Un centenar d'entitats s'uneixen per a reclamar més regulació a la petroquímica de Tarragona

La Plataforma Cel Net convoca una concentració unitària a Tarragona per pressionar el futur govern de la Generalitat perquè es creï la Zona de Protecció Especial al complex petroquímic

El complex petroquímic de Tarragona és el més gran del sud d'Europa.
El complex petroquímic de Tarragona és el més gran del sud d'Europa. | TarragonaDigital
17 d'abril del 2024
Actualitzat a les 11:57h

Un centenar d’organitzacions del Camp de Tarragona tornaran a sortir al carrer aquest dissabte, 20 d'abril, agrupades sota el paraigua de la PlataformaCelNet. L'objectiu és reclamar una regulació de la contaminació de la petroquímica de Tarragona en la pròxima legislatura, una competència de la Generalitat que creuen que durant 50 anys no s'ha abordat "a l'alçada de la magnitud i dels riscos fets palesos", fet que la converteix en "responsable d'un greuge i una omissió del seu deure de protegir la ciutadania".

Segons la plataforma, diversos estudis acadèmics avalen les seves demandes i exigeixen als partits polítics el compromís per regular les immissions i declarar una Zona de Protecció Especial al complex petroquímic. "El Camp de Tarragona és la zonazero de la desprotecció", apunta la plataforma.

En aquest sentit, es vol pressionar el futur executiu català a actuar "urgentment" en temes mediambientals i de seguretat relacionats amb el complex petroquímic tarragoní amb una concentració unitària i multitudinària a les escales de la Catedral de Tarragona, a partir de les 12.30 hores, on es llegirà el manifest 'ZonaZero'. Adrià Pallejà, portaveu de la plataforma, assegura que "la protecció davant de la contaminació de la petroquímica ha de ser el projecte de territori per al Camp de Tarragona en la pròxima legislatura".

El manifest 'Zona Zero: 100% contaminació, 0% protecció’, impulsat per la Plataforma Cel Net, ha recollit el suport d'un centenar d'entitats del territori i reclama regular les immissions i decretar una Zona de ProteccióEspecial de l'ambient atmosfèric (ZPE) al voltant del polígon petroquímic de Tarragona, el més gran del sud d'Europa. 

"Resultats alarmants" segons els estudis

Les reclamacions que recull el text estan basades en uns estudis acadèmics que s'han elaborat durant l'últim any de manera conjunta entre la plataforma i la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. Els resultats mostren, segons la plataforma, una situació "alarmant" pel que fa a la qualitat de l'aire a la demarcació i asseguren que el Camp de Tarragona "es troba en situació d'urgència per la contaminació de la petroquímica".

Davant d'aquesta situació, la plataforma i els centres d'investigació proposen un seguit de mesures per "regular de la manera més efectiva possible" els episodis d'alts nivells de contaminació que es produeixen a Tarragona. Per aconseguir-ho, creuen que cal decretar una Zona de Protecció Especial (ZPE) que permetria "condicionar, regular i limitar l'activitat de les petroquímiques que superin els nivells màxims d'immissions".

Per tirar endavant aquesta ZPE, s'ha de demostrar que es registren "nivells de contaminació notables, nocius per a la salut i de forma recurrent", uns paràmetres que la Plataforma Cel Net assegura que "els estudis demostren que es produeixen al Camp de Tarragona". Paral·lelament, també es demana regular els nivells màxims d'immissions de benzè, 1.3 butadiè i òxid d'etilè.