Comença el cicle «Llegim el patrimoni» dedicat a August

Publicat el 01 d’abril de 2014 a les 10:08
Estàtua de Cèsar August dins del Passeig Arqueològic de Tarragona. Foto: Ana Gómez.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la Biblioteca Pública de Tarragona, en col·laboració amb el Taller de Lectura de l’ONCE, proposen un nou cicle dins del programa «Llegim el patrimoni. Literatura i història», que amb el format de Club de Lectura té per objectiu —unint la literatura i la història—, facilitar el coneixement de la història i del patrimoni històric, així com promocionar l’interès per la lectura. En aquesta ocasió i amb motiu de la commemoració del bimil·lenari de la mort d’August, el cicle s’articula a l’entorn del que va ser el primer emperador de Roma.
 
Actes programats dins del cicle
Dimarts 25 de març
Presentació del llibre a càrrec d’Albert Torrescasana, traductor de l’edició d’Edicions 62 (2013) i d’altres llibres de John Williams. Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5. Tarragona)
Hora: 19 h

Dimecres 2 d’abril
Conferència: August: canviar-ho tot, fent veure que res no canvia, a càrrec de Marc Mayer, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona. Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Hora: 19 h
 
Dijous 10 d’abril
Conferència: August i Hispània, a càrrec de Francisco Beltrán, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Zaragoza. Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona Hora: 19 h

Dimarts 29 d’abril
Conferència:Una estàtua d’August a Tàrraco?,a càrrec de Joaquín Ruíz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV. Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona Hora: 19 h

Dimarts 6 de maig
Conferència: Les dones de la família julioclàudia, a càrrec d’Almudena Domínguez-Arranz, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de Zaragoza. Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Hora: 19 h

Dijous 8 de maig
Sessió de comentaris
Lloc: Biblioteca Pública de Tarragona Hora: 19 h

Dissabte 10 de maig
“Seguint la petjada d’August”, visita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i al teatre romà de Tarragona, a través de les peces i materials relacionats amb August i la seva època. Lloc d’inici de l’itinerari: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Lloc final itinerari: Teatre romà. Hora: 11h

Dissabte 10 de maig
Clàssics a escena. “Els he donat un imperi sense fi”, una aproximació a August a través dels textos clàssics. Una selecció de textos de Virgili, Ciceró, Plutarc, Ovidi, ens acosten, a partir d’una visió indirecta, aquest personatge cabdal per l’esdevenir de Roma. Una proposta de Sergi Xirinacs, posada en escena per TeclaSmit-teatre popular.
Lloc: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona Hora: 21:00, 21:30 i 22:00 h (durada aproximada: 1h 30m) Necessària reserva prèvia: telèfon 977 25 15 15/ 977 23 62 09 Una producció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amb TeclaSmit-teatre popular.
Lectura proposada:
August
John Williams
Traducció: Albert Torrescasana

August és la magna història de la vida del successor de Juli Cèsar, que no pretén ser un retrat fidel, sinó una recreació fictícia d’aquells aspectes més humans que no ens han llegat els llibres d’història sobre l’emperador.
 
Williams és un autèntic narrador, que juga amb la ficció i que no té
inconvenient en prendre els noms d’alguns personatges històrics com Ciceró, Titus Livi o Virgili, els quals conegueren directament Octavi, per fer-los parlar i fer-ne més versemblant la seva narració.

August és una novel·la coral, on parlen una munió de veus, totes en primera persona per a donar més aparença de veritat –a través de cartes, notes, fragments de diaris personals, etc. –, que ens permet assistir a la forja d’aquest líder i ens l’acosta d’una manera més humana a la imatge que tenim de la figura de l’emperador August.

Com el propi Williams assenyalava, August , com la seva anterior novel·la Stoner , «tracta de l’exercici del poder, de les responsabilitats individuals, de l’amistat, de l’enemistat», temes tots ells que converteixen aquesta novel·la en una radiografia ben actual de la situació del món contemporani. La qual cosa li dóna encara més un gran valor a aquesta novel·la, tota una obra mestra.