La Xarxa de Centres Cívics de Reus inicia la nova programació d'hivern-primavera amb una extensa programació d’activitats obertes a tothom. De febrer a juny de 2025, s’han programat 164 activitats de les quals 54 són puntuals i gratuïtes i un total de 74 corresponen a cursos i tallers adreçats al col·lectiu +60 junt amb les sessions de Cinefòrum, sessions de cuina i projectes intergeneracionals.
Aquestes activitats compten amb un ventall de propostes que s'han categoritzat en diversos àmbits: per comunicar, per cuidar-me, per cuinar, per expressar, físiques i noves tecnologies. Es tracta de cursos i tallers en format presencial cada setmana. També, s'han programat activitats gratuïtes i puntuals com “Ens movem, parlem de”, “En família” i “L’espai gastro”, les quals estan destinades a tota la població en un format puntual i de curta durada.
Es tracta de les visites a llocs d’interès a la mateixa ciutat, xerrades de salut o altres temes d’interès popular com ara tallers familiars i de cuina, el cicle Cinefòrum, i projectes intergeneracionals on es relacionen joves amb el col·lectiu +60.
La incorporació a la xarxa del nou centre cívic Gregal incrementarà l’oferta municipal, encara no s’inclou en la programació conjunta -fins a l’octubre-, les activitats es poden consultar mensualment a centrescivics.reus.cat i al web municipal i es poden fer les inscripcions com sempre. Aquestes, que romandran obertes fins a exhaurir places en tots els centres cívics, es poden fer presencialment als equipaments, de 9 a 13 hores i de 16 a 20 hores.
Més de 280.000 usuaris el 2024
Un total de 13.769 persones han participat en alguna activitat de la programació de cursos i tallers durant l’any 2024 i un total de 6.800 persones del col·lectiu +60 de manera setmanal durant l’any passat. Als centres cívics hi passen moltes més coses que una programació de cursos i tallers, ja que també són llocs d'acollida i acompanyament a la ciutadania per rebre informació, visitar exposicions, per atenció i activitats d’altres serveis municipals, per reunions, activitats i/o actes d’associacions vinculades als equipaments o simplement per gaudir del wifi i llegir la premsa, com a referents de socialització i punt de trobada.
En total, 280.403 persones, van utilitzar els centres cívics per algun motiu durant l’any 2024. Respecte dels cursos i tallers, i per àmbits de preferència, es constata que les activitats relacionades amb la cura d’un mateix i les activitats físiques representen un 32% de l’oferta i en el cas de la gent gran més d’un 80%. Les arts plàstiques i tèxtils també tenen força demanda i suposen un 21,5% de l’oferta d’activitat. En grau més baix, les activitats de gastronomia 14%, d’arts escèniques 8,2% i d’idiomes 8,8%.
Pel que fa a les activitats de dinamització, cal dir que tenen un volum de participació molt superior en els cursos i tallers, tot i que són participacions puntuals, mentre que la participació als cursos és regular, setmana a setmana. Les activitats de dinamització s’emplenen ràpidament, pel seu caràcter puntual i perquè demanen un compromís d’assistència breu i sovint cal gestionar llistes d’espera.
Així mateix, cal fer constar que al voltant del 80% de les activitats de dinamització es realitzen de forma col·laborativa amb diferents agents socials del mateix Ajuntament, d’altres administracions i del teixit associatiu com poden ser Drets Socials, Joventut, Salut, Guàrdia Urbana, Cultura, Mercats, Museus o altres serveis descentralitzats del territori (especialment Centres Atenció Primària de salut i Centres Educatius).