La ciutadania de Reus «abraça» el nou centre cívic Gregal, el primer que es construeix en 14 anys

Des de les associacions de veïns aplaudeixen aquest nou espai de socialització en una zona de la ciutat on era molt necessari, especialment, per a la gent gran

Gairebé cinc anys després des que es va plantejar el projecte, avui és una realitat
Gairebé cinc anys després des que es va plantejar el projecte, avui és una realitat | Sandra Pérez
15 de gener de 2025, 20:13
Actualitzat: 20:30h

Centenars i centenars de persones s'han aplegat en el primer dia "de vida" del nou centre cívic Gregal de Reus, que amplia la xarxa municipal d'aquests equipaments 14 anys després de la inauguració de l'anterior (barri del Carme). Aquest dimecres 15 de gener a la tarda, representants de les associacions veïnals d'arreu de la ciutat, entitats culturals i socials, autoritats municipals i veïns pròxims a la zona han format llargues cues per descobrir un projecte que va arrencar fa gairebé cinc anys i que avui ja és una realitat.

Ubicat en el barri Ample i a tocar dels barris Niloga, Mercat Central i Sant Jordi, concretament en el número 18 del carrer d'Antoni Gaudí, el centre cívic Gregal ofereix un espai de socialització que no existia fins al moment a la zona nord de la ciutat. "De moment, aplaudim aquesta obertura; cada vegada que s'obre un centre cívic, hi ha molta gent del voltant que el pot utilitzar, sobretot la gent gran, que pot venir a passar l'estona i fer qualsevol activitat", ha celebrat Marcos Massó, president de la FAVR.

Les diferents associacions de veïns coincideixen que "era molt necessari" principalment per aquesta "qüestió social", independentment si els usuaris venen a "jugar al dòmino, a cartes o a cosir", descriu Massó. Els reusencs i reusenques, durant la inauguració, han pogut fer un tast del projecte constructiu i han gaudit d'una representació teatral a càrrec de Bràvium Teatre, l'amenització musical d'alumnes del Conservatori de Reus i un berenar a l'antiga cortesia de Forn Sistaré.

inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (7)
El Forn Sistaré ha preparat un berenar per traslladar-se a l'època modernista. Foto: S.P

«Tasta el Gregal»: jornades de portes obertes i activitats

El Gregal engegarà la seva activitat amb diverses jornades de portes obertes, del 16 al 31 de gener, en horari de 10 a 12 hores i de 17 a 19 hores. A més de les visites guiades per conèixer l'equipament i la història de l'edifici, s'han organitzat una desena d'activitats per poder provar els espais de primera mà. Les inscripcions es poden fer a través del web inscripcions.reus.cat.

  • 18 de gener. Contes infantils, a les 11 hores.
  • 20 de gener. Pilates, a les 18 hores.
  • 21 de gener. Jocs de taula, a les 17.30 hores.
  • 22 de gener. Taller de "Xapes", a les 17 hores.
  • 23 de gener. Jocs de taula, a les 17.30 hores.
  • 24 de gener. Ceràmica, a les 17 hores.
  • 25 de gener. Música Aula de Sons, a les 12 hores.
  • 28 de gener. Jocs de taula, a les 17.30 hores.
  • 29 de gener. Cuina, a les 10 hores / Xerrada Com podem fer front a l'augmetn de temperatures a la ciutat? Parlem de refugis climàtics, a les 18.30 hores. Primers resultats del projecte "Teixim una manta de temperatures per al seguiment del canvi climàtic".
  • 30 de gener. Jocs de taula, a les 17.30 hores.

El nou centre cívic Gregal no s’integrarà en la programació habitual dels centres cívics i en aquest primer semestre de l’any i tindrà una programació especial, més pensada per donar-lo a conèixer a les persones usuàries i a les entitats, pensant en un model de centre cívic més participatiu i obert a tothom. Eugenia Calvo serà la directora de l'equipament.

inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (8)
El berenar a l'antiga ha ofert coca amb xocolata als veïns. Foto: S.P

Primer centre cívic en 14 anys

Una novetat de l'equipament és que obrirà els dissabtes, de 9 a 14 hores, a diferència d'altres centres cívics, per arribar a tota la ciutadania. De fet, a més de cobrir una mancança existent en aquesta zona del municipi, es tracta del primer centre cívic que s'obre en els últims 14 anys, des que el 2011 s'inaugurés el del barri del Carme. El projecte del centre cívic Garbí continua aturat, de moment, però l'executiu local no el descarta per a més endavant.

