Després del descens de l'any passat i la millora de l'economia, l'entitat confiava que la xifra es mantindria a la baixa. Grané ha criticat que "la reactivació econòmica no hagi arribat a tothom" i ha exigit a les administracions més implicació i diners "a favor de les persones en situació d'exclusió".
Càritas ha subratllat que, actualment, una de cada quatre persones viuen en una "incertesa constant i vital". "L'alça desmesurada dels preus dels productes bàsics i de l'energia afecta a tothom, però castiga especialment les llars amb menys recursos", ha destacat Grané. Aquest 2022, l'entitat ha atès 19.922 persones, 2.121 més que el 2021.
Habitatge i feina, dos pilars bàsics
Segons el director de Càritas Tarragona, les principals mancances que es troben les persones en situació d'exclusió social són la feina i l'habitatge. També ha apuntat que "són els dos pilars bàsics" per poder construir "una vida sòlida, segura i amb autonomia personal".De fet, un 27,5% de les persones ateses es troben en situació d'inestabilitat residencial i només un 13% tenen feina. Per aquest motiu, Grané ha exigit a les administracions més "polítiques públiques decidides" que "es fan amb diners i no amb paraules i promeses", ha dit.
El responsable de Càritas a la demarcació també ha alertat que la manca d'ajudes i la poca "facilitat" per part de les administracions provoca sentiments d'impotència i desesperació que, en alguns casos, acaben desencadenant en trastorns mentals i addiccions.
Es descentralitza la formació
Per la seva banda, la coordinadora d'Acció Social de Càritas Tarragona, Teresa Jordán, també ha destacat l'acompanyament personal de l'entitat que "propicia processos d'empoderament i capacitació", ja sigui amb la regulació migratòria, la formació professional, la sol·licitud de l'Ingrés Mínim Vital o de la Renta Garantida de Ciutadania, entre altres.Pel que fa a la formació, l'entitat ha descentralitzat els cursos, que s'han desenvolupat en diversos municipis de l'arxidiòcesi de Tarragona. En total, aquest 2022, s'ha format 408 persones i d'aquests, el 34% s'han inserit al mercat laboral.
A més, Càritas ha contractat catorze persones en situació de vulnerabilitat, amb el suport del Servei d'Ocupacó de Catalunya (SOC) i tretze a través de l'Arada, l'empresa d'Inserció de Càritas.