La pandèmia no afluixa i la variant òmicron continua fent de les seves. Aquest dimecres, s'han confirmat els dos casos de la nova subvariant d'òmicron detectats com a sospitosos a Catalunya, segons ha pogut saber l'ACN.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, havia informat aquest dimecres al matí que tenien la sospita que un o dos casos poguessin ser de la nova variant, però eren a l'espera que es confirmessin amb la seqüenciació completa de les mostres analitzades.
Cabezas ja ha indicat que segons les informacions disponibles, la nova subvariant té més mutacions que l'òmicron inicial i seria més transmissible, però que ara com ara «no hi ha evidència d'una major severitat» ni un «major escapament a les vacunes».
Una nova subvariant que ha arribat a Catalunya la setmana que s'han eliminat gairebé totes les restriccions imposades per la covid-19. Totes, menys les que afecten l'oci nocturn. Tot i això, ja se'ls va fer arribar una possible data de reobertura que aniria marcada per l'evolució de la pandèmia.
La variant ja estava a les Balears
I és que a Catalunya no és l'únic lloc on ha arribat la variant 'sigil·losa' d'òmicron. Una soca de la covid-19 que ho acapara tot actualment i encara té reservades moltes sorpreses.
La nova mutació d'òmicron s'havia detectat al laboratori de Microbiologia de l'Hospital Universitari de Son Espases, a les Illes Balears. La subvariant BA.2 d'òmicron es va detectar el passat dimarts, 25 de gener.
«Hem confirmat algun cas a les Balears per seqüenciació. En principi sembla que és molt similar a òmicron i ara s'està valorant si és més transmissible o no, està en investigació», va explicar Antonio Oliver, cap del Servei de Microbiologia.
«Encara que no es pot determinar si hi haurà repunt o no, cal fer un seguiment específic», ha dit un Oliver que, alhora, ha vaticinat que la nova variant «podria afectar» en l'increment de positius.
A més, és un dels grans problemes que ha presentat la nova subvariant que acaba d'arribar. La variant 'sigil·losa' d'òmicron porta aquesta denominació per un motiu bàsic: és indetectable en proves com els tests d'antígens.