"Aquest tipus d'equipaments van començar a gestar-se el 1984, fa 40 anys, i s'han anat ampliant locals", però aquest aposta per la proximitat amb un nou model de gestió "més obert, col·laboratiu i transversal per acollir persones i entitats de la seva àrea influència", ha expressat la regidora de Relacions Ciutadanes, Maria del Mar Escoda.

inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (2)
Serà un nou espai de trobada i relació a la zona nord de la ciutat. Foto: S.P

La implicació de les entitats, col·lectius, comerços i veïns ha sigut clau -també a través dels Pressupostos Participatius, la Fira d'Entitats i el Parc de Nadal- per arribar al dia d'aquesta inauguració. Malgrat tot, "encara no s'ha adjudicat cap dels espais, tot i tenir una seixantena de peticions sobre la taula", afirma Escoda, perquè han preferit que tothom pugui conèixer l'espai abans de decidir quina activitat desenvolupar-hi.

Per la seva banda, l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, ha assegurat que serà un "espai de trobada i construcció de ciutat" i ha recalcat que, més enllà de l'escolta activa, és un exemple d'un projecte fruit de diferents governs municipals. Alhora, ha destacat el valor de mantenir "un edifici històric, donar-li vida de nou i generar noves històries, al mateix temps que s'expliquen els seus orígens".

Un edifici renovat

El projecte d'aquest nou equipament ha anat a càrrec del departament d'Arquitectura de l'Ajuntament, sota la direcció del despatx Xavier Sales i Associats SLP, amb l'objectiu de reconvertir l'antic magatzem de vins del Palau Boule, un edifici històric del Reus del segle XIX, en un espai funcional. Segons ha explicat l'arquitecte municipal, Gabriel Bosques, "l'edifici és fruit de la pandèmia", ja que es va començar a redactar llavors i s'ha anat treballant conjuntament amb el personal dels altres centres.

inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (4)
Hi ha aules formatives en gastronomia, informàtica i arts plàstiques. Foto: S.P

Tot plegat, per definir de la manera més adient possible els usos i espais. També, "s'ha tingut en compte una relació molt important amb l'entorn, que ha repercutit en l'encreuament dels carrers Antoni Gaudí i Castellvell -que tenen molt de trànsit- perquè es convertís en una plaça a nivell i amb paviment únic", ha detallat Bosques. Així mateix, ha sigut cabdal la col·laboració de l'Escola Maria Cortina, ja que un dels accessos es fa des del centre educatiu, mentre el principal es fa des de la petita plaça amb una pèrgola urbana i hi ha un accés secundari des del carrer de Castellvell.

La intervenció dignifica i preserva un edifici emblemàtic: la nau magatzem de vins del Palau Boule, un edifici catalogat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Natural de Reus. El projecte s’emmarca en un procés de transformació de l’entorn urbanístic pensat per fer la ciutat més a peu pla, més pensada per a les persones, més amable i propera i ha inclòs, a més de la reforma de l’edifici, la intervenció urbanística al voltant del carrer Castellvell, que ha consistit en l’ampliació de voreres, reducció de l’espai viari amb un sol carril de circulació lenta i l’execució a la cruïlla amb el carrer d’Antoni Gaudí d’una zona elevada de pas prioritari de vianants.

inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (9)
El centre cívic Gregal és el setè equipament d'aquesta xarxa d'equipaments municipals. Foto: S.P

Aposta per aules formatives i espais per les entitats

Com a equipament funcional, l'activitat a l'interior pot funcionar de forma simultània: d'una banda, les dependències pròpies del centre cívic (recepció, sala de reunions, despatxos) i, de l'altra, les zones multidisciplinàries, amb les diferents aules formatives (cuina, informàtica, arts plàstiques), la sala d'actes, el gimnàs o la sala de lectura. L'edifici es divideix en dues plantes:

  • Planta baixa: En aquesta planta s’hi troba la recepció, sales de reunions i administració, servei de vending, espais públics, la sala polivalent i serveis. El vestíbul principal és un espai a doble alçada. Des d’aquest espai de recepció es controla l’entrada i la petita plaça creada, i es té accés a una sala que s’habilitarà en un futur com a bar i amb sortida a l’exterior perquè pugui funcionar de manera independent. Al vestíbul s’hi troba la recepció, informació i atenció al públic; des d’aquí es té accés a un passadís distribuïdor, a la banda en contacte amb el pati de l’escola que condueix sales de reunions, espai familiar i un office, a més de serveis. Al fons, es troba la sala d’actes i la zona de despatxos.
  • Planta primera: En aquesta planta s’hi troben aules de formació, gimnàs, espais d’administració i d’entitats, espais públics i serveis. A partir del nucli escala‐ascensor, s’organitza un passadís‐distribuïdor perimetral que dona accés a la resta del programa d’aquest planta. D’una part, a la banda nord de la nau, hi ha les aules d’informàtica, de cuina i d’activitat física amb els seus vestidors; i a la resta de la planta, aules de formació, aula taller, despatxos, nucli de banys i uns espais de conversa junt amb l’espai de «les golfes» que seran espais de trobada, polivalents, equipats per trobades, conferències i altres actes de petit format.
inauguracio centre civic gregal reus sandra perez nacio (3)
La sala d'actes s'ha omplert de gom a gom en el primer dia d'obertura al públic. Foto: S.P
Arxivat a