El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el mes de juny passat la creació de la figura de l'assessor/a científic al gabinet de cada ministeri. Prop de sis mesos més tard i després de valorar més de 1.600 candidatures, aquest dimarts 3 de desembre s'han donat a conèixer en un acte celebrat a la Moncloa els noms de les 12 dones i 10 homes que faran d'enllaç entre la comunitat científica i els diferents ministeris amb l'objectiu de contribuir a la millora del disseny de les polítiques públiques.
En aquest sentit, el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Laureano Jiménez, ha estat una de les persones escollides, en el seu cas per assessorar el Ministeri d'Indústria i Turisme, per a on es van presentar 245 candidatures. El fins ara director del grup de recerca de la URV SUSCAPE, es dedicarà a temps complet a la seva funció d'assessor ministerial. L'objectiu d'aquesta nova figura, que no havia existit mai abans al govern espanyol, és fer de pont entre la comunitat científica i el ministeri per identificar temes que requereixin assessorament i oferir-lo en aquells àmbits que siguin de la competència de cada assessor.
En dependència de l'Oficina Nacional d'Assessorament Científic, de la presidència del govern, creada al juny, Jiménez i la resta d'assessors i assessores ministerials treballarà en estreta col·laboració amb la xarxa d'experts del CSIC, la Comissió Europea i altres xarxes científiques internacionals, aportant l'evidència científica relacionada amb temes estratègics del ministeri, per tal que sigui tinguda en compte juntament amb altres aspectes a l'hora de prendre decisions polítiques.
Una trajectòria dedicada a la ciència i a la divulgació
Laureano Jiménez és catedràtic al Departament d'Enginyeria Química de la URV i ha estat fins ara el director del grup de recerca SUSCAPE de la universitat tarragonina. En aquest sentit, ha estat consultor per a agències de recerca nacionals i internacionals, com l'Agència Estatal de Recerca i l'Agència de Protecció Ambiental d'Irlanda, entre d'altres. Els seus interessos científics naveguen entre l'enginyeria de processos i l'enginyeria ambiental, amb especial èmfasi en l'ús combinat de tècniques de programació matemàtica i principis ambientals mitjançant l'avaluació del cicle de vida.
La seva recerca és versàtil i flexible, i està enfocada a la interdisciplinarietat per abordar problemes que es troben en àrees afins com la integració d'energies renovables, de naturalesa intermitent i impredictible, amb les necessitats energètiques d'edificis d'habitatges, de naturalesa contínua. Des de 2013 ha publicat 88 articles a revistes indexades, ha coordinat diversos projectes nacionals i internacionals, ha supervisats prop d'una vintena de tesis doctorals i ha estat l'investigador principal en tres projectes de divulgació científica.
Durant la seva trajectòria ha rebut tres premis internacionals i ha estat seleccionat en 18 festivals de cinema científic, relacionats amb la sèrie de curtmetratgesWolframio, un tipo con química. Durant dos anys va liderar un espai sobre ciència al programa de televisióBentrobats, transmès a 48 canals de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, amb 55 episodis emesos. Des de l'any 2013 també ha realitzat més de 250 conferències i tallers a centres de secundària i batxillerat i 300 conferències a les aules d'extensió universitària per a la tercera edat, a més d'una cinquantena d'activitats similars en tot tipus d'esdeveniments divulgatius amb audiències diverses.