Calafell rep un reconeixement per la renaturalització de les platges del municipi

El certamen Viles Florides de Catalunya remarca la recuperació de la façana marítima

Publicat el 18 d’octubre de 2022 a les 08:43

El projecte de renaturalització de les platges de Calafell ha rebut un reconeixement per part del moviment Viles Florides. El jutjat ha reiterat les tres flors atorgades al municipi en anteriors edicions. Entre els motius, en destaca la «recuperació de la façana marítima amb una selecció d'espècies adients».

 

Des de l'Ajuntament han celebrat el reconeixement, recordant que s'han plantat «més de 25.000 plantes a la platja per retenir la sorra». L'aposta per les dunes i la vegetació autòctona és una de les línies marcades en el nou pla de gestió del litoral. Una estratègia que vol revertir la pronunciada erosió que pateixen les platges catalanes els últims anys.

 

Calafell és un dels primers municipis amb platges 100% urbanes que ha implantat aquesta fórmula. Altres poblacions properes com el Vendrell també opten per aquesta via per combatre l'embat dels temporals

 

Vies verdes, el Parc de la Sínia i la Masia del Vilarenc

El jurat de les Viles Florides també ha reconegut altres elements de Calafell, com ara les vies verdes que connecten els nuclis de població. Igualment, s'han destacat accions com l'enjardinament de la Masia del Vilarenc o el Parc de la Sínia. Viles florides és un moviment impulsat per la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).

 

El seu objectiu és «fomentar la millora dels espais verds a tots els nivells, des de les grans infraestructures, fins als espais d’àmbit particular». És una idea similar al concurs Villes et Villages Fleuris, que se celebra a França des de fa més de cinquanta anys. Els municipis que destaquen pel seu compromís amb els espais verds reben com a distintiu la Flor d'Honor.

 

Els últims anys, Calafell ha estat un dels municipis que ha rebut una bona qualificació en aquest certamen. Un aspecte que ara s'ha vist reforçat per la tasca feta a les platges del municipi, amb el projecte de renaturalització. Això també ha provocat una revifada de la fauna, amb un augment de la nidificació d'espècies com el corriol camanegre.