El Col·legi d'Arquitectes i el Port de Tarragona s'alien per reivindicar la figura de Josep Maria Jujol

El Tinglado 4 del Moll de Costa, ocupat temporalment pel MNAT, podria convertir-se en un espai per a la difusió del pensament i l'obra

L'acord entre el Port de Tarragona i el Col·legi d'Arquitectes vol reivindicar la vida i obra de Josep Maria Jujol.
L'acord entre el Port de Tarragona i el Col·legi d'Arquitectes vol reivindicar la vida i obra de Josep Maria Jujol. | TarragonaDigital
26 de setembre de 2024, 17:33
Actualitzat: 17:33h

L'aliança entre la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i el Port de Tarragona posa la primera pedra per convertir Tarragona en el centre de difusió del pensament i l'obra de l'arquitecte tarragoní, Josep Maria Jujol, col·laborador d'Antoni Gaudí i autor del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri o del Teatre Metropol de Tarragona, entre d'altres obres. Aquest acord, segons han explicat les parts implicades, és un primer pas cap a la creació d'un centre d'interpretació sobre l'arquitecte tarragoní.

El degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia; el president del COAC-Demarcació de Tarragona, Jordi Romera; el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, i Joan Tous, ex president del COAC-Demarcació de Tarragona, han protagonitzat l'acte públic de signatura d'un acord per a la cessió d'un espai portuari per a l'organització d'exposicions i actes per a la divulgació de l'Arxiu Jvjol a partir de l'any 2025.

L'acte, celebrat a la seu tarragonina del COAC, ha posat la primera pedra d'una aliança institucional per divulgar l'obra de l'arquitecte a través dels documents i objectes de l'Arxiu, pels quals els seus tres fills i hereus han vetllat durant anys perquè es quedin a Tarragona i que han custodiat perquè aquest llegat no fos disgregat.

"És un primer pas per tal d'aconseguir un espai per a la difusió del pensament i l'obra de Jujol a Tarragona"

Tots quatre protagonistes de l'acte han coincidit en destacar que "es tracta d'un primer pas per a una col·laboració més aprofundida per tal d'aconseguir un espai per a la conservació, estudi i divulgació del pensament i obra de l'arquitecte modernista més important de la ciutat de Tarragona, Josep Maria Jujol i Gibert".

Segons el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, "el de Jujol és un fons documental extens que ens permetrà donar a conèixer una figura cabdal en la història del modernisme del nostre país. Amb la donació d'aquest arxiu, agafem el relleu del seu fill per organitzar, catalogar i donar continuïtat en el temps al llegat de l'arquitecte, tal com ell hauria volgut".

Jordi Romera considera que "Jujol és un dels arquitectes de principis del segle XX que millor sintonitza amb l'arquitectura contemporània i el seu arxiu és d'una enorme importància. Per a la demarcació és un orgull i honor poder conservar a Tarragona el conjunt del seu fons documental. Treballarem incansablement per donar-li la màxima visibilitat i reivindicar la seva figura i obra".

Finalment, per a Saül Garreta, "Jujol representa per a Tarragona el mateix que Pau Casals per al Vendrell i mereix que la seva ciutat natal el reconegui com l'artista i com el referent que és per a l'art i l'arquitectura modernista catalana i europea". En aquest sentit, el Tinglado 4 del Moll de Costa, temporalment ocupat pel MNAT, podria convertir-se en un espai per a la difusió del pensament i l'obra de Jujol.

Durant l'acte, un vídeo promocional d'un documental produït pel COAC ha permès conèixer la importància, la composició i la transcendència del fons documental heretat pel Col·legi d'Arquitectes. L'Arxiu Jvjol es conserva a la seu del COAC a Tarragona per exprés desig dels hereus de Jujol.

Més de 8.000 documents de Jujol

Amb aquest acord, el COAC farà més accessible l'Arxiu Jvjol a tota la ciutadania. El fons de l'arquitecte modernista conté plànols i documentació tècnica, mobiliari, escultura, pintures i dibuixos, entre d'altres objectes, ja que a més a més de la seva professió d'arquitecte, Jujol també va ser dibuixant, escultor, pintor i dissenyador.

En els darrers mesos, amb el testament del fills, s'ha fet efectiva la donació definitiva de la part del fons documental de l'Arxiu Jvjol que mancava amb més de 8.000 documents. El 2017, la família Jujol ja va donar prop de 1.000 documents a l'Arxiu Històric del COAC i el 2022 es va signar l'entrega de 5.500 documents que fan referència a projectes, la majoria situats al Camp de Tarragona.

A més a més, la demarcació de Tarragona del COAC ha produït un vídeo que glosa la vida i obra de Jujol i la seva relació amb el Col·legi. També està adaptant les instal·lacions de la seva seu per instal·lar-hi la totalitat de l'Arxiu Jvjol i així agrupar físicament tot el material que custodia l'Arxiu Històric.

Un arquitecte modernista desconegut

Josep Maria Jujol (1879-1949) va ser un important arquitecte, dibuixant i dissenyador del modernisme català i l'arquitectura de la primera meitat del segle XX. La seva obra construïda es conserva a Sant Joan Despí, on va exercir d'arquitecte municipal, però també a Tarragona i a Barcelona. En aquesta darrera ciutat va treballar amb Antoni Gaudí i va deixar la seva empremta en les obres més singulars de l'arquitecte com són la Pedrera, la Casa Batlló o el Parc Güell.

Jujol també va fer carrera en solitari, amb obres destacades com la Casa Planells a Barcelona, el Teatre Metropol de Tarragona o la Casa Bofarull als Pallaresos, però segueix sent, avui en dia, una figura de l'arquitectura catalana per reivindicar. Tot i la influència dels arquitectes amb qui va treballar, especialment de Gallissà i Gaudí, va ser creador d'una obra arquitectònica innovadora.

En aquest sentit, són característiques de la seva producció la gran sensibilitat per les formes de la natura, l'interès pel detall artesanal i la reutilització creativa de materials vells o de rebuig. La seva obra expressa un afecte pel paisatge rural del Camp de Tarragona i una profunda religiositat.