
Ja fa temps que des dels barris de llevant de la ciutat es demana més atenció per part de l’Ajuntament. Aquest descontentament ha fet que diversos veïns de la Móra-Tamarit demanin que el barri es converteixi en un òrgan territorial de gestió desconcentrada. El PP ja va presentar una moció per debatre aquest tema en el darrer ple extraordinari però, tot i els vots a favor de CiU, el tema no va superar l’escull del caràcter d’urgència perquè PSC i ICV-EUiA hi van votar en contra. Així, serà en el pròxim consell plenari del 20 de juny quan es tractarà el futur de la Móra-Tamarit.
CiU i PP ja han pactat una moció, que s’aprovarà per aritmètica municipal, en la qual es reclama que es creï aquest ens de gestió desconcentrada. Xavier Quintana, regidor del grup municipal de CiU, ha explicat a NotíciesTgn que «el Govern Ballesteros ha incomplert sistemàticament totes les promeses fetes amb el barri de la Móra-Tamarit». Recorda que el 2008 es va signar un protocol de desenvolupament dels barris de Llevant i que «no s’ha fet res». Quintana, que va ser president de la Federació d’Associacions de Veïns de la Móra-Tamarit diu que entén que «estiguin farts de l’actitud de Ballesteros».
Des de CiU es considera que el PSC «té un problema ideològic amb Llevant» i que els costos de l’òrgan territorial de gestió desconcentrada, xifrats per la portaveu del Govern municipal, Begoña Floria, en 129.000€, estaran ben invertits «si el rèdit és la millora de la qualitat de vida dels veïns».
El PSC ja ha anunciat que presentarà una moció per «impulsar mesures sota el principi d’igualtat de tots els barris de la ciutat». D’aquesta manera, els socialistes aposten per una taula de treball formada pel govern municipal, els grups polítics i les entitats veïnals que serveixi per trobar «un model de gestió desconcentrada» aplicable a tots els barris de la ciutat. Un document que difícilment serà aprovat per CiU i PP, ja que sembla fet per contrarestar el que ells pensen tirar endavant.
La portaveu del Grup Municipal socialista, Begoña Floria, ha reiterat avui l’interès de treballar des del Govern Municipal en nous mecanismes de diàleg clar i obert amb la ciutadania. «És per això que vam presentar divendres una moció en aquesta línia que es debatrà en el pròxim plenari, perquè entenem que qualsevol mesura de millora de democràcia participativa o de descentralització administrativa ha de ser universal, malgrat després hi hagi barris de la ciutat que decideixin lliurament acollir-se o no».
En aquest sentit, Floria ha recordat que des del 2007 existeix l’àrea de Participació Ciutadana, i que es van crear les conselleries de barri i es treballa a través de consells de participació i deliberació en les diferents àrees. «Tot i això entenc que es pugin considerar insuficients i en aquest sentit ens comprometem a treballar nous mecanismes de participació i deliberació amb les federacions veïnals».
Per Floria, és perfectament natural que la Móra demani major descentralització. «Entenc els posicionament dels veïns i veïnes, tot i que la petició no té els avals legals tal com ha informat la Secretaria de l’Ajuntament. Dit això, qui té la responsabilitat de governar també cal que miri altres aspectes com els econòmics i els principis d’igualtat d’oportunitats entre barris».
Floria ha recordat que obrir una oficina de gestió descentralitzada com la que es demana costa uns 130.000 euros, que si es fan totes les cal a Tarragona serien prop d’un milió d’euros. «Són molts diners i el pressupost surt tot de la mateixa borsa i per tant caldria deixar de fer altres coses, per això cal una reflexió molt més profunda i fer-la de forma global, no només per un barri», ha comentat Floria.