El primer dia d'aquest 2025 ha omplert de colors i energia el cel fosc de les Muntanyes de Prades. El Parc Astronòmic ha tornat a capturar espectaculars imatges d'una aurora estable vermella, situada en direcció nord/nord-oest des del Tossal de la Baltassana, el vespre del dia 1 de gener. En concret, les imatges més intenses es van registrar al voltant de les 20 hores.
En comparació amb les aurores boreals, una aurora SAR com aquesta és un fenomen que es dona quan partícules amb gran càrrega d'energia cauen i queden atrapades al camp magnètic polar, configurant formes lineals; és a dir, són fruit de l'energia tèrmica que s'escapa a l'atmosfera superior des del sistema de corrents dels anells de la Terra. En casos de gran intensitat, són visibles a ull nu.
Aquesta vegada, en canvi, només eren detectables amb imatges de llarga exposició, a través de les càmeres del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. “Aquest tipus d’aurores són força estàtiques i mostren un color rosat, l’índex KP d’activitat aquest vespre ha superat el valor 6 (elevat) i la seva intensitat ha minvat força a mesura que avançava la nit, tal com es veu a les imatges”, ha descrit l’astrògraf Aleix Roig a través de les xarxes socials de l’equipament que celebrava, així, la gran nit amb què ha començat l'any.