La 26a edició dels Premis de Recerca en Química, que atorga la Facultat de Química de la URV amb el patrocini de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), va tenir lloc aquest dijous 14 de novembre. El primer premi d'aquesta 26a edició ha estat per al treball De la impressió 3D a l'aspirina, el camí cap a les gominoles medicinals, de l'estudiant Paula Denisa Bonchis Copil, de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta. L'autora ha rebut 1.000 euros com a premi, mentre que el centre en què estudia n'ha rebut 800 euros per al centre on estudia.
Pel que fa al segon premi, s'ha atorgat al treball Biodegradation of Bisphenol A, an Endocrine-Disrupting Chemical, by Fungi, de Maria Montserrat Santacana, de l'Institut Eugeni d'Ors de Vilafranca del Penedès. L'estudiant ha rebut 600 euros com a guardó, mentre que el seu centre n'ha rebut 400. I el tercer premi ha estat per a Anna García Martín Moreno, de l'Institut Salvador Vilaseca de Reus, amb el treball Biomaterial o bioplàstic?, dotat amb 300 euros per a l'estudiant i 200 euros per al centre.
En total, es van presentar 19 treballs als Premis de Recerca en Química, l'objectiu dels quals és premiar l'esperit científic, reconèixer la vocació investigadora i promoure l'interès per la ciència i la tecnologia química entre estudiants dels cursos de Batxillerat.
Una conferència sobre la descarbonització i la captura del CO2
L'acte, que es va celebrar a la Sala de Graus de la Facultat de Química de la URV, va comptar amb la conferència-taller titulada Les mil cares de la descarbonització, a càrrec de les professores de la URV Anna Maria Masdeu, del Departament de Química Física i Inorgànica, i de María Estela Rivas, del Departament de Dret Privat, Processal i Financer. La conferència-taller s'emmarcava en la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament del CO2 URV-Fundació Repsol.
Durant la conferència-taller es van presentar les legislacions i les tecnologies que existeixen avui en dia per la descarbonització de l'economia i la captura del CO2, tant el que produeix en un punt d'emissió concret com el que es troba ja a l'atmosfera, i com un cop capturat es pot emmagatzemar en forma de carbonats o es pot tornar a utilitzar per la síntesi de nous compostos d'interès.