Un marroquí de 27 anys i resident al barri de Bonavista, Mohamed E., va passar cinc hores a la presó de Tarragona perquè la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra de la ciutat el van confondre amb un traficant condemnat a tres anys de presó i una multa de 360.000 euros, segons ha avançat Reusdigital.cat. Durant la detenció i posada a disposició judicial, l'afectat, que pateix diabetis i d'altres patologies, va rebre un tracte vexatori i un maltractament físic i psicològic, segons es desprèn de la denúncia presentada per ell mateix a la que ha tingut accés el mitjà reusenc. L'equivocació es va produir perquè el marroquí, amb targeta de residència, té el mateix nom i data de naixement que el traficant condemnat i en cerca i captura.
L'equivocació policial es podria haver iniciat amb un engany per part d'un agent de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Segons explica Mohamed E., el passat 5 de juny, va rebre una trucada de la comissaria dient que havien trobat un radiocasset que li van robar del vehicle ara fa un parell d'anys. El jove es va presentar a les dependències policials del carrer Arquebisbe Pont i Goll, de Tarragona, i va donar la targeta d'estrangeria. Els agents van comprovar només el nom, cognom i data de naixement i el van detenir.
Segons explica Mohamed E., els dos agents de la Guàrdia Urbana es van riure d'ell, quan desesperat, els hi va dir que s'equivocaven de persona, i li haurien recriminat: «Ja saps el que vas fer». El mitjà explica que els policies el van emmanillar i, a més, no li van donar l'opció de posar-ho en coneixement d’un familiar o de la persona que designés. El van portar a la comissaria que Mossos té davant l'Hospital de Joan XXIII, i durant el trasllat, li van provocar lesions al canell, suposadament, per la força amb què l'havien emmanillat i la conducció del vehicle policial.
Els Mossos d'Esquadra també s'equivoquen
Un cop l'afectat estava en mans dels Mossos, aquests havien de comprovar la seva identitat, per enviar-lo al jutjat número 3 de Tarragona, encarregat de dictar el seu ingrés directe a la presó. Una sentència d'un jutjat de Barcelona així ho contemplava –era una sentència ferma, acceptada per l'advocat del propi traficant. Segons s'apunta, els Mossos van trucar el jutjat barceloní i van cometre la mateixa errada, en no comprovar el seu número de residència i el nom dels pares, dues dades que tenen a la seva disposició.
La policia autonòmica el va traslladar a la comissaria de Campclar i el van tancar al calabós —eren les deu de la nit, aproximadament. Amb tot, la família de Mohamed E. es va començar a preocupar per la seva absència i el van buscar de forma infructuosa pel barri i Tarragona, fins que el pare va anar a la comissaria dels Mossos, i segons el seu relat, només li van dir que ells ja sabien què havia fet el seu fill.
L'advocada de Mohamed E. es va presentar a les dependències policials i va reclamar l'alliberament immediat, davant l'equivocació comesa. Els Mossos no només van desestimar la seva petició sinó que, alhora, no l'acceptaven com a lletrada del detingut, atès que ja tenia un advocat a Barcelona, que ja havia acceptat la condemna prèviament. En tot el procés, l'afectat diu que va ser desatés de les seves necessitats mèdiques, tant per ser diabètic com per altres patologies que té.
El jutjat número 3 de Tarragona l'envia a presó
El dia després de la detenció il·legal, al jove el van portar al jutjat número 3 de Tarragona, malgrat que ell assegura que mai va estar davant el jutge. El magistrat es va refiar dels agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos, que afirmaven que era el traficant condemnat, i va dictar l'ordre d'ingrés directe a la presó de Tarragona. Cap a les dotze el migdia, Mohamed E. entrava a les dependències presidiaries, amb un atac d'ansietat i sense la medicació que pren cada dia.
Al jutjat, la seva advocada va insistir, segons detalla ella mateixa, en fins a vuit vegades que hi havia hagut una greu equivocació i comprovessin el número d'identitat i el nom dels pares. Finalment, a la secretària judicial del jutjat número 3 se li va encendre el llum i va decidir trucar al jutjat de Barcelona per fer la comprovació. Quan se'n va adonar d'aquesta, va anar a dir-li al magistrat, que va emetre una ordre de posada immediata en llibertat provisional.
El malson per aquest jove marroquí es va acabar cap a les cinc de la tarda, quan va sortir de la presó. Les conseqüències d'aquest fet encara perduren per a ell i la seva família. A Mohamed E. li han hagut d'incrementar la medicació, la seva mare està ingressada a l'hospital per un atac d'ansietat i la seva germana ha hagut de deixar la feina on estava.
Denúncia a la Guàrdia Urbana i els Mossos
L'ordre d'alliberament immediat indicava que l'afectat s'havia de presentar, a partir del 10 de juny, al jutjat de Barcelona que havia emès la sentència inicial. Un fet, que evidentment, Mohamed E. no va complir. La seva advocada ha presentat una querella contra l'actuació dels dos cossos policials, per detenció il·legal, maltractament físic i psicològic, tracte vexatori i delicte de lesions.
A tots aquests presumptes delictes comesos pels agents, cal afegir el dany moral provocat a la família de l'afectat i el fet que ara aquest tingui antecedents policials a Tarragona. L'advocada ja ha iniciat els tràmits per poder esborrar-los. Allò que no podrà esborrar mai, però, és el tràngol injust que va haver de passar Mohamed E.