Catalunya s'emmiralla en el Consell Comarcal del Tarragonès

L'ens local ha creat una tecnologia punta per millorar la gestió de l’atenció social que s’està implantant a tot el país

Publicat el 29 de maig de 2013 a les 17:23
\"\" Federic Adan, president del Consell Comarcal del Tarragonès, amb membres dels Serveis Socials del Consell. Foto: Cedida.

L’any 2004, els professionals dels serveis socials juntament amb els serveis informàtics del Consell Comarcal del Tarragonès van crear un programa específic pel tractament d’informació, amb l’objectiu de fer més àgil la tasca dels professionals que han de donar resposta a les necessitats dels ciutadans i ajuntaments.

El programa «Hèstia» permet disposar de quadres estadístics en temps real que faciliten una visió global de conjunt, que permeten fer un anàlisi de cada municipi, analitzant diferents factors  de tipologia de població i problemàtiques de la zona, per tal de poder planificar les actuacions i recursos i accedir a la informació introduïda en temps real des de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de cada territori.  

Alhora  permet gestionar l’agenda de tots els professionals i analitzar les càrregues de treball dels mateixos per tal de fer més eficaç i eficient el servei de cara als ciutadans, ja que si un professional no pot atendre amb un temps prudencial a un ciutadà pel volum de feina en la seva agenda, es deriva l’atenció a un altre professional de forma immediata assegurant la qualitat de la gestió i atenció dels serveis socials.
 
El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Federic Adan manifesta que «a nivell individual i familiar ens permet cercar solucions òptimes a les peticions dels ciutadans, ja que dóna una visió global de la situació personal i del seu entorn». Adan sosté que «la nova eina, permet elaborar la resposta tècnica més adient i més àgil, facilitant que en funció de cada necessitat, siguin atesos pels equips o professionals que es considerin més oportuns,  als quals “Hestia” els resulta de gran utilitat com a eina per tenir al seu abast la informació necessària per a obtenir una visió integral i al mateix temps poder facilitar la detecció de noves necessitats i fer més àgil la interacció entre els professionals i serveis».
 
Un model imitat per altres consells i ajuntaments

Donats els avantatges que representava l’aplicació d’aquest sistema, altres consells i ajuntaments de Catalunya van interessar-se per ell, i mitjançant convenis de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès, també l’han anat aplicant. El fet que altres ens públics s’hagin afegit a l’aplicació del programa «Hèstia» ha obligat a ampliar les prestacions del programa per tal d’adaptar-lo a l’organització i les necessitats d’aquests altres ens. De la mateixa manera, aquesta connexió a generat una homologació de criteris, resultant que el programa s’ha enriquit en aplicacions i el tractament de les dades i l’atenció a les persones s’està unificant en totes les zones on s’aplica.

D’atendre 120.000 persones, l’any 2009, s’ha passat a 1.800.000, només en tres anys.
L’any 2009, quan el programa s’aplicava només al Consell Comarcal del Tarragonès, s’atenia una població d’unes 120.000 persones. Paulatinament s’hi van incorporar els Consells Comarcals de l’Alt Camp, el de l’Alt Penedès, el del Baix Camp, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta, la Val d’Aran, el Vallès Oriental, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i els serveis socials dels  ajuntaments de Salou, Tarragona, Tortosa i de Vilafranca del Penedès.

Actualment ja s’aplica sobre una tercera part del territori de Catalunya i enguany permetrà els tràmits, els expedients i la documentació d’una població  1.800.000 persones entre tots els territoris d’aplicació

Una iniciativa del Consell Comarcal del Tarragonès que estalvia despeses a l’administració.
El valor afegit d’aquesta eina és el fet que està creada des del coneixement professional  dels serveis socials i per tant s’adapta a la realitat professional de treball amb la població.
És per això que després d’oferir-lo a altres ens locals que també gestionen serveis socials, han sol·licitat l’ús del mateix. Des del Tarragonès es coordina tot el conjunt des de la vessant informàtica, es fan les actualitzacions tècniques, es modifiquen les aplicacions per millorar-les o incrementar-les, a partir de les aportacions dels tècnics de les diferents àrees bàsiques consensuades en reunions periòdiques de millora continuada del programa. Quan apareixen  noves necessitats, modificacions  legislatives i de prestacions per part de l’administració de la Generalitat de Catalunya, o bé a nous ens  locals que es van adherint al programa, i dins aquest marc dinàmic de creixement, el Consell Comarcal del Tarragonès  continua sent qui lidera el projecte i unifica les pautes comunes de tot el programa.