L'Ajuntament de Reus i les nou comunitats de veïns del barri Fortuny que engegaran els respectius projectes de rehabilitació dels seus edificis han consolidat, aquest dimecres 31 de juliol, la primera fase. L'alcaldessa Sandra Guaita i les regidores d'Habitatge, Anabel Martínez, d'Urbanisme, Marina Berasategui, i de Relacions Ciutadanes, Mar Escoda, els han lliurat els llibres de l’edifici i els projectes bàsics executius de l’actuació.
Les intervencions s'emmarquen en el programa 5 dels Fons Next Generation per a la rehabilitació d'habitatges (queden exclosos treballs d'accessibilitat). A partir d'ara, s'obre la segona fase, amb l’execució de les obres, que ja han confirmat la voluntat de continuar nou de les deu comunitats de propietaris implicades inicialment.
Serà l'Ajuntament qui tramitarà la sol·licitud de subvenció al Programa 1 del Fons Next Generation, per finançar l’actuació, i de licitar les obres de rehabilitació i de millora de l’accessibilitat dels habitatges. Es preveu que les obres, que es faran per fases, s'iniciaran d'aquí a un any i mig vista, al llarg del 2026, i el Govern de Reus destinarà una dotació d'1,3 milions d'euros del Pla d'Inversions 2024. Per això, Guaita ha assenyalat que la voluntat és que el projecte "només tingui un cost d'un 5% per la ciutadania, tenint en compte les condicions socioeconòmiques del barri".
Detalls econòmics i d'execució
L'Ajuntament de Reus va contractar a Marsals Enginyers Integrals SLP, la redacció del Llibres de l’Edifici de cadascun dels 10 blocs d'habitatges del barri Fortuny participants en aquesta primera fase, per un import total d’11.650 euros, i a Tous Arquitectes SLP la redacció dels projectes bàsics i executius de rehabilitació, amb un pressupost de 75.988 euros.
Els projectes executius defineixen un pressupost d’execució de les obres per les 9 comunitats de 3.759.735 d’euros; 1.872.744 corresponents a la fase d’eficiència energètica i 1.886.991 corresponents a la fase d’accessibilitat. En aquest sentit, les vuit comunitats que faran la rehabilitació completa, hauran de fer-se càrrec -de forma fraccionada en un període d'entre 5 i 7 anys- d'un import de 3.600-4.200 euros, en funció de les característiques de cada bloc; i la que només farà les obres d'eficiència energètica tindrà un cost d'entre 1.400 i 1650 euros per propietari.
- Eficiència energètica. Els projectes han de definir les actuacions amb les quals s’espera aconseguir un nivell d’eficiència energètica entre el 30% i el 45%. S'intervindrà en l'envolvent de l'edifici, conservant l’aspecte exterior original.
- Accessibilitat i habitabilitat. Es preveu la instal·lació d’un ascensor exterior per cadascuna de les escales dels edificis d’habitatges. Es proposen unitats d’ascensor totalment exteriors, amb accés a cadascuna de les plantes d’habitatges.
Intervenció sociourbana
El projecte de rehabilitació energètica va més enllà dels àmbits d'urbanisme i habitatge i "ja s'estan treballant iniciatives d'intervenció social i de promoció econòmica, amb polítiques d'ocupació que s'impulsaran des de l'IMFE", ha assenyalat Sandra Guaita.
Precisament, es busca que la intervenció contribueixi a revertir la situació urbanística i social del barri, marcada per la manca de manteniment dels habitatges durant molts anys, la poca qualitat dels materials utilitzats, l’absència d’ascensors, l’envelliment de la població i profunds canvis demogràfics.
Paral·lelament, l'equip de professionals d'Acció comunitària del Districte V (barris Fortuny, Juroca, Parcel·les Casas) de l'àmbit Comunitari, Discapacitat i Voluntariat de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament treballen aquest projecte de manera conjunta amb el veïnat implicat, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i el seu entorn, tot promovent la cohesió i integració social de les persones i famílies en el marc del «Projecte Escales del barri Fortuny» i "Barris amb futur".
Habitatges amb menys consum i més adaptats
La regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, ha recalcat, precisament, que "ha costat molt arribar fins aquí i no es podria haver fet si no fos de manera transversal" i ha afegit que "és una oportunitat única per transformar el barri".
Per la seva banda, Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme, ha posat èmfasi en el "dret a viure en habitatges del tot dignes i adaptats que té tothom visqui on visqui" i pel qual les administracions públiques tenen l'obligació de "posar-los a punt". És a dir, cal que baixa la factura de la llum, que els edificis s'adaptin a les necessitats de la gent que hi viu, que es consumeixi menys i d'una manera més sostenible.
Es tracta de promoure una intervenció continuada i permanent, per detectar, diagnosticar, planificar i posar en marxa mecanismes d'actuació que pal·liïn les diferents problemàtiques. Així, en funció del diagnòstic i de les necessitats detectades; s'ha fet la planificació de la intervenció, que inclourà revestiments de les parets, canvi de finestres, millora dels aïllaments tèrmics, sistemes de plaques fotovoltaiques, ascensors exteriors, etc.