REPORTATGE

Els comerciants de Reus i Tarragona denuncien la «competència deslleial» que es dona en època de rebaixes

Les entitats comercials reivindiquen el producte de qualitat i el tracte personalitzat davant les multinacionals que «rebenten» el mercat oferint preus i estocs inassumibles

Al carrer Monterols de Reus i a la Rambla Nova de Tarragona conviuen comerços locals amb franquícies de tota mena
Al carrer Monterols de Reus i a la Rambla Nova de Tarragona conviuen comerços locals amb franquícies de tota mena | Laia Solanellas
Sandra Pérez / Antonio Ramos
09 de juliol de 2024, 13:05
Actualitzat: 13:06h

El calendari de rebaixes s'ha anat avançant en els últims anys i cada vegada és més freqüent que les botigues, sobretot les grans cadenes, les comencin a mitjan mes de juny i, principalment, amb campanyes en línia. Amb tot, els comerços locals acostumen a esperar a l'1 de juliol, especialment, a Reus, per engegar els descomptes i les ofertes després de la Festa Major de Sant Pere.

Els canvis en la normativa i el fet que ja no existeixi una regulació que estableixi una única data per a tothom, com es feia abans, perjudica el comerç de proximitat. Així ho expressen botiguers i botigueres de Reus i Tarragona, dues de les ciutats més comercials del Camp i amb gran proliferació de multinacionals que comporten una competència deslleial.

La presidenta de la Via T, Raquel Pizarro, lamenta que "la liberalització de fer rebaixes i promocions no va bé al petit comerç perquè no podem competir amb els preus de les grans superfícies i les franquícies", que rebenten el mercat. Aquesta competència no es pot assumir econòmicament, com assenyala Marta Arrufat, propietària de la botiga Arsopell i membre del consell directiu d'El Tomb de Reus, perquè "amb el nou sistema de rebaixes els marges es redueixen".

Competència inassumible

Tampoc és assumible pel que fa als estocs. D'una banda, "les franquícies treballen amb estocs predictius, saben que si surt un anunci de qualsevol cosa per la televisió, la gent anirà a buscar-ho i ja estan produint i estan preparats per distribuir-ho a les diferents botigues", evidencia Víctor Perales, des del Tomb, quan els botiguers locals no tenen aquesta capacitat per calcular algoritmes ni d'espai al magatzem.

Des de la botiga Cottoni i també com a membre de l'entitat comercial, Toni Cano, assenyala que "les multinacionals tenen un temps de reacció de 15-20 dies i produeixen segons les necessitats que demanda el mercat". En canvi, les botigues petites "tiren la casa per la finestra" per oferir rebaixes, perquè no poden lluitar contra aquesta situació.

rambla nova tarragona turisme nacio
Al voltant de la Rambla Nova, una de les zones més turístiques, la competència entre multinacionals i petites botigues es fa evident. Foto: TarragonaTurisme

En aquesta línia, els comerciants qüestionen la qualitat dels productes de les franquícies. Com a propietària de la Sastreria Pizarro, la tarragonina assegura que "la nostra qualitat no és la de les grans firmes, que tenen rebaixat el de menys qualitat, perquè les peces més bones les tenen com a nova temporada". 

Victoria Simó, membre del Tomb de Reus i responsable de la botiga People, afegeix: "no podem posar un 70% de rebaixes perquè venem roba de qualitat rebaixada, no és 'roba de rebaixes', sinó el mateix que teníem durant tota la temporada menys allò que hem venut". "Les grans superfícies posen un ham, els cartells de 'Nova col·lecció' són un reclam perquè la gent entri i després ja comprarà altres coses", exposa Cano.

Posar pals a les rodes

La presidenta de la Via T assegura que "estan desanimats, però no només per les rebaixes, perquè sempre els posen traves i, a la llarga, el petit comerç de la ciutat deixarà de bategar". En aquest sentit, demana el suport de les institucions perquè -coincideixen des del Tomb de Reus- no es valora prou el comerciant local, i reivindica el tracte personalitzat que ofereixen.

"Tenim un comerç important i de qualitat, però també necessitem suport perquè molts no són conscients que si les coses no van bé, arribarà el dia que les botigues de proximitat no hi serem", lamenta Raquel Pizarro. "Davant el domini de les grans superfícies, el petit botiguer aguanta com pot", secunda el propietari de Cottoni.

A més, com descriu Simó, els diferents establiments comercials no han viscut una temporada "massa forta" en els últims mesos: "Hi ha hagut algun mes millor que altres, però la pujada d’impostos i altres factors externs s’han notat molt". Així mateix, el plantejament de les rebaixes ha canviat i "no hi ha tantes aglomeracions com abans, quan duraven quinze dies; ara la gent va tombant i la clientela fidel, primer anirà sempre a la teva botiga i, després, si no troba res que li agradi, ja anirà a buscar altres ofertes".

centre comercial pallol reus laia solanellas nacio
Els centres comercials de La Fira i El Pallol són dos punts on les grans cadenes han agafat i perdut força a parts iguals. Foto: L.S

Caldria modificar el calendari

Tot i que la presidenta de la Via T afirma que "sempre s'afronten les rebaixes amb molta positivitat, el fet de topar-se amb les grans marques i firmes que són lliures per fer descomptes i promocions durant tot l'any" va en detriment del comerç local. Especialment, ambdues associacions comercials del territori estan d'acord que "ara no és el moment de fer rebaixes".

"El petit comerç les fem perquè toca, però no estem en una bona època", lamenta Pizarro. Els botiguers reusencs consideren, també, que les rebaixes a inici de temporada d'estiu no tenen sentit, ja que, argumenta Toni Cano, "no té lògica que a principis de la campanya, amb els productes nous que vas comprar a preu de cost normal i que ara és el moment de vendre, hagis d'engegar amb un 15-20% i rebaixar-ho obligatòriament, precisament, quan més demanda hi ha".

Abans que es flexibilitzés el calendari, els descomptes i ofertes arribaven les últimes dues setmanes d'agost i culminaven amb una "rematada final" que permetia vendre aquelles peces i complements que les botigues no havien venut i que no volien tornar a guardar al magatzem. Ara aquest concepte és el de les Botigues al Carrer, però el problema, denuncien, són les "segones i terceres rebaixes", abans de la liquidació, i les setmanes que s'allarguen.

D'altra banda, Arrufat reclama un canvi en el calendari comercial que apliqui els condicionants climàtics. "La calor comença molt abans i s'allarga molt més, els mateixos proveïdors ens asseguren que no és viable mantenir aquest calendari", exposa.