Calafell al·lega contra el Pla Territorial del Penedès per tal que la C-32 es cobreixi al coll de l'Argila

L'Ajuntament considera que pot recuperar-se el corredor natural que ja exista abans de l’autopista, sense causar cap potencial afectació al barri de la Masia de la Font

05 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:41h
El coll de Calafell, o de l'Argila
El coll de Calafell, o de l'Argila | AC

L’Ajuntament de Calafell ha presentat al·legacions contra l’avantprojecte del Pla Territorial del Penedès. La junta de govern local ho ha aprovat en la seva reunió d’aquest 3 de juny. La impugnació es refereix a la creació d’un corredor biològic, que pot afectar una part del barri de la Masia de la Font, i deixar sense resoldre la manca de permeabilitat entre els dos costats de  l’autopista, quan hi ha alternatives com cobrir l’autopista amb un fals túnel.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica: “No estem contra el corredor biològic. El que diem és que pot fer-se passar per damunt de l’autopista C-32, si aquesta es cobreix en aquest tram del coll de l’Argila, conegut popularment com a coll de Calafell”.

Ferré destaca una qüestió clau: “Abans de l’autopista, ja hi havia un corredor natural en aquesta zona: era la muntanya que va ser esventrada en fer-hi una trinxera en vertical. Llavors ja va posar-se sobre la taula el fals túnel, que en aquell moment va descartar-se”. “Som ben conscients que l’actuació que proposem seria a molt llarg termini. Però és ara que cal deixar-la inclosa en la planificació territorial del Penedès”, diu l’alcalde.

La proposta de corredor biològic que inclou l’avanprojecte de pla territorial passa pel carrer Maresme. És un vial que està urbanitzat i construït de forma discontinua. A més, hi ha un dipòsit municipal d’aigües. L’al·legació de l’Ajuntament també busca que aquesta situació quedi clara. “No cal que res quedi potencialment afectat pel corredor, ni que aquest hagi de fer ziga-zagues pels solars buits, quan hi ha l’opció de recuperar el corredor original”.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha fet una al·legació relativa al fet que a l’avantprojecte de pla territorial Calafell apareix com un municipi de polaritat comercal complementària en relació a altres municipis com Sitges, Sant Pere de Ribes, Piera o Sant Sadurní d’Anoia.

“No té lògica ja que aquestes altres localitats estan per sota en el número d’equipaments i l’atracció que genera al veïnat dels entorns i de la comarca per la seva activitat”, diu Ferré. Per això, es reclama que Calafell tingui la condició de municipi de polaritat comarcal plena, no pas complementària.