El comitè de vaga del personal de SECOMSA i el sindicat CGT desconvoquen l'aturada del servei de recollida dels residus del Baix Camp, que s'havia iniciat la matinada del passat 1 de setembre. Després de més de vint dies amb serveis mínims i diverses mobilitzacions a la planta de compostatge de Botarell, el Consell Comarcal i l'empresa han pactat un principi d'acord amb els treballadors, pel qual el servei recupera "immediatament" la normalitat.
L'origen del conflicte laboral havia estat la dilatació per part de SECOMSA, negant-se durant 20 mesos a les propostes de negociació de la plantilla i els seus representants per tal de millorar l'organització laboral, reduir la precarietat, millorar les mesures de seguretat, renovar la maquinària, equiparar els salaris dins d'una mateixa categoria, crear nous llocs de treball, etc. "Aspectes que considerem importants per al bon funcionament de l'empresa", descriu Ignasi Risalde, membre del comitè de vaga.
Aquest mateix dijous 26 de setembre, han pactat un acord, encara pendent de ratificació per part del consell d'administració de l'empresa i que esperen que s'aprovi amb els pressupostos, entrant en vigor a partir de l'1 de gener del 2025. Si tira endavant, la jornada laboral passarà a ser de 35 hores setmanals, es reorganitzaran les rutes i el personal disposarà de tres dies d'assumptes propis addicionals (de 6 a 9), a més d'una pujada salarial d'acord amb els marges legals, un increment del plus d'antiguitat, la renovació de la flota de vehicles i nou pla de manteniment de la maquinària.
Encara que han quedat pendents de concretar alguns punts, com el plus d'absentisme, el secretari d'Acció Social de la CGT Baix Camp-Priorat, Jorge Fernàndez, qualifica l'acord com una "victòria històrica" per a un sector tan precaritzat com el de la brossa al Camp de Tarragona i el considera molt beneficiós tractant-se d'un servei públic. "És un primer pas en un cicle de lluita i mobilitzacions que evidencia que sense conflictes no hi ha victòries", ha refermat, així, la unitat de la plantilla, la solidaritat de diferents col·lectius i la idoneïtat de la vaga com a essencials per aconseguir les millores laborals tan reivindicades pels treballadors.