ara -, però tot i així té un important valor històric.

L’edifici era un gran casal que donava als carrer Forn Nou i de la Cort, propietat de la família noble dels Tamarit el darrer terç del segle XIV i inicis del XV i que després va passar a la família Torra. Una altra part de la finca corresponia a una casa limítrofa a la capella de Santa Anna (l’actual capella del Roser) que va pertanyen primer a la família Huguet i després als Jofre.

Les dues finques, adquirides per la família Bellver, s’unificarien a finals del segle XVI. L’estudi arqueològic permet datar les principals reformes efectuades a l’immoble per les diferents propietats, entre ells els Cancer, Portell i Padró que, ja a finals del segle XIX, transformaren part de l’edifici, a la zona del carrer Forn Nou, en una fàbrica tèxtil de gèneres de punt.

Els treballs arqueològics han documentat, entre altres elements, alguns arcs diafragmes així com restes d’una escala noble definida per arcs carpanells a la planta baixa. L’estudi confirma que hi ha estructures de Ca Padró compartides amb altres edificacions veïnes i per això els participants al concurs d’idees hauran d’analitzar l’entorn més immediat i fer una proposta d’àmbit d’intervenció.