Mercaderies per l’Interior lamenta la gestió de l'incident ocorregut el passat 15 de juliol, quan un soroll estrany en un dels vagons d'un tren que transportava mercaderies perilloses va activar totes les alarmes per una possible fuita de gas difluoretà a l'altura de Torredembarra. La plataforma ciutadana considera "especialment greu" que es mantingués el tren sospitós aturat a l'estació de la localitat torrenca, és una zona molt pròxima a zones poblades "els habitants de les quals haguessin resultat afectats si s'hagués produït un accident".
En aquest sentit, Mercaderies per l'Interior ha recordat que "el radi d'afectació d'un accident amb àcid clorhídric és de 500 metres". Tot i que l'incident "va quedar en un ensurt", la plataforma ciutadana considera que "qualsevol dia un succés similar pot convertir-se en una tragèdia de gran magnitud, perquè cal tenir en compte que cada dia passen per les vies de la costa de Tarragona més de 500 tones de substàncies que són tòxiques, explosives o perilloses. Un risc que recentment admetia un informe del Ministeri de Transports".
"El trànsit de mercaderies per ferrocarril a la zona no està resolt"
L'entitat recorda que en aquest informe, Juan Antonio López Aragón, secretari del Consell Assessor, destacava que "el trànsit de mercaderies per ferrocarril a la zona no està resolt, a la vista dels volums de trànsit i els riscos de les mercaderies que circularan per la xarxa. Tot l'entorn de Tarragona genera trànsits de mercaderies perilloses, que s'estan canalitzant per vies situades en entorns urbans, en les quals a més existeixen circulacions de trens de Mitjana Distància i Rodalies".
L'informe citat per Mercaderies per l'Interior afegeix que "s'han de considerar els riscos d'aquesta mena de projectes, perquè el polígon petroquímic de Tarragona és el més important d'Espanya i ara s'estan planificant les infraestructures ferroviàries de la zona".
Un altre tren de mercaderies perilloses aturat a Torredembarra
En un comunicat, Mercaderies per l’Interior ha denunciat també que tres dies després d'aquell incident, un altre tren amb mercaderies perilloses es va aturar en l'estació de Torredembarra, malgrat que hi ha un decret (Reial Decret 412/2001, de 20 d’abril de 2001) que estableix que "els trens que transportin mercaderies perilloses hauran d’utilitzar necessàriament, quan existeixin, les línies que circumval·lin les poblacions".
Igualment, diu l'entitat, el decret indica que "les empreses ferroviàries no poden planificar ni programar parades en túnels de més de 100 metres, ni circulacions de trens que incloguin estacionament en una estació d’un nucli habitat o quan aquesta estigui situada a menys de 500 metres de distància del nucli més proper de població agrupada".
Des de Mercaderies per l'Interior lamenten que "no obstant això, les mercaderies no sols continuen passant pel litoral, sinó que ara, amb la posada en funcionament del tercer fil, el seu trànsit es multiplicarà per set, amb trens més llargs i pesats que suposaran un increment del risc per a la població i la saturació d'una línia que ja presenta greus deficiències".
Davant aquesta situació, la plataforma ha demanat que "es paralitzi la construcció del tercer fil i s’agilitzi de manera urgent la construcció de les infraestructures ferroviàries que de forma definitiva evitin el pas de trens amb mercaderies perilloses per nuclis poblats, i mentrestant, proposa una solució provisional per l'interior. Perquè no es pot posar en risc a la població ni un sol dia més".