El veïnat del barri de Mas Iglesias de Reus fa setmanes que es mobilitza, sobretot col·locant pancartes i fent difusió per informar la ciutadania, per exposar la seva oposició al trasllat de l'estació d'autobusos a la vorera del Parc de Mas Iglesias, com es planteja en el projecte presentat per l'Ajuntament aquest mateix estiu. Com a iniciativa reivindicativa, la plataforma va convocar una penjada de cartells per aquest diumenge 8 de setembre al matí i durant la trobada, en què van aconseguir convocar més de 200 persones, van rebre el suport per a la constitució oficial de la Plataforma en Defensa del Parc Mas Iglesias.
Des de la plataforma, van fer recollida de signatures amb la finalitat de canviar el nom de l'antiga entitat veïnal, que estava inactiva, per crear aquesta nova plataforma despolititzada el primer objectiu de la qual és que l'estació de busos de Reus mantingui la ubicació actual o proposar una altra alternativa a la que vol tirar endavant el Govern. Segons detalla el Diari de Tarragona, a més, l'anterior president de l'associació, Jordi Balust, ja ha passat el relleu a Òscar Mendoza, portaveu de la plataforma des que es va crear el passat mes de juliol. Al barri, també treballa per millorar el benestar dels veïns i veïnes i organitzar activitats l'associació El Roserar de Mas Iglesias.
Així, gent de totes les edats, famílies, gent gran i infants van col·laborar en l'encartellada per "apadrinar" els arbres del parc i voltants, de forma simbòlica, per si desapareixen quan arribi el trasllat de l'estació -segons es preveu en el projecte-. “Un sol arbre absorbeix la contaminació de 100 cotxes al dia; no soc el problema, soc la solució” o "No a l'estació d'autobusos a qualsevol preu" són les reclamacions que expressaven els cartells i amb què les més de 400 persones que ja formen part del grup de WhatsApp volien demanar ajuda a la resta de la ciutadania reusenca.
Expandir la reivindicació per la ciutat
"NO a una zona verda de formigó amb jardineres, NO al trànsit de busos pels nostres carrers, NO a posar en perill als nostres fills, NO a perdre la fauna existent, NO a la destrucció del Parc Mas Iglesias per ubicar l’estació d’autobús". Aquestes negatives resumeixen els arguments de la Plataforma en Defensa de Mas Iglesias, que vol conscienciar la població perquè els donin suport per "salvar" la zona verda i, fins i tot, ampliar-la pels beneficis que comporta.
De fet, des de la plataforma han preparat un emotiu vídeo que ja difonen per les xarxes socials i altres canals en què personifiquen la ciutat de Reus i es "posen en la seva pell" per descriure l'activitat habitual que hi ha al parc de la zona sud: els gossos passejant, els nens i nenes que surten de l'escola, la biodiversitat que hi viu, el valor de l'entorn, etc. "Hi ha un moviment veïnal que lluita dia i nit per salvar un dels pocs parcs que queden dins meu i ho aconseguiran", apunten en l'audiovisual, que utilitza alhora la cançó Una altra manera de viure, de Joan Dausà, que es va crear per als anuncis d'Estrella Damm el 2019 per apel·lar al consumidor sobre la contaminació de mars i oceans.
Al mateix temps, nombrosos veïns ja van assistir, el passat dijous 5 de setembre, a la convocatòria del Govern municipal a la Biblioteca Pere Anguera per reivindicar la seva oposició al projecte de trasllat i de transformació urbanística, que afectarà els barris del Carrilet, Fortuny i Mas Iglesias. A dins la sala es va viure un tens debat en el torn de preguntes i, per manca d'espai, moltes persones es van quedar fora de l'equipament, mostrant grans pancartes i informant sobre la situació. Els membres de la plataforma, però, van sortir de la trobada amb la sensació que l'Ajuntament no els escoltarà, malgrat defensar d'altra banda iniciatives com el RENATUReus o, per exemple, haver col·locat un cartell que demana la preservació de la fauna al mateix parc